Hyppää sisältöön

Verkon tasa-arvo voi kaatua Yhdysvalloissa – vaikutukset tuntuvat myös Suomessa

Viranomaisten odotetaan päättävän niin sanotun verkon tasapuolisuusperiaatteen purkamisesta. Ylen aamu-tv:ssä vierailleiden asiantuntijoiden mukaan päätös voi tulevaisuudessa jarruttaa uusien tulokkaiden pääsyä internet-alalle.

Petteri Järvinen ja Henrik Ingo
Verkkoneutraliteetin merkitystä avasivat Ylen aamu-tv:ssä tietokirjailija Petteri Järvinen ja Effi ry:n asiantuntija Henrik Ingo.

Verkko on kaikille avoin tasapuolisesti, eivätkä esimerkiksi teleoperaattorit saa yhteysnopeuksissa suosia tiettyjä palveluja tai sivustoja toisten kustannuksella. Niin kutsuttua verkkoneutraliteettia on pidetty yhtenä internetin peruspilareista.

Yhdysvalloissa tätä periaatetta ollaan todennäköisesti muuttamassa. Telehallintovirasto FCC:n odotetaan 14. joulukuuta päättävän, ettei verkon tasapuolisuutta tarvitse enää turvata. Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin päätöksestä ja sen vaikutuksista Suomeen. Vaikka nyt tehtävä päätös koskee Yhdysvaltoja, on sitä syytä seurata tarkkaan myös Atlantin tällä puolen.

Päätös siirtää valtaa suurille toimijoille, eikä se tietenkään ole kuluttaja-asiakkaiden etu.

Petteri Järvinen

– Neutraliteettiperiaate on ollut netissä alusta lähtien ja jos siitä luovuttaisiin, jos kävisi niin että operaattorit alkaisivat ottaa kantaa palveluihin – estää toisia ja suosia toisia – niin se muuttaisi kilpailuasetelmaa, toteaa tietokirjailija Petteri Järvinen.

– Ylipäätään tämä päätös siirtää valtaa suurille toimijoille, eikä se tietenkään ole pienen maan eikä varsinkaan kuluttaja-asiakkaiden etu.

Järvinen on huolissaan siitä, että uudet alalle haluavat voivat pitkällä tähtäimellä kärsiä muutoksesta. Esimerkiksi aloittelevalla start-upilla ei tulevaisuudessa ole välttämättä varaa maksaa operaattorien kynnysmaksuja ja sitä kautta päästä mukaan markkinoille.

– Viimeiset 20 vuotta ovat olleet hienoa aikaa siinä, että Suomesta voi tehdä jotain Angry Birdsin tyyppisiä sankaritarinoita, eikä yrityksen pääkonttorin tarvitse olla Piilaaksossa. Päätös uhkaa nyt tätä vapautta, sanoo kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Effin asiantuntija Henrik Ingo.

Tulevaisuudessa operaattorit voisivat teoriassa vaatia Yhdysvalloissa lisämaksua esimerkiksi videotoistopalvelujen, kuten Netflixin käytöstä nopeammalla nettiyhteydellä.

Yhdysvalloissa asiakas ei usein voi valita operaattoriaan

Henrik Ingo huomauttaa, että Yhdysvalloissa tilanne on internetyhteyden käyttäjien näkökulmasta hyvin erilainen kuin Suomessa.

– Tämä on ehkä nimenomaan amerikkalainen ongelma, siellä on vähemmän kilpailua operaattorien välillä. Jos oma operaattorini Suomessa alkaisi esittää, että nyt Netflix vähän tökkii, niin minähän marssisin huomenna kauppaan ja vaihtaisin liittymää.

Yhdysvalloissa tilanne ei ole näin yksinkertainen, sillä teleoperaattorit ovat monilla alueilla palveluntarjoajina monopoliasemassa. Langattomissa liittymissä kilpailua on, mutta toisin kuin Suomessa, liittymiin Yhdysvalloissa kuuluu useimmiten datakatto.

Suomessa verkon tasapuolisuutta ei olla heikentämässä

Yhdysvalloissa ajatus verkon neutraliteetin poistosta kytkeytyy vahvasti presidentti Donald Trumpin ajamaan politiikkaan (siirryt toiseen palveluun). Aiemmat yritykset neutraliteetin heikentämiseksi ovat kaatuneet, mutta Trumpin nimittämä telehallintoviraston uusi johtaja aikoo ajaa muutoksen läpi.

Suomessa verkon neutraliteetti on toistaiseksi turvattu lailla, eikä siihen olla koskemassa. Myös koko EU on sitoutunut verkkoneutraliteettiin. Tulevaisuudesta tilanne voi asiantuntijoiden mukaan kuitenkin muuttua.

– Monesti ne amerikkalaiset periaatteet tuppaa tulemaan esimerkiksi kauppaneuvotteluissa vastaan, kun niitä taas sitten seuraavan kerran käydään, eli kannattaa sitten pitää silmät ja korvat auki, Henrik Ingo sanoo.

Petteri Järvinen muistuttaa silti, että vaikka verkon tasapuolisuusperiaate ulkomailla muuttuisikin, ei Suomi välttämättä seuraa perässä.

– Me olemme olleet ainakin näissä mobiiliasioissa ihan maailman huippua ja edelläkävijöitä, niin toivottavasti ollaan tässäkin.

.
.