1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

Analyysi: Trumpin vastatuuli voimistui, kun hänen ehdokkaansa hävisi Alabaman senaattoripaikan

Roy Mooren häviö Alabaman senaattorinvaalissa heikentää presidentin poliittista asemaa ja äärivanhoillisten ehdokkaiden mahdollisuuksia muissa osavaltioissa.

Presidentti Donald Trump antoi Moorelle täyden tukensa vaalikampanjan aikana. Kuva: Michael Reynolds / EPA

WASHINGTON Republikaanien Roy Moore olisi saattanut saada turpaansa kongressin istuntosalissa. Niin pitkälle meneviä vihjailuja kuultiin Washingtonissa, kun näytti siltä, että Mooresta voisi tulla senaattori.

Useat muut senaattorit ilmoittivat, etteivät suostu istumaan samassa valiokunnassa Mooren kanssa. Lasten ahdistelusta epäiltyä Moorea tuntuivat tukevan enää vanhoilliset kristityt ja presidentti Donald Trump lähipiirinsä kanssa.

Trump laittoi itsensä näkyvästi ja kuuluvasti peliin Mooren puolesta. Trump olisi tarvinnut Moorea senaatissa voidakseen toteuttaa vaalilupauksiaan.

Republikaanien Roy Moore hävisi senaattorivaalin Alabamassa. Kuva: Dan Andersson / EPA

Jopa republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell ja useat muut puolueen johtohenkilöt vaativat Moorea luopumaan kisasta, mutta se vain innosti Trumpia lisää. Alkusyksyllä Valkoisesta talosta lähtenyt Trumpin päästrategi Steve Bannon kiersi Alabamassa Mooren tilaisuuksissa.

Mooren tappion myötä republikaanit menettivät Alabaman senaattorinpaikkansa ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Samalla puolueen enemmistö senaatissa supistui niukammiksi mahdolliseksi. Paikkajako on nyt 51-49.

Alabama äänesti etuajassa. Muualla Yhdysvalloissa kongressivaalit järjestetään ensi vuoden marraskuussa.

Asiantuntijoiden mukaan Alabama saattoi olla suunnannäyttäjä muille osavaltioille. Republikaaneilla on tällä hetkellä hallussaan koko kongressi, Valkoinen talo ja enemmistö kuvernöörinpaikoista, mutta valtasuhteet voivat muuttua.

Mielipidemittausten mukaan demokraateilla on tuulta siipiensä alla muissakin republikaanien hallitsemissa osavaltioissa kuin Alabamassa.

Mooren kaltaiset äärivanhoilliset, uskonnollisen oikeiston ehdokkaat ovat vastatuulessa, samoin kuin Trump.

Lue myös:

Demokraateille jättivoitto: Doug Jones voitti Alabaman täytevaalin

Aiheesta muualla:

5 takeaways from Doug Jones' massive victory in Alabama (siirryt toiseen palveluun)

Trump tries to minimize stinging defeat (siirryt toiseen palveluun)