Venäjä kielsi turistibussien liikennöinnin kokonaan Suomen suurimmalla raja-asemalla – "Täytäntöönpano täysin Venäjän viranomaisten käsissä"

Venäjän viestintäministeriö päätti rajoittaa Venäjän ja Suomen välillä liikennöivien turistibussien reittejä. Kiellon piti tulla voimaan maanantaina.

linja-autoliikenne
venäläinen turistibussi
Yle

Venäjä päätti viime perjantaina, että linja-autot eivät enää saa kulkea Viipurista Nuijamaalle johtavaa tietä pitkin. Tiistaina Venäjän viranomaiset täydensivät kieltoa niin, etteivät linja-autot saa kulkea tietä pitkin myöskään Suomesta Venäjän suuntaan. Syynä kiellolle on tiellä aiemmin sattuneet vakavat liikenneonnettomuudet.

Tien käyttökielto tuli voimaan parin päivän varoitusajalla. Suomalaiset aikovat tarkastella maiden välisiä sopimuksia, koska pitävät Venäjän viestintäministeriön sanelemaa varoaikaa liian lyhyenä.

– Varoajan pitäisi olla pidempi. Tarkastelemme sopimusta, että mitä niihin on asiasta kirjattu, kertoo liikenneministeriön yksikönjohtaja Ari-Pekka Manninen.

Manninen kertoo, että aikoo ottaa asian esiin torstaisessa tapaamisessa Venäjän varaliikenneministerin kanssa.

Bussit kulkevat edelleen – asia on venäläisten käsissä

Vielä keskiviikkona liikenne soljui Nuijamaan raja-asemalla normaalisti. Suomen raja-asemalle oli tullut Venäjän rajalta tieto, että busseja on tänäänkin tulossa.

– Meillä ei ole mitään sanomista siihen, että miten he pistävät asian toimeen. Se on täysin Venäjän viranomaisten käsissä, summaa liikenneministeriön yksikönjohtaja Ari-Pekka Manninen.

Saimaan kanavan huoltotieksi rakennettu tie on pääreitti Viipurista ja Pietarista Lappeenrantaan. Venäjältä saapuu Lappeenrantaan päivittäin kymmeniä turistibusseja ostoksille. Nuijamaan raja-asema on matkustajamäärissä Suomen suurin.

Viimeisin kuolonkolari sattui tiellä maaliskuussa ja vei kolme henkeä. Tien kunnossapidosta vastaa maiden välisen sopimuksen mukaisesti Suomi. Tien liukkautta on aiemmin torjuttu hiekoittamalla, mutta tänä talvena hiekka vaihdettiin suolaan.

– Kanavarakenteet ovat alttiita korroosiolle, mutta suolalla pystytään paremmin pureutumaan liukkauteen, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta liikennevastuualueen johtaja Jyrki Karhula.

Bussiyrittäjä toivoo parasta ja pelkää pahinta

Bussiyhtiö Saimaa Express ajaa reittiliikennettä Lappeenrannan ja Viipurin välillä. Toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen toivoo, ettei Venäjän asettama liikennerajoitus koskisi pikavuoroliikennettä lainkaan.

– Reitin ajaminen vaihtoehtoisten raja-asemien kautta ei onnistu noin vain. Pikavuorobussi pääsee rajalla jonon ohi, tämä ei tiedustelujeni mukaan olisi mahdollista esimerkiksi Imatran rajanylityspaikalla, koska meillä ei ole virallista reittiä sitä kautta.

Toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen oli itse testannut bussimatkustamisen maanantaina, jolloin rajoituksen piti jo olla voimassa.

– Hyppäsin kyytiin matkustajana ja ihan aikataulun mukaan mentiin. Vaikutti siltä, että kaikki on normaalisti.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus aikoo tiedottaa suomalaisia liikenteenharjoittajia Venäjän rajoituksista. Ensin he kuitenkin odottavat lisätietoja tilanteesta.

– Liikenneministeriöstä ei vielä osattu kertoa, että koskeeko rajoitus myös pikkubusseja, sanoo liikennevastuualueen johtaja Jyrki Karhula.

_13.12. klo 13.25 Korjaus: otsikkoa muutettu. "Suomen toiseksi suurimmalla raja-asemalla" muutettu "Suomen suurimmalla". _