Lumi tuli eilen rytinällä – Finnairin lennoissa häiriöitä vielä tänään

Voimakas lumipyry ja kova tuuli työllistivät tiistaina pelastuslaitoksia ja aiheuttivat sähkökatkoja, joita on korjattu läpi yön.

lumimyrskyt
Lumen aurausta Helsinki-Vantaan lentokentällä 12. joulukuuta.
Lumen aurausta Helsinki-Vantaan lentokentällä 12. joulukuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Maanantainen myrsky Keski-Euroopassa sekä voimakkaan tuulen aiheuttamat kiitotierajoitteet ruuhkauttivat pahoin Helsinki-Vantaan lentoaseman (siirryt toiseen palveluun) tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä.

Osaltaan tilanteeseen vaikutti Finnairin mukaan myös Ilmailualan unionin ylityökielto. Finnair joutui lopulta perumaan yli 60 yhdensuuntaista lentoa. Lisäksi useat lennot olivat myöhässä.

– Olemme äärimmäisen pahoillamme myöhästymisistä ja lentojen peruuntumisista. Asiakaspalvelumme pääsi ruuhkautumaan pahasti, eikä Etelä-Suomesta löytynyt majoitustilaa kaikille asiakkaillemme, joiden vaihtoyhteys katkesi Helsinki-Vantaalla, sanoo Finnairin asiakaskokemusjohtaja Piia Karhu tiedotteessa.

Lepotiloja etsittiin illan aikana ensimmäiseksi lapsiperheille, vanhuksille sekä muille akuuttia lepoa tarvitseville. Finnairin mukaan poikkeusjärjestelyt eivät nyt kuitenkaan riittäneet.

– Toimitimme asiakkaillemme illan ja yön aikana ruokaa, juomista ja huopia lentoasemalle kaiken saatavilla olleen määrän, sanoo Karhu.

Lentoliikenteessä viivästyksiä vielä tänään

Korvaavien lentojen järjestelyjä on tehty läpi yön ja työ jatkuu vielä keskiviikkona. Myös matkatavaroiden toimituksessa Helsinki-Vantaalla on pitkiä viiveitä. Paluu normaaliin liikennekiertoon myrskyn jälkeen vie Finnairin mukaan kuitenkin aikaa.

Finavia kertoo, että vaikeat tuuliolosuhteet hellittivät keskiviikkona iltakahdeksan aikoihin, jolloin käyttöön saatiin jälleen kaksi kiitotietä ja normaalikapasiteetti.

Tämän hetkisen arvion mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä tänään kotimaan ja Euroopan lentoliikenteessä. Suurimmalta osin liikenne palautuu normaaliksi torstain aikana.

Pakettiauto ajaa lumiauran perässä sankassa lumisateessa
Saija Nironen / Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona maan pohjoisosassa tulee edelleen monin paikoin lumisadetta, mutta etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen poutaa.

Liikennevirasto varoittaa, että maan keski- ja pohjoisosissa ajokeli on keskiviikkonakin erittäin huono runsaan lumi- tai räntäsateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Etelässä alkaa jo helpottaa.

– Päätiet on pääosin suolattu ja aurattu. Pienemmillä teillä voi tulla vastaan ongelmia sohjon ja liukkauden takia, sanoo liikennepäivystäjä Esa Malinen tieliikennekeskuksesta.

Etelärannikolla sade muuttui tiistai-illan mittaan vetiseksi, mutta yön pakkaset ovat voineet liukastuttaa etenkin jalkakäytävät ja sivutiet (siirryt toiseen palveluun).

Pelastus- ja sähkölaitoksilla piti kiirettä

Tiistaina iltapäivällä voimistunut lumisade piti pelastuslaitokset kiireisinä (siirryt toiseen palveluun). Iltapäivän ja illan aikana Helsingin pelastuslaitoksella oli lähes kahdeksankymmentä vahingontorjuntatehtävää. Puihin kerääntynyt lumi muun muassa kaatoi puita ja katkoi oksia.

Painava lumi myös painoi kuplahalleja kasaan (siirryt toiseen palveluun) pääkaupunkiseudulla. Ainakin kaksi hallia painui kasaan, yksi jouduttiin purkamaan ja joitakin sulkemaan turvallisuuden takaamiseksi. Pelastuslaitoksen mukaan henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin, eikä kukaan ollut vaarassa.

lumiaura
Auraustraktori lumitöissä Helsingin Tapanilassa 12. joulukuuta. Markku Ulander / Lehtikuva

Lumimyräkän aiheuttamia sähkövikoja on puolestaan korjattu läpi yön. (siirryt toiseen palveluun) Pahimmillaan tiistai-iltana ilman sähköä oli pitkälti yli 40 000 taloutta. Puoleenyöhön mennessä sähköt saatiin jo palautettua monin paikoin. Aamulla kuuden jälkeen sähköttömiä talouksia oli päälle 2 600.