Söitkö jouluna itsesi turvoksiin eikä sormus irtoa? Jos kotikonstit eivät riitä, voit joutua turvautumaan päivystyksen sormussahaan

Vesi viilentää ja vähentää turvotusta. Käsirasvakin voi auttaa, samoin saippua ja öljy sekä langanpätkä.

ylensyönti
nainen ottaa sormusta sormestaan
AOP

Pari päivää suolaista ruokaa, satoja kilometrejä tien päällä ja kas: valmiiksi vähän tiukka sormus juuttui lujasti turvonneeseen nimettömään. Pyhänä päivystys ja kultasepät olivat liian kaukana. Autotallista löytyivät sivuleikkurit, joilla sormus napsaistiin poikki ja nimetön pääsi pinteestä.

Tämä turvonneen sormen tarina päättyi hyvin, mutta aina ei käy yhtä onnellisesti. Kultaseppä Laura Nissi Kokkolasta tietää tapauksen, jossa titaanisormus ehti kiristää sormea niin pahasti, että sormi jouduttiin amputoimaan.

Titaanisormukset ovat viime vuosina yleistyneet, mutta turvallisuuden kannalta perinteinen, pehmeä kulta olisi parempi vaihtoehto.

– Titaani on tosi kovaa materiaalia. Jos siitä tehty sormus jää jumiin, pitää apua hakea kiireesti, sillä tavallisella sormussahalla titaania ei saa poikki. Siihen tarvitaan timanttiterä, Nissi sanoo.

Mitä tehdä, jos sormi turpoaa ja sormus ei lähde irti?

Jos sormus jumiutuu, ensimmäisenä kannattaa yrittää saada se pois käsirasvan, ruokaöljyn tai veden ja saippuan avulla.

– Niillä keinoilla sormuksen saa yleensä pois. Myös käden viilentäminen voi auttaa. Kun käden laittaa kylmän veden alle, se vähentää hieman turvotusta, Laura Nissi neuvoo.

Netistä löytyy myös videoita esimerkiksi tekniikasta, jossa sormuksen alle pujotetaan lanka ja sillä kieputtamalla saadaan sormus viimein pois. Tekniikka tosin ei välttämättä toimi kaikissa tapauksissa, esimerkiksi silloin, jos nivelten kohta on paksu.

Vihkisormus miehen nimettömässä.
Laura Tolonen / Yle

Jos pehmeät keinot eivät riitä, sormussahoja on kultaseppien lisäksi myös ensiavuissa. Kotoa apu voi löytyä sivuleikkureista.

Suurta vahinkoa sormukselle ei sivuleikkureillakaan itse saa aikaan. Käytännössä kaikki kolhut voidaan korjata, ja tärkeintä on, että sormi säilyy terveenä.

Sormusta voi yleensä suurentaa loputtomiin

Sormuksen suurentamisia tulee Laura Nissille jopa päivittäin. Tapauksia on joulunaikaan ja uudenvuoden jälkeen hieman tavallista enemmän.

Sormusta voi suurentaa käytännössä kuinka paljon tahansa. Katkaistuun sormukseen voidaan tehdä pieni koon muutos juottamalla katkaistu sauma yhteen. Ehjiä sormuksia voidaan myös venyttää.

Suuremmat muutokset tehdään hankkimalla sormukseen lisäpala, joka on samaa materiaalia kuin sormus. Kuviosormuksissakaan jatkopala ei yleensä tuota ongelmia, sillä pintakuvioita voidaan usein jäljitellä.

– Mutta jos sormuksessa on timantteja ympäri asti, suurentaminen on jo tosi haastavaa, Nissi toteaa.

Sormien kasvuun tai turvotukseen ei kuitenkaan kannata sormuksen ostohetkellä varautua. Jos sormus on liian suuri, se voi herkästi kadota putoamalla sormesta, neuvoo Nissi.

– Sormuksen pitää olla sellainen, ettei se lähde kättä ravistamalla irti. Sopiva sormus ottaa vähän sormen nivelestä kiinni.

Ylensyönnistä joulunaikaan vatsavaivoja

Päivystyksessä turvonneet sormet ja tiukat sormukset eivät joulunaikaan aiheuta asiakasryntäystä, kertoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteispäivystyksen ylilääkäri Risto Hannula.

Ylensyönti joulunpyhinä näkyy päivystyksessä sen sijaan muilla tavoin: vatsavaivaiset potilaat eivät ole silloin mitenkään harvinaisia tapauksia.

– Raskaiden jouluruokien yhteydessä tai niiden jälkeen saattaa tulla toiminnallisia vatsavaivoja. Vatsa turpoaa, sen tyhjenemisessä voi olla ongelmia, tulee sappikivikohtauksia tai mahan limakalvon tulehduksia. Näihin vaivoihin löytyy kyllä lääkkeitä ja hoitoa, Risto Hannula kertoo.

Vatsavaivoja aiheuttaa joulunpyhinä usein rasva- ja sokeripitoinen ruoka sekä kuitujen vähyys. Silloin ruoka ei kulje vatsassa yhtä hyvin kuin tavallisesti.

Hannula kehottaakin muistamaan joulunpyhinäkin, että mässäilemään ei kannata ryhtyä, vaan syödä voi kohtuudella ja "maun vuoksi". Mahan toimivuutta voi varmistella sillä, että lisää kuitujen määrää syömällä välillä vaikka ruisleipää.

Joulunaikaan ylensyöjiä enemmän päivystystä työllistävät kuitenkin erilaisista infektioista ja vammoista kärsivät potilaat. Hannulalle ei ole tullut vastaan yhtään potilasta, joka olisi joutunut ylensyömisen takia leikkauspöydälle.