Air Berlinin pilkkominen etenee: EasyJet sai jo osansa, Lufthansan ostoaikeet EU:n syynissä

Halpalentoyhtiönä tunnettu EasyJet aloittaa maaliskuussa lennot Berliinin ja Helsingin välillä. Yhtiö saa käyttöönsä 25 Air Berlinin entistä lentokonetta.

lentoliikenne
EasyJetin kone Berliinin Brandenburgin kentällä 26. elokuuta 2013.
EasyJetin kone Berliinin Brandenburgin rakenteilla olevalla kentällä elokuussa 2013.Patrick Pleul / EPA

Konkurssiin hakeutuneen ja lentonsa lopettaneen lentoyhtiö Air Berlinin osien myynti on edennyt. Brittiläinen halpalentoyhtiö EasyJet sai tiistaina EU:n kilpailuviranomaisilta hyväksynnän ostaa osan Air Berlinistä ja sen liikenteestä Berliinin Tegelin lentokentältä.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager toteaa lausunnossa, että osien siirtyminen kaupalla EasyJetille ei vähennä kilpailua.

– Päätöksemme tekee EasyJetille mahdolliseksi kasvattaa toimintaansa Berliinissä ja aloittaa kilpailu uusilla reiteillä, mikä on hyödyksi kuluttajille, Vestager toteaa.

Lokakuussa julkistetun sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan EasyJet voi ottaa kaupan myötä käyttöönsä 25 Air Berlinin A320-lentokonetta ja yhtiölle kuuluneita lähtö- ja laskeutumisoikeuksia Saksan lentokentillä.

EasyJet arvioi voivansa työllistää noin tuhat henkilöä Air Berlinin entisistä lentäjistä ja matkustamohenkilökunnasta.

Lennot Helsinkiin alkavat maaliskuussa

EasyJet tiedotti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun)laittaneensa myyntiin miljoona lippua Berliinin Tegelin kentältä tammi-maaliskuun ajalle. EasyJet aloittaa Tegelistä useita päivittäisiä Saksan sisäisiä lentoja Frankfurtiin, Müncheniin, Düsseldorfiin ja Stuttgartiin, ja uusia kansainvälisiä yhteyksiä.

Samalla EasyJet kertoi aloittavansa lennot Tegelin kentältä Helsinkiin maaliskuun alussa. Yhtiö lentää väliä kerran päivässä aamulla tai illalla. Lippuja on myynnissä maaliskuun loppupuolelle saakka.

Lufthansaan kuuluva halpalentäjä Eurowings ja Finnair ovat jo aiemmin kertoneet uusista avauksista Helsingin ja Berliinin välillä.

Lufthansan ostoaikeet yhä tutkittavana

EU:n kilpailuviranomainen kertoi viime viikolla, että Lufthansan aikeet ostaa suurin osuus Air Berlinistä ovat edelleen tutkittavana.

– Olemme huolissamme siitä, että Lufthansa voi saada käytännössä monopoliaseman joillakin reiteillä, kilpailukomissaari Vestager sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lufthansa toivoo voivansa ostaa 210 miljoonalla eurolla Air Berliniltä yli 80 lentokonetta, yhtiöön kuuluneen itävaltalaisen lentoyhtiö Nikin ja nousu- ja laskeutumisoikeuksia lentokentille.

Kilpailukomissaari Vestager kertoi haluavansa kuulla asiakkaiden ja kilpailevien yhtiöiden mahdolliset huolet kaupan seurauksista. Hän on aiemmin sanonut, että kaupan toteutuminen saattaa edellyttää Lufthansalta joistain reiteistä luopumista.

Lentohinnoissa nousua Saksassa

Lufthansan johto on kommentoinut olevansa valmis keskustelemaan kilpailuviranomaisen vaatimuksista. Yhtiö on jo ilmaissut myöntyvänsä siihen, ettei se saa kaikkia haluamiaan Air Berlinin nousu- ja laskeutumisoikeuksia eli slotteja.

EU arvioi myönnytysten vaikutuksia, ja pyrkii tekemään päätöksen kaupasta 21. joulukuuta mennessä.

Lufthansan lentokoneita Frankfurtin lentokentällä Saksassa.
Lufthansan lentokoneita Frankfurtin lentokentällä Saksassa. Timo-Pekka Heima / Yle

EU on sallinut lokakuusta alkaen Lufthansan operoida osaa Air Berlinin lentokoneista, jotta matkustajille ei aiheutuisi Air Berlinin yhteyksien loppumisesta suurta haittaa. Nyt komissaari aikoo arvioida pidemmän aikavälin vaikutuksia matkustajille.

Kauppalehti kertoi tänään (siirryt toiseen palveluun), että Saksassa lentojen hinnat ovat nousseet syksyllä enimmillään 300 prosenttia Münchenin ja Düsseldorfin välisillä lennoilla. Mydealz-ostosivuston pistokokeet näyttivät lentojen hintojen nousseen Saksan sisäisillä reiteillä 16 prosenttia syyskuusta marraskuuhun.

*Lue myös *

Saksassa jättimuutos juna-aikatauluissa – nopea rata Berliinin ja Münchenin välillä käyttöön

Leijonanosa Air Berlinistä päätyy Lufthansan kitaan

Lähteet: AFP, AP, Reuters