Painava lumi painoi kuplahalleja kasaan pääkaupunkiseudulla – Päivystävä palomestari: "Mitään ei ollut tehtävissä enää"

Useita kuplahalleja jouduttiin myös sulkemaan turvallisuuden takaamiseksi.

Talvisää
sortunut Kuplahalli
Pohjois-Vantaan Korsossa sijaitsevan Legirus-areenan katto lysähti lumen painosta kasaan lokakuussa 2017.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Lumimyräkkä ja painava lumi ovat koetelleet kuplahalleja. Pääkaupunkiseudulla ainakin kaksi kuplahallia painui kasaan, yksi jouduttiin purkamaan ja joitakin sulkemaan turvallisuuden takaamiseksi.

Lumen painosta romahtaneet kuplahallit sijaitsivat Pohjois-Helsingissä. Pelastuslaitos sai hälytyksen iltapäivällä.

– Kuplahallit olivat menneet jo ihan kasaan kun saavuimme paikalle. Lumen määrä ja sen paino oli sellaista, että mitään ei ollut tehtävissä enää, kertoo päivystävä palomestari Jari Lempinen Helsingin pelastuslaitokselta.

Lempisen mukaan hallien sisällä ei ollut ihmisiä, kun ne painuivat kasaan. Henkilövahinkoja ei tullut, eikä kukaan ollut vaarassa. Lumen painosta kasaan painuneet kuplahallit sijaitsivat palomestarin mukaan Pohjois-Helsingissä Jakomäen Huokotiellä ja Puistolan Tapulikaupungintiellä.

"Iltapäivällä ilmoitus, että halli on hiukan vajonnut"

Helsingin Pajamäen kuplahalli ei romahtanut, mutta se purettiin turvallisuussyistä,

– Otamme Pajamäen hallin hallitusti alas, ettei tule mitään vahinkoja. Mitään dramaattista tässä ei ole – halli ei revennyt.Turvallisuussyistä on laskettu se kokonaan alas, kertoo olosuhdepäällikkö Antti-Jussi Väinölä.

Väinölän mukaan lumikuorma alkoi painamaan hallin kangasta alas.

– Iltapäivällä saatiin ilmoitus, että halli on hiukan vajonnut. Tehtiin nopea ratkaisu, että halli otetaan kokonaan alas. Lumi oli todella märkää ja kovaa.

Väinölän mukaan kukaan ei ollut vaarassa. Hallin laskeminen luonnollisesti aiheutti harjoitteluvuorojen perumisen koko tiistaista. Halli pystytetään takaisin näillä näkymin keskiviikkona.

Lumen paino yllätti

– Olisi pitänyt ehkä jo huomioida tämä aikaisemmin, eli ottaa jo aamulla lumenpudottajat. Mutta aina sitä opitaan ja viisastutaan. Ei kukaan tiennyt, että se on näin raskasta se lumi, Väinölä sanoi.

Raskaan lumen vuoksi ainakin Vantaan Hakunilassa sijaitseva Sotungin kuplahalli suljettiin iltapäivällä. Samaan päädytiin Tikkurilan kuplahallin kohdalla.

– Suljimme varotoimena, sillä lunta tuli sen verran paljon ja sitä alkoi kertyä hallin päälle. Asiakkaiden turvallisuus edellä mennään näissä hommissa, kertoo molemmista halleista vastaava liikuntapaikkamestari Jukka Joronen.

– Kun lunta tulee katolta, niin se romahtaa alas yleensä hätäpostumisteiden eteen ja niidenhän on pysyttävä auki. Myös tämä vaikutti sulkemiseen.

Helsingin Käpylän kuplahallissa on paiskittu töitä aamusta asti usean lumenpudottajan voimin, eikä sää ole vaikuttanut hallin toimintaan.

– Kovaa työtä on väännetty ja saatu katto puhtaaksi, jotta paikka on turvallinen. Tämä on ollut äärettömän raskas ponnistus, kertoo Käpylän juniorihallin hallimestari Timo Maakannas.

Juttua ja otsikkoa päivitetty klo 22.40: Lisätty päivystävän palomestarin tiedot Jakomäen kuplahallista ja Puistolan kuplahallista.

Lue myös:

Lumimyräkän seuraus: Sähköttä alle 10 000 taloutta, vain yksi kiitotie käytössä Helsinki-Vantaalla

Meteorologin varoitus: yö pakastaa vetiset tienpinnat etelässä – pohjoisessa piiskaavaa lumipyryä

Helsingissä myräkkä aiheutti liki 80 hälytystehtävää