1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Miksi presidenttiehdokkaita sinutellaan ja muita kysymyksiä vaaligalleriasta

Ylen vaaligalleriassa presidenttiehdokkaat pääsivät nuorten tenttiin. Miksi ja miten, siitä kirjoittaa vaalien verkkotuottaja Juho Salminen.

presidentinvaalit
Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö, Nils Torvalds ja Matti Vanhanen.
Vaaligalleria ei julkaisuhetkellä sisällä Paavo Väyrysen haastattelua, mutta se on tulossa myöhemmin.Yle Uutisgrafiikka, lähteet: Lehtikuva, Yle ja AOP

Mikä on vaaligalleria?

Kyseessä on sarja presidenttiehdokkaiden haastatteluita, joissa ehdokkaat ovat samantyyppisessä tentissä. Haastattelut julkaistaan videomuodossa Ylen verkkosivuilla, Yle Areenassa ja sosiaalisen median kanavissa. Tällä kertaa esitimme ehdokkaille henkilöön ja presidentin tehtäviin liittyviä kysymyksiä käyttäen inspiraationa verkkovideoilta tuttuja muotoja.

Videot näet täältä.

Vaaligallerian idea on aina ollut se, että ehdokkaat pääsevät ääneen videohaastattelussa, joka on kaikille samanhenkinen ja -mittainen, vaikka muoto onkin vaihdellut vaalista toiseen. Tästä näet aiemmat galleriat: eurovaalit 2014, eduskuntavaalit 2015 (siirryt toiseen palveluun) ja kuntavaalit 2017 (siirryt toiseen palveluun).

Keitä tekijät ovat?

Koska presidentinvaaleissa ehdokkaita on vähän ja heidät haastatellaan moneen kertaan monessa eri mediassa, halusimme tehdä vaaligalleriasta jotain hieman erilaista. Vaaligallerian haastattelut tekivät näissä vaaleissa Ylen nuorisomediat eli Kioski ja Uutisluokka. Videoilla haluamme täydentää vaalikonevastausten antamaa kuvaa ehdokkaasta: mitä ehdokas ajattelee, miten hän reagoi yllättäviin kysymyksiin ja miten perustelee vastauksensa.

Yrittääkö Yle tässä nyt siis tavoitella nuoria?

Kyllä. Ylen strategiassa kerrotaan: “Yle siirtää tulevina vuosina 15-20 prosenttia yhtiön resursseista uusille painopistealueille, kuten nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuille sisällöille ja palveluille sekä verkkokehitykseen.” Vaaligalleria on osa tätä hanketta. Meille on tärkeää, että nuoret kiinnostuvat vaaleista ja äänestämisestä, ja toivomme tämän edistävän sitä.

Tarkoittaako tämä, että muut on unohdettu?

Onneksi näin ei ole. Presidentinvaaleista on luvassa rutkasti asiaa niin televisiossa, radiossa kuin verkossakin. Ensimmäinen iso vaalitentti television ykköskanavalla nähdään 14. joulukuuta ja 8. tammikuuta alkaen ehdokkaat ovat tentissä kukin vuorollaan.

Eikös vaaligallerian pikakysymysmuoto ole aika pinnallinen?

Ajatus on, että nopeilla reaktioilla ja jatkokysymyksillä saadaan kerrottua ehdokkaiden ajattelusta jotain sellaista, jota muuten ei tule esiin. Videoista jokainen voi arvioida, miten hyvin tässä on onnistuttu.

Ja sitä paitsi – mikä nyt on pinnallista? Runoudessa voi yhdellä sanalla kuvata koko maailman. Gallerian kuvausten aikana erään ehdokkaan kampanjajoukkoihin kuulunut henkilö sanoi, että hän haluaa haastatteluissa olevan kellon oman ehdokkaansa harjoituksiin, koska näin voi välttää sellaista tyhjää poliittista puhetta, jota kuulee muutenkin paljon.

Miksi ehdokkaita sinutellaan?

Koska kaikkia pitää joko sinutella tai teititellä, päätimme sinutella kaikkia - ja kysyimme ehdokkailta tähän myös luvan. Se sopii tenttisarjan henkeen ja luonteeseen. Tämä ei tarkoita, että Yle olisi luopunut teitittelystä, päätös koskee vain vaaligalleriaa.

Taustalla on ajatus, että sinuttelu tai teitittely ei yksin määritä sitä, onko sävy kohtelias vai ei. Näin totesi muun muassa Kielitoimisto siitä, voiko viranomainen sinutella (siirryt toiseen palveluun) asiakasta.

Vaaligalleria ei julkaisuhetkellä sisällä Paavo Väyrysen haastattelua, mutta se on tulossa myöhemmin.

Ylen vaalikoneeseen pääset täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi