Kirkkoherra uskoi huijarin selityksiä, lainasi luvatta seurakunnan varoja ja menetti työnsä – sai takkiinsa nyt myös palkkariidassa

Erotettu pappi vaati oikeudessa maksamatta jääneitä palkkojaan, mutta joutuikin sitä vastoin korvaamaan seurakunnan oikeuskuluja.

Palkkakiista
Vasemmalla taateleita lautasella, joiden vieressä näkyy vesikannun alaosa. Etualalla auki oleva kristillinen rukouskirja, jonka päälle on aseteltu metallinen ortodoksikristyn papin risti.
Nadja Mikkonen / Yle

Seurakunnan rahoja erheellisesti vuosia sitten lainannut kirkkoherra on hävinnyt kiistan palkkasaatavistaan Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Loppuvuonna 2013 työstään rikosepäilyjen takia hyllytetty ja sittemmin erotettu pappi vaati oikeusteitse noin 38 000 euroa maksamatta jääneistä palkoista.

Seurakunta kiisti kanteen Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa – oikeus katsoikin tuomiossaan tiistaina 12. joulukuuta, että seurakunta ei ollut velvollinen maksamaan kirkkoherralle palkkaa marraskuun 2013 jälkeen.

Seurakunnan ei ole tarvinnut myöskään tarjota kirkkoherralle muuta työtä, koska ortodoksisen seurakunnan käytäntöjen mukaan papin toimituskielto koskee kaikkia papin töitä eikä vain kirkollisia toimituksia.

Uskoi tekaistua tarinaa

Keväällä 2015 kirkkoherra tuomittiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa sakkoihin luottamusaseman väärinkäytöstä. Kyseessä oli Lahden ortodoksiseurakunnan talousrikosjuttu, jossa pappi oli antanut ja lainannut 100 000 euroa seurakunnan varoja ulkomaalaiselle miehelle. Sakkoja kirkkoherran maksettavaksi määrättiin 1 200 euroa.

Kirkkoherra oli uskonut avustetun sepustuksia siitä, että rahat oli tarkoitettu Syyrian sodassa menehtyneiden sukulaisten hautausmenoihin.

Vahingonkorvauksia kirkkoherra ja ehdolliseen vankeuteen tuomittu rahojen lainaaja saivat maksettavakseen yhteisvastuullisesti 120 000 euroa. Hovioikeudessa korvaussumma aleni 78 000 euroon, mutta sakkotuomio säilyi ennallaan.

Kirkkoherran työsuhde purettiin huhtikuussa 2015 rikostuomion jälkeen.

Riitajuttu koitui kirkkoherralle kalliiksi, sillä palkkasaatavien sijaan hänet määrättiin maksamaan ortodoksisen seurakunnan oikeuskuluja noin 22 000 euroa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).