Kanada ostaa Super Hornetien sijasta käytettyjä hävittäjiä Australiasta

Käytetyillä F-18-hävittäjillä paikataan tilannetta ennen kuin Kanada uusii vanhentuvat hävittäjänsä.

hävittäjät (lentokoneet)
Kaksi hävittäjää lentää
Kanadan F-18-hävittäjät ovat lentoaikansa päässä.Mircea Rosca / EPA

Kanada hylkäsi tiistaina virallisesti vuodentakaisen suunnitelmansa hävittäjäkaupoista amerikkalaisen Boeingin kanssa. Kanadan oli määrä ostaa 18 Super Hornetia, mutta niiden sijasta Kanadaan lennähtää 18 käytettyä F-18-hävittäjää Australiasta.

– Olemme saaneet Australiasta virallisen tarjouksen ja aiomme tarttua siihen, sanoi yleisten töiden ja julkisten hankintojen ministeri Carla Qualtrough.

Tammikuussa Kanada alkaa neuvotella konevalmistajien kanssa ja tarjouskilpailu uusista hävittäjistä julkistetaan vuonna 2019. Kanada aikoo hankkia 88 uutta hävittäjää.

Super Hornetien hylkääminen tarkoittanee myös sitä, että amerikkalainen Boeing ei ole vahvoilla tulevassa tarjouskilpailussa. Taustalla on Boeingin tekemä valitus, jolla se yrittää pitää kanadalaisen Bombardierin lentokoneet pois Yhdysvaltain markkinoilta. Boeing syyttää Bombardieria hintojen polkemisesta.

Kanada oli aiemmin mukana kehittämässä Lockheed Martinin F-35-hävittäjää ja vuonna 2010 Kanada päätti ostaa niitä 65 kappaletta. Koneen hinta alkoi kuitenkin nousta kestämättömäksi. Päätös peruttiin vuonna 2015, kun nykyinen pääministeri Justin Trudeau nousi valtaan.

Kanadan hallituksen toimintaa arvostelevien mukaan maalla on kuitenkin vain kaksi hävittäjävaihtoehtoa: vain Super Hornet ja F-35 ovat Yhdysvaltain hävittäjien kanssa yhteensopivia. Yhteensopivuuteen pakottaa maiden NORAD-sopimus (North American Aerospace Defence Command).

Lähteet: AFP, Reuters