Meri-Lapin sote-ulkoistus on muuttumassa kilpajuoksuksi – rajoituslaki etenee pikavauhtia

Historiallinen keskussairaalan ulkoistaminen on kriittisessä paikassa Lapissa. Hallitus kirii rajoittamislakia voimaan.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä.
Minna Aula / Yle

Meri-Lapissa on valmisteltu sote-jättiulkoistusta, jossa on mukana keskussairaala. Sote-yhteisyritys voi kuitenkin vielä tyssätä rajoituslain voimaantulon vuoksi, jos sopimuksia ei ennätetä allekirjoittaa ennen sitä.

Kuukausi sitten Lapissa tehtiin historiaa. Meri-Lapin kunnat päättivät ulkoistaa kokonaisen keskussairaalan sote-yhteisyritykselle. Kyseessä on yksi Suomen kaikkien aikojen laajimmista terveyspalvelujen ulkoistamisesta. Tuon päätöksen jälkeen on ehtinyt tapahtua jo useita käänteitä.

Meri-Lapin jättiulkoistukseen reagoitiin maan hallituksessa nopeasti. Muutama päivä Meri-Lapin päätöksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä kertoi, että rajoituslakia kiristetään edelleen, jotta Länsi-Pohjan sote-yhteisyrityksen kaltaisia, pitkiä yksityistämissopimuksia voidaan suitsia.

Sipilä kertoo Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) toivovansa, että rajoituslain tiukennus voisi kaataa Meri-Lapin kuntien päätöksen.

Lailla halutaan estää jättiulkoistuksia ja rajataan ulkoistaminen koskemaan 30 prosenttia alueen palveluista. Länsi-Pohjan sote-yhteisyritys on tehty viime kesäisen rajoittamislain puitteissa, jossa raja on 50 prosenttia. Sopimus ei myöskään saisi jatkua yli vuoden 2020. Länsi-Pohjan sote-yhteisyrityksen sopimuksen kesto on 15 vuotta eli se siirtyisi aikanaan kunnilta maakunnalle.

Lakia päätettiin kiristää pikavauhtia.

Kuukausi Meri-Lapin sote-päätöksen jälkeen laki on käynyt jo perustuslakivaliokunnassa ja hallintovaliokunnassa. Torstaina aamulla se käsitellään vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Edessä on lisäksi vielä eduskunnan päätös ja presidentin allekirjoitus. On mahdollista, että rajoituslaki on eduskunnan käsittelyssä jo tänään torstaina.

Sote-yhteisyrityksen perustamisen taustalla on Meri-Lapin huoli tulevan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksista Perämeren pohjukkaan. Se tulee heikentämään palveluita Kemissä sijaitsevasta Länsi-Pohjan keskussairaalasta. Lapissa laajan päivystyksen sairaalana jatkaa sote-uudistuksessa Rovaniemellä sijaitseva Lapin keskussairaala. Maakuntauudistusta valmistelevat sairaanhoitopiirit eivät ole päässeet sopimukseen erikoissairaanhoidon työnjaosta Lapissa. Se poiki lopulta Meri-Lapin ulkoistamisen.

Meri-Lapissa yhteisyrityksellä pyritään säilyttämään palveluita ja työpaikkoja alueella myös sote-uudistuksen myötä.

Sillä välin kun hallitus on pistänyt sote-ulkoistusten rajoittamiseen vauhtia, on Meri-Lapissa jääty jumiin. Kemissä nähtiin alkuviikosta todellinen maratonkokous, jossa lopulta valtuusto esitti epäluottamusta kaupunginhallitukselle viivyttelystä.

Neuvottelut Mehiläisen kanssa edenneet hyvin

Neljän Meri-Lapin kunnan valtuustojen päätettyä yhteisyrityksen perustamisesta jatkoneuvottelut Länsi-Pohjan sote-yhteisyrityksen sopimuksesta terveyspalveluyhtiö Mehiläisen kanssa aloitettiin pikimmiten, hyvässä hengessä. Neuvotteluissa on hiottu yksityiskohtia paikoilleen.

Neuvotteluiden puheenjohtaja ja Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoi muun muassa, että neuvotteluissa nostettiin esille kuntalaisten ja kuntien huoli terveyskeskusten säilymisestä. Nousiainen kertoi marraskuun lopussa, että terveyskeskuksista tullaan pitämään kiinni ja myös henkilöstön huolia ulkoistukseen liittyen tullaan käsittelemään.

– Neuvottelut käytiin loppuun jo viime viikolla. Viimeisimmät tekniset yksityiskohdat on saatu hiottua, vain nimet puuttuvat, sanoo Nousiainen.

Viikko sitten sopimuksen viimeistely kuitenkin torpattiin Kemissä.

Länsi-Pohjan keskussairaala.
Minna Aula / Yle

Kaupunginjohtaja voi silti allekirjoittaa sopimuksen

Vasemmistoliitto on Kemissä voimakkaasti vastustanut yhteisyritystä.

Kemin kaupunginhallitus päätti jättää sote-yrityksen sopimuskäsittelyn pöydälle ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän aattona. Hallituksen oli muun muassa tarkoitus valtuuttaa kaupunginjohtaja Tero Nissinen allekirjoittamaan yhteisyrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat.

Asia jäi pöydälle kaupunginhallituksessa äänin 5–5. Valtuutuksen antamista vastustivat vasemmistoliiton hallitusjäsenet sekä yksi demari. Kaksi sdp:n, kaksi keskustan ja yksi kokoomuksen valtuutettu sen sijaan kannattivat valtuutuksen antamista. Äänten mennessä tasan asian ratkaisi kuitenkin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Moisasen (vas.) ääni.

Kaupunginjohtaja ei tosin enää tarvitse hallituksen valtuutusta. Hän voisi allekirjoittaa sopimuksen, koska Kemin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt yhteisyrityksen perustamisen kuukausi sitten ja antanut tällöin Nissiselle mandaatin sopimuksen allekirjoittamiseen.

Tämän viikon maanantaina Kemin kaupunginhallitus kieltäytyi yhä myöntämästä allekirjoituslupaa Nissiselle.

Useat valtuutetut ovat kritisoineet (siirryt toiseen palveluun) vasemmistoliiton toimia haluna vesittää sopimus pelaamalla aikaa, jotta rajoituslain tiukennukset ehtisivät voimaan ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Hallitus esitti, että Kemin kaupunginvaltuusto kokoontuisi päättämään uudelleen palvelusopimuksen hyväksymisestä ensi maanantaina. Silloin voi kuitenkin olla jo liian myöhäistä, jos rajoituslaki ehtii vaikuttaa sopimuksen syntymiseen.

Maanantaina aamupäivällä alkoi Kemin valtuuston kokous, joka kesti harvinaisen pitkään. Liki kymmenen tuntia kestäneen valtuuston kokouksen aikana esitettiin muun muassa epäluottamusta Kemin hallitukselle. Sopimuksen viivästynyt allekirjoitus voi lopulta koitua sote-yhteisyrityksen kohtaloksi.

Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Moisanen (vas.) toteaa Lapin Kansan (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että kaupunginhallitus ei voi estää yhteisyrityksen perustamista. Valtuuston päätöksen nojalla kaupunginjohtaja voi edelleen allekirjoittaa sopimuksen.

Kumpi ehtii ensin: Meri-Lappi vai rajoittamislaki?

Torstaina Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja päättää, kutsuuko se hallituksen toiveen mukaisesti valtuuston uudelleen koolle tulevana maanantaina vai ei. Valtuuston kokoukselle ei välttämättä kuteinkaan enää ole tarvetta, eivätkä valtuutetut voi enää asiasta päättää, jos rajoituslaki ehtii edelle.

Lain voimaantulon päivämäärää ei ole vielä kirjattu lakiluonnokseen.

Jos laki tulee voimaan hallituksen esityksen mukaisesti, se estää Meri-Lapin sote-yhteisyrityksen toteutumisen, mikäli sopimusta ei ole alkekirjoitettu ennen tätä.

Sopimukseen tarvitaan kaikkien kuntien ja sairaanhoitopiirin edustajan allekirjoitukset.

14.12.2016 kello 22:58 korjattu Sari Moisasen titteli Kemin valtuuston puheenjohtajasta kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.