Hyppää sisältöön

Puhuvatko presidenttiehdokkaat puppua Ylen Suuressa vaalikeskustelussa? Faktantarkistajat selvittävät

Faktabaari on tarkistanut puolueiden ja ehdokkaiden puheita aiemmin jo kolmissa vaaleissa.

Pötypuheita, puolitotuuksia ja vaihtoehtoisia faktoja. Niitä on nykyään varsinkin vaalien alla liikkeellä runsaasti. Sekä media että poliitikot saattavat syyllistyä virheellisen tiedon levittämiseen.

Etenkin poliitikkojen sanomisia on seurattu viime vuosina aiempaa tarkemmin, ja nyt niitä seurataan myös Ylen presidenttiehdokkaiden suuren vaalikeskustelun aikana torstai-iltana.

Yhdistystaustainen faktantarkistuspalvelu Faktabaari seuraa keskustelua ja tarkistaa ehdokkaiden väittämiä "kisakatsomossa", joka järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Faktabaari on tarkistanut puolueiden ja ehdokkaiden väitteitä aiemmin jo kolmissa vaaleissa. Faktabaarin presidentinvaalihankkeen vastaava toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay kertoo, että faktantarkistukselle on ollut tilausta jo vuosia. Hänen mukaansa hämmentäminen ja väärällä tiedolla pelaaminen on tullut osaksi julkisuutta aivan eri tavalla kuin ennen, eikä tältä ei voida välttyä presidentinvaalissakaan.

– Jos ajatellaan tilannetta yleisesti, osaksi julkista keskustelua on tullut trolleja ja kampanjointia eli selkeää targetointia. Kyse on järjestelmällisestä toiminnasta ja se on huolestuttavaa. Oikean ja väärän väittämän välisellä harmaalla alueella saattaa olla seitsemän tai kymmenen eri luokkaa, Piitulainen-Ramsay sanoo.

Vaalikeskustelussa Faktabaarilla on apunaan liuta Helsingin yliopiston asiantuntijoita. He ovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma, tutkijatohtori Johanna Vuorelma, Eurooppa-tutkija Timo Miettinen ja poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen. Apuna käytetään myös vaalitentin yleisöä niin paikalla päällä kuin sosiaalisessa mediassakin.

Faktabaari pystyy tekemään faktantarkistusta asiantuntijoiden avulla jopa itse keskustelun aikana riippuen tapauksesta. Joka tapauksessa kaikki asiantuntijoilta ja yleisöltä tulleet epäilyttävät väittämät listataan, ja ne päätyvät lisäselvitykseen lähetyksen jälkeen.

– Meillä on tarkistuksissa tiukat, kansainväliset laatukriteerit. Tämän vuoksi työ tapahtuu pääsääntöisesti vaalitenttien jälkeen, Piitulainen-Ramsay sanoo.

Mikä sitten on väittämien oikea laita, selviää myöhemmin Faktabaarin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.