Hyppää sisältöön

Entisen vastaanottokeskuksen korjauksista lihava riita Lammilla – rikosilmoitus ja kantelu oikeusasiamiehelle

Kiinteistönomistaja on jättänyt rikosilmoituksen poliisille ja kertoo valmistelevansa oikeustoimia SPR:n Hämeen piiriä vastaan. Maahanmuuttoviraston toiminnasta hän kertoo tehneensä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Mainiemen päärakennus, kuva vuodelta 2014. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Entisen vastaanottokeskuksen tilojen korjauksista on syntynyt kiista Hämeenlinnan Lammilla. Tapaus on ilmeisesti ensimmäinen näin kärjistynyt korvauskiista toimintansa lopettaneista vastaanottokeskuksista.

SPR:n Hämeen piiri ja Mainiemen rakennukset omistava Kiinteistö Oy Lehto & Nummenmaa ovat neuvotelleet pitkään tilojen vaurioiden korjauskustannuksista.

Kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juho Nummenmaa kertoo keskiviikkona tiedotteessaan aloittavansa oikeustoimet Hämeen piiriä vastaan. Hän on jättänyt vahingonteosta rikosilmoituksen Hämeen poliisille ja kertoo, että Maahanmuuttoviraston toiminnasta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Nummenmaan mukaan SPR:n Hämeen piiri ei ole lukuisista pyynnöistä huolimatta korvannut maaliskuussa 2017 päättyneen vuokrasopimuksen aikana tuhottujen tilojen korjauskustannuksia.

Riita rahasta

Kun toiminta alkoi aluksi turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkönä, Mainiemen omisti vielä Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä. Yhtymä myi paikan kiinteistöosakeyhtiölle syksyllä 2015. Uusi omistaja halusi jatkaa vuokrasopimusta. Vastaanottokeskuksen lakkautuspäätös tuli syyskuussa 2016 ja toiminta päättyi maaliskuussa.

SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtajan Pentti Savolaisen mukaan Mainiemen tilat eivät olleet priimakuntoiset vuokrattaessa.

– Hyvin monet kohteet oli korjattu 1980-luvulla tai 1990-luvun alussa ja ne olivat käyttöikänsä päässä. Jotta olisimme saaneet luotettavan arvion, mikä on meidän velvollisuus korvata vuokrasuhteen jälkeen aiheutuneita vahinkoja ja ennallistamiskustannuksia, olemme käyttäneet kahta asiantuntijaa, toinen VTT:ltä ja toinen Senaattikiinteistöiltä.

Kuva Mainiemen huoneesta syksyltä 2015, ennen vastaanottotoiminnan alkamista. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Asiantuntijoiden arvio ennallistamisen kustannuksista on 57 000 euroa.

– Lisäksi asian sovinnolliseksi käsittelyksi ollaan lisätty siihen merkittävä summa. Väite, että olemme kieltäytyneet korvaamasta, ei pidä paikkaansa. Koko ajan tätä on aktiivisesti yritetty neuvotella.

Vuokranantajan vaatimus on Savolaisen mukaan reilut 212 000 euroa verollisena.

– Lisäksi olemme jo korjanneet seitsemän keittiötä, joihin piti asentaa uudet kalusteet ja koneet. Myös Maahanmuuttovirasto on sitoutunut sovintotarjoussummaamme. Mehän olemme operaattori ja Maahanmuuttovirasto maksaa toiminnasta aiheutuneet todelliset kustannukset.

– Siellä on monta kertaa kierretty ja katsottu niitä tiloja. Me ei olla missään vaiheessa kiistetty, etteikö me korvattaisi, mutta johonkinhan meidän pitää nojata, mikä on oikea korvauksen taso ja siihen on käytetty asiantuntijoita.

SPR:n Hämeen piiri  kysyy, tuleeko SPR:n hyväksymää neuvottelutulosta pitää nyt rauenneena.

– Olin eilen vielä siinä ymmärryksessä, että me keskustellaan tätä asiaa vielä. Nyt tämänpäiväiset asiat tulivat meille yllätyksenä. Tämä antaa ymmärtää, että keskustelut on ilmeisesti sitten käyty.

Tilat osin käyttökelvottomia

SPR Hämeen piiri ry oli Mainiemessä vuokralla vuosina 2015–2017. Kiinteistö Oy Lehto & Nummenmaan hallituksen puheenjohtaja Juho Nummenmaa väittää, että tuona aikana SPR ei ole piitannut toimintansa valvonnasta ja on aiheuttanut rakennuksille mittavia vahinkoja.

Kiinteistönomistajan mukaan tilojen kunto on tehnyt mahdottomaksi vuokrata tiloja edelleen uusille käyttäjille.

Mainiemessä pelattiin lentopalloa marraskuussa 2015. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Nummenmaan mukaan Mainiemen kiinteistöjen alueella on täysin tuhoutunut seitsemän keittiötä, kolme pesuhuonetta sekä liikuntahalli. Käytössä olleet majoitustilat ovat likaiset ja hoitamattomat ja valtaosassa on rikkoutuneita, korjausta vaativia pintoja.

– Tilat ovat olleet ehjät, siistit ja käyttökelpoiset. Nyt ne eivät ole. Jos ne olisivat olleet siinä kunnossa, kuin ne päihdehuollon kuntayhtymän jäljiltä olivat, olisimme voineet aloittaa tässä monenlaista toimintaa, mutta nyt ne ovat käyttökelvottomassa kunnossa, sanoo Nummenmaa.

Kiinteistönomistaja kanteli oikeusasiamiehelle

Nummenmaa näkee, että keskeisenä esteenä SPR:n korvauksien maksamiselle on ollut Maahanmuuttovirasto.

– Vuokrasopimuksemme on Suomen Punaisen Ristin kanssa ja Maahanmuuttovirastoa ei siinä mitenkään mainita. Kuitenkin Maahanmuuttovirasto on tarmokkaasti pyrkinyt estämään sovun syntymistä ja vaikeuttamaan neuvotteluja. Haluamme nyt kysyä eduskunnan oikeusasiamieheltä, onko Maahanmuuttovirasto toiminut siinä asianmukaisesti.

Nummenmaa kirjoittaa tiedotteessaan, että Maahanmuuttovirasto ei hyväksy sovittujen korvausten maksamista.

– Onko sillä valtuudet puuttua kahden itsenäisen toimijan välisen sopimuksen toimeenpanoon tai noudattamiseen, kysyy Nummenmaa.

Migri ei kommentoi

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen ei halua kommentoida keskeneräistä riita-asiaa, mutta vahvistaa, että korvaussummasta on erimielisyyttä. Nuutisen mukaan Lammin tapaus on ensimmäinen näin kärjistynyt tilanne lakkautettujen vastaanottokeskusten osalta.

Juho Nummenmaa kertoo olevansa pakotettu aloittamaan oikeustoimet SPR:n Hämeen piiriä kohtaan vuokrasopimusrikkomuksista ja aiheutetuista vahingoista.

– Toisen omaisuuttahan ei saa vahingoittaa ja katsomme, että siinä on tarkemman tutkimuksen paikka. Valmistelemme rinnalla myös omaa siviilikannettamme, tietoisena siinä, että tulee viemään aikaa ennen kuin päätöksiä saadaan, Nummenmaa kertoo.

.
.