Lounaskattaus Lounais-Suomesta: Pienpanimo satsaa miljoonia olutbisnekseen, Anneli Auer vaatii miljoonia valtiolta

Kokosimme keskiviikon uutisaiheita Lounais-Suomesta.

Pori
Tölkkejä kaupan hyllyssä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

AHVENANMAA: Pienpanimolta miljoonainvestointi – tuotantokapasiteetti kasvaa ja tähtäimessä ovat ulkomaiset markkinat

Ahvenanmaalainen pienpanimo Stallhagen investoi kahdeksan miljoonaa euroa panimon laajentamiseen. Investoinnillaan yritys hakee lisämarkkinoita ulkomailta.

Yhtiön toimitusjohtajan Jan Wännströmin mukaan tuotteille olisi jo monta vuotta ollut nykyistä enemmän kysyntää, mutta tuotantokapasiteettia ei ole ollut riittävästi. Uusien investointien myötä Stallhagen saa myös tölkkilinjan, jota heillä ei ole aikaisemmin ollut.

– 80 prosenttia Suomessa myydyistä oluista on tölkissä, joten on tärkeää, että pääsemme näille markkinoille ja kasvamaan, Wännström sanoo.

Uusille investoinneille ei nyt tehtävien investointien jälkeen ole lähivuosina tarvetta. Wännströmin mukaan tehdas pystyy uusilla laitteillaan tuottamaan olutta jopa 20 miljoonaa litraa, jos on tarve.

– Lue aiheesta lisää

TURKU: Vieraskieliset opiskelijat kokevat kiusaamista myös Turun ammatti-instituutissa

Joka neljäs ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva vieraskielinen opiskelija kokee syrjintää. Tämä käy ilmi tänään julkaistavasta amisbarometrista. Sen mukaan vieraskieliset opiskelijat kokevat enemmän kiusaamista opiskelijoiden ja opettajien taholta kuin mitä suomen- ja ruotsinkieliset opiskelijat.

Turun ammatti-insituutissa kiusaamiseen pyritään puuttumaan välittömästi, sanovat opiskelijat Suresh Torikka ja Natalia Saropoulou.

– Vielä on tämän asian kanssa Suomessa tekemistä, Natalia Saropoulou sanoo.

– On hyvä, että aina selvitetään, miksi kiusaamista tapahtuu, kommentoi Suresh Torikka.

Toista kertaa tehdyn valtakunnallisen amisbarometrin tavoitteena on tuottaa tietoa ammattiin opiskelevien koulutuksesta ja hyvinvoinnista. Kyselyyn vastasi lähes 10 000 opiskelijaa.

– Lue aiheesta lisää

TURKU: Anneli Auer käräjillä – vaatii valtiolta miljoonakorvauksia

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellään tänään Anneli Auerille maksettavia korvauksia. Miehensä murhaan syyttömäksi todettu Auer vaatii valtiolta yhteensä liki kahden ja puolen miljoonan euron korvauksia syyttömänä vankilassa istumisesta ja tulojen vähentymisestä.

Viime vuoden syksynä Valtiokonttori maksoi Auerille jo noin puolen miljoonan euron korvaukset. Auer on kuitenkin tuomittu muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista.

– Lue aiheesta lisää

LOUNAIS-SUOMI: Sähkökatkot jatkuvat

Lounais-Suomessa on vielä yli 2 000 taloutta ilman sähköä tiistaisen lumimyräkän jäljiltä.

Sähköttömiä talouksia oli keskiviikkona puolen päivän aikaan sähkönsiirtöyhtiö Carunan alueella esimerkiksi Eurassa yli 800 ja Ruskolla yli 200. Sähköjä on poikki paljon myös Mynämäellä, Pöytyällä ja Naantalissa.

Sähkökatkoja teettää raskas tykkylumi, joka saa puiden oksat taipumaan sähkölinjoille.

Caruna on arvioinut, että tilanne helpottuu kunnolla vasta keskiviikkoillalla.

SÄKYLÄ: Pyhäjärven särki uinut suurkeittiöihin

Säkylän Pyhäjärvestä kalastetusta särjestä tehdään nykyään jopa miljoona järvikalapihviä vuodessa.

Särkikalastus tuo lisäansioita säkyläläisille kalastajille ja myös puhdistaa Pyhäjärven veden laatua. Säkylässä särkeä kalastaa viisi ammattikalastajaa.

– En puhuisi enää roskakalasta, vaan pikemminkin arvokalasta, sanoo kalastaja Jouni Aaltonen.