Kulkuri löysi vihdoin kodin – Vaasan koiratarha muuttaa Maalahteen

Löytöeläintarhalle on etsitty uutta paikkaa kymmenen vuoden ajan. Maalahden Petolahdessa uuden tarhan rakennustyöt on jo aloitettu.

löytöeläimet
Koiratarha Kulkuri
Löytöeläimille on löytynyt paikka Maalahdesta. Kulkurin väellä muutto on ollut mielessä jo pitkään, ja kaikki tarhan uudet rakennukset on tehty siirrettäviksi.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan ja lähikuntien löytöeläinten talteenottopaikkana toimiva Koiratarha Kulkuri muuttaa Maalahden Petolahteen. Uutta paikkaa koiratarhalle on etsitty jo kymmenisen vuotta.

Kulkuri on toiminut nykyisellä paikallaan kaupungin keskustan kupeessa Myllykadulla liki 50 vuotta, vuodesta 1968 lähtien. Minimanin takana sijaitseva koiratarha on jäänyt pahasti uusien liikenneväylien ja laajentuneen pysäköintialueen puristuksiin.

100 neliötä sisätilaa

Petolahdessa uuden paikan maanrakennustyöt ovat jo käynnissä. Metsää on raivattu, maata vaihdettu sekä täytetty soralla ja rakennuksien pohjatyöt ovat jo pitkällä.

Kissoille tulee Petolahteen noin 40 neliötä ja koirille 60 neliötä lämmintä sisätilaa. Tämän lisäksi sekä kissoille, että koirille rakennetaan ulkoilualueet.

– Muuttourakka voi pikkuhiljaa alkaa, mutta vielä on paljon töitä sekä suuria menoeriä edessä, mm. sähkö-, lämmitys- ja vesiliittymien vetäminen, viemäröinti, ulkotarhojen ja juoksuaitauksien rakentaminen, alueen aitaaminen sekä parakkien siirto vanhasta toimipaikasta ja niiden

kunnostaminen, kertoo Kulkurin yrittäjä Niina Männistö.

koira aitauksessa
Koiratarha Kulkuri toimii monen kunnan löytöeläinten talteenottopaikkana.Jarkko Heikkinen / Yle

Männistön mukaan suunnittelussa on pyritty tekemään mahdollisimman käytännöllisiä parannuksia nykyhetkeen. Esimerkiksi sähkölämmitys korvataan maalämmöllä.

– Sähkölaskut ovat olleet suuria, joten maalämpö on järkevä ratkaisu.

Varainhankintaa

Kustannusarvio vielä jäljellä oleville pakollisille muutostöille, rakennusten siirrolle ja uuden rakentamiselle on noin 15000 euroa.

Rahaa rakentamisen ja muuton aiheuttamiin kuluihin yritetään kerätä erilaisilla tempauksilla vielä loppuvuoden aikana. Tulossa on mm. hyväntekeväisyysrock ja joulutapahtuma.

– Varainhankinta on keskeinen osa tätä toimintaa. Koko ajan yritetään keksiä uusia tapoja, kertoo Männistö.

Koiratarha Kulkuri toimii Vaasan, Mustasaaren, Vöyrin ja Maalahden löytöeläinten talteenottopaikkana. Mikäli talteen otettu eläin ei löydä koiratarhalta takaisin vanhaan kotiinsa, saa eläin väliaikaisen kodin Kulkurista ja koiratarhan väki etsii eläimelle uuden kodin. Toiminta pohjautuu vapaaehtoistyöhön ja koiratarha vastaa itse kodittomien eläinten ruokinta-, hoito- ja eläinlääkärikuluista.