Ylen Antti Kuronen kävi ensimmäisenä suomalaistoimittajana Isisin entisessä pääkaupungissa Raqqassa – Katso video murskatusta kaupungista

Kaupunki on tuhottu perusteellisesti, ja Isisin perätyessään asettamat miinat ja ansat tappavat raunioihin uskaltautuvia. Katso Antti Kurosen video kaupungista.

Raqqa
Pommitettua Raqqan kaupunkia.
Ylen toimittaja Antti Kuronen kävi katsomassa tuhottua Raqqan kaupunkia ja tapasi vihanneskauppiaan, joka yrittää raivata raunioitunutta kauppaansa.

Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kävi tiistaina pohjoissyyrialaisessa Raqqan kaupungissa.

Vielä neljä vuotta sitten Raqqa oli samannimisen maakunnan hallintokeskus ja siellä asui liki neljännesmiljoona ihmistä. Mutta tammikuussa 2014 ääri-islamilainen Isis-järjestö valtasi kaupungin ja otti sen kalifaattinsa pääkaupungiksi.

Hirmuhallintoa kesti aina lokakuun lopulle 2017, jolloin Yhdysvaltain ja kurdijoukkojen yhteisoperaatio sai kaupungin vapautettua.

Nyt Raqqa on raunioina. Asukkaita majailee kaupungin laitamilla, pakolaisleireillä ja eri puolilla Pohjois-Syyriaa. Kaupungin keskustaan ei ole kenelläkään palaamista, ei ennen mittavaa jälleenrakentamista. Ja jälleenrakentamista vasta suunnitellaan.

– Kaupunki on täydellisesti tuhoutunut, varsinkin keskusta. Infrastruktuuri ja talot ovat niin raunioina, ettei sinne ole juurikaan päässyt muuttamaan ihmisiä, näimme vain yksittäisiä ihmisiä, kertoo Antti Kuronen.

Raqqan tuhoja
Raqqa tuhottiin taisteluissa perusteellisesti ja Isisin jälkeensä jättämät miinat tuhoavat koko ajan vielä lisää.Antti Kuronen / Yle

Isisin taistelijat on ajettu pakosalle, joten luoteja ei tarvitse Raqqassa pelätä. Mutta sitäkin enemmän Isisin jättämiä miinoja ja ansoja.

– Niitä on lähes joka talossa, ja ihmisiä kuolee päivittäin. Mekin kuulimme kaksi isoa räjähdystä, joissa todennäköisesti kuoli siviilejä, käveltyään Isisin ansaan. Näimme myös vastalöydetyn räjähteen.

Isis kylvi kauhua vangitsemisilla ja teloituksilla

Isisin valtakausi oli kaupungissa vaarallista aikaa.

– Kaupunkiin jäi lähinnä arabiasukkaita, kurdit pakenivat Isisin tullessa, koska Isis vihaa kurdeja. Yksi mies sanoi, että elämä Raqqassa oli kuin ikuista yötä, kuvaa Kuronen.

Raqqassa oli kaksi aukiota, joilla pantiin toimeen muutaman päivän välein julkisia teloituksia. Ihmisiä tapettiin mestaamalla, ampumalla ja ristiinnaulitsemalla, kertoi Antti Kurosen tapaama raqqalaismies Muhamed Shewik.

Raqqan keskusta
Raqqan keskustassa Naem-aukion reunalla taloista on pommitettu seinät ja katot hajalle.Antti Kuronen / Yle

– He eivät lukeneet tuomiota tai antaneet selitystä. Vangit teloitettiin heti. Kukaan ei tiedä, miksi ihmisiä teloitettiin, Isis teloitti antamatta selityksiä, kertoi Shewik.

Liikenne pysäytettiin julkisten teloitusten ajaksi, ja kansalaiset pakotettiin katsomaan ristiinnaulitsemisia.

Liian pitkistä lahkeista joutui vankilaan

Muhamed Shewik toimi aiemmin vihanneskauppiaana Raqqan keskustassa. Tiistaina hän siivosi liikettään – tai sitä, mitä liikkeestä oli jäljellä. Rakennus oli vaurioitunut pahasti.

Shewik kertoi, että Syyrian armeijaa tukevat Venäjän ilmavoimat olivat pommittaneet moskeijaa ja hotellia, jotka sijaitsivat vain muutaman kymmenen metrin päässä kaupasta. Hänen veljensä sai surmansa moskeijan pommituksessa.

Shewik muisteli, että Isis saattoi vangita ihmisiä milloin mistäkin syystä. Vangitsemisperusteeksi saattoi riittää tupakointi tai vaikka se, että miehen lahkeet olivat liian pitkät. Niiden kun piti Isisin säädöksen mukaan päättyä nilkan yläpuolelle.

Vangitut kuljetettiin stadionille, joka toimi vankilana.

– Jos joku katosi, mentiin kysymään Isisin Hosba-poliisilta, onko hänet pidätetty. Jos kadonnut henkilö ei ollut stadionilla, tiesimme, että hänet on tapettu, kertoi Shewik.

Raqqan stadionin vankiselli
Raqqan stadionin vankisellinä käytetyssä huoneessa on seinällä venäjänkielistä tekstiä.Antti Kuronen / Yle

Nyt stadion on täysin tuhottu. Stadionilta Antti Kuronen löysi silti sellin, jonka seinässä lukee kyrillisin kirjaimin: tiistai islam, 113 päivää, Abu-Marija.

Shewik vahvisti, että Isisissä oli paljon venäjänkielisiä Kaukasiasta, myös naisia. Länsimaalaisiakin oli:

– He olivat eri maista, esimerkiksi Tunisiasta. Monia tuli Amerikasta, Englannista, Ranskasta. Kysyin heiltä, koska osaan vähän englantia. Pääosin he tulivat Kaukasiasta.

Nyt Isisin jäsenet ovat joko kuolleet tai paenneet. Kaupungin takaisinvaltauksen loppuvaiheessa kurdit tekivät kaupungissa vielä olevien isisläisten kanssa sopimuksen evakuoinnista. Pelkona kun oli, että Isis olisi saattanut käyttää siviilejä ihmiskilpinä. Isisin taistelijoiden perheenjäseniä on myös jonkin verran pakolaisleireillä.