Lunta paikoin jo liki puoli metriä – pyrystä selvittiin melko vähällä

Pohjois-Savossa eniten lunta on nyt Rautavaaralla.

lumi
Lumen peittämä auto.
Antti Karhunen / Yle

Tiistain lumipyry kasvatti lumen paksuutta Pohjois-Savossa, vaikka pyry jäikin jopa hieman ennakoitua vaisummaksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan vuorokauden aikana Maaningalla ja Kuopion Savilahdessa satoi 15 senttiä lunta. Vesannolla sateen määräksi mitattiin 21 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen mittausasemista lumisin on tällä hetkellä Rautavaaran Ylä-Luosta, jossa lunta oli keskiviikkoaamuna 47 senttiä. Vieremällä lunta on 43 senttiä sekä Kuopion Savilahdessa ja Vesannolla 38 senttiä. Varkaudessa hangen syvyys on 31 senttiä.

Liikenteessä ei isoja ongelmia

Lumipyrystä selvittiin liikenteessä koko Itä-Suomessa ilman vakavia onnettomuuksia ja henkilövahinkoja. Poliisin tietoon tuli Itä-Suomessa tiistain aikana 30 liikenneonnettomuutta.

Suurin osa niistä oli taajamissa tapahtuneita pieniä suistumisia tai peräänajoja ja luvussa on mukana myös parkkipaikoilla sattuneita kolhimisia. Kuorma-autoja ja linja-autoja on myös ollut jumissa.

Lentoliikenne Helsinki-Vantaalla on ollut sankan lumipyryn takia suurissa vaikeuksissa. Keskiviikkona ensimmäinen lentovuoro Kuopiosta Helsinkiin peruttiin. Finnair arvioi, että viivästykset sekä kotimaan että Euroopan liikenteessä ovat keskiviikkona todennäköisiä.

Sähkökatkoista suurin osa korjattu aamulla

Runsas lumisade on aiheuttanut myös sähkökatkoja. Tilanne ei kuitenkaan ole ollut niin paha, kuin viime vuosina on usein märän lumen takia jouduttu kokemaan.

Savon Voiman verkon alueella on ollut pysyviä sähkökatkoja noin 200–300 asiakkaalla. Hetkittäisiä katkoja on aiheutunut parille tuhannelle asiakkaalle.

Vehmersalmen taajamassa keskiviikkona aamulla oli 500 taloutta ilman sähköä, mutta vika saatiin korjattua puoli seitsemän aikaan. Vehmersalmella on käynnissä verkon parannustöitä, minkä takia sähköä ei saatu johdettua taajamaan toista kautta. Lisäksi sähköttömiä talouksia oli Varkaudessa ja Joroisissa aamulla yhteensä pari sataa.

Pohjois-Karjalan sähkön toimialueella Kaavilla oli aamulla runsaat 160 asiakasta ilman sähköä Vehkalahden, Viitaniemen ja Pisankosken alueella.

Sähkökatkot johtuvat märän ja painavan lumen sähkölinjoille taivuttamista puista. Sääennusteen mukaan sää pakastuu hieman ja tuulen odotetaan voimistuvan myös sen verran, että se pudottaa lumia puista, mikä odotetaan helpottavan tilannetta.