Taloyhtiö ei peräänny vanhuksen häädöstä – 91-vuotiaan Liisan armonaika päättyy perjantaina

Tamperelaisen taloyhtiön ja omistusasunnossaan asuvan 91-vuotiaan Liisa Tiukan väliseen kiistaan ei ole löytynyt ratkaisua. Tiukkaa ollaan häätämässä kahden tekemättä jääneen siivouksen takia.

häätö
Liisa Tiukka
Yle Uutiset Pirkanmaa vieraili Liisa Tiukan asunnossa itsenäisyyspäivän jälkeen.

Tamperelainen taloyhtiö aikoo panna täytäntöön omistusasunnossaan asuvan 91-vuotiaan Liisa Tiukan häädön. Armonaika loppuu perjantaina. Tuolloin häätö siirtyy ulosottoviranomaisen tehtäväksi.

Taloyhtiö otti Tiukan kodin sekä hänen samassa kerrostalossa omistamansa asunto-osakkeen haltuun kesällä 2016 huonon hoidon takia. Tämän jälkeen yhtiö on sallinut iäkkään naisen jatkaa asumista omistusasunnossaan, kunhan viikkosiivouksista huolehditaan. Nyt häätöä ollaan panemassa täytäntöön kahden siivouksen epäonnistuttua.

Yle kirjoitti Tiukan ja taloyhtiön poikkeuksellisesta kiistasta 8. joulukuuta. Jutun voit lukea täältä: 91-vuotiasta uhkaa häätö omistusasunnostaan joulun alla.

Jutusta tuli toimitukselle poikkeuksellisen paljon palautetta. Lukuisat ihmiset ovat ilmaisseet huolensa vanhan naisen tilanteesta ja mm. tarjoutuneet auttamaan Liisaa siivouksessa. Palautteessa on toivottu, että tapausta seurataan loppuun asti.

Kerrostalon seinää ja ikkunoita
Liisa Tiukan kotitalo on Tampereen ydinkeskustassa.Marko Melto / Yle

Nyt on siistiä, mutta se ei vaikuta

Taloyhtiön asianajajan, varatuomari Mikko Ravin mukaan taloyhtiö ei tämän hetkisen tiedon mukaan aio perääntyä häädöstä. Asiaan ei Ravin mukaan vaikuta se, että Tiukan koti on tällä hetkellä siisti ja siellä käy säännöllisesti siivooja.

– Sen jälkeen, kun häätöhakemus on laitettu vireille, siellä on toki käynyt Tiukan valitsema siivousyritys. Mutta häätöhakemus perustuu tavallaan aiempaan, eli siihen, että siellä oli epäonnistuneita siivouksia. Kun se [siivous] ei ole toiminut, niin [asunto]yhtiö ei pysty luottamaan, että se myöskään jatkossa toimisi, Ravi sanoo.

Liisa Tiukkaa avustava asianajaja Mika Miesmäki on yrittänyt sovitella asiaa lukuisilla yhteydenotoilla taloyhtiöön, mutta turhaan.

– Oma ehdotukseni on, että katsotaan kuukausi kerrallaan eteenpäin. Mutta tähän ei ole suostumusta saatu taloyhtiön puolelta. Se on valitettavaa, Miesmäki sanoo.

Häätö on lainvoimainen, ja ainoastaan taloyhtiö voi perua sen. Perjantaina 15. joulukuuta häätö siirtyy ulosottoviranomaisen suoritettavaksi, mikäli Tiukka ei lähde asunnostaan vapaaehtoisesti sitä ennen. Kihlakunnanvouti Kari Virtanen arvioi viime viikolla Ylelle, että häätö toteutuu käytännössä joulukuun lopussa tai vuoden 2018 alussa.

Erikoinen kiista siivoojasta

Tiukan ja taloyhtiön välinen kiista alkoi kevätkesällä 2016, kun talosta löytyi luteita. Asianajaja Mikko Ravin mukaan Tiukka ei päästänyt taloyhtiön edustajia selvittämään ludeongelmaa. Tämän takia taloyhtiö otti Tiukan kodin ja hänen samassa talossa omistamansa asunto-osakkeen hallintaansa.

Hallintaanoton jälkeen huoneistot on siivottu ja luteet on talosta myrkytetty. Tiukka on myös maksanut taloyhtiölle 15 000 euron korvauksen, josta noin 13 500 euroa on siivous- ja myrkytyskuluja.

– Korvauksista sovittiin osana sovintosopimusta, joka tehtiin hallintaanoton jälkeen, Ravi sanoo.

Sovintosopimuksen mukaan Tiukka saa jäädä asumaan asuntoonsa, mikäli asunto siivotaan viikoittain ja siivouksen suorittaa taloyhtiön määräämä siivousfirma. Tiukka on rikkonut tätä sopimusta siten, että kaksi siivousta on jäänyt tekemättä. Lisäksi Tiukka on vaihtanut siivousfirmaa.

*Lue myös: *

91-vuotiasta häätävä tamperelainen taloyhtiö perustelee päätöstään: "Heitti siivoojan kaksi kertaa ulos"

91-vuotiasta uhkaa häätö omistusasunnostaan joulun alla: "En lähde kotoani kahtena kappaleenakaan!"