1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saunat

Historiallisten savusaunojen pelastaminen poiki Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon

Suomen Saunakulttuuri -yhdistys sai palkinnon saunakylän siirtämisestä ja kunnostamisesta Jämsän Juokslahdelle.

saunat
Vanhoja savusaunoja rivissä Jämsän saunakylässä.
Useat saunakylän saunat odottavat vielä kunnostusta.Petri Aaltonen / Yle

Muuramen saunakylälle etsittiin Keski-Suomessa uutta paikkaa ja kunnostajaa vuosia. Pari vuotta sitten jämsäläinen Suomen Saunakulttuuri -yhdistys tarttui toimeen ja etsi kylälle uuden kodin Jämsän Juokslahden kylältä Päijänteen rannalta. Viime kesänä saunakylässä päästiin lämmittämään ensimmäistä kunnostettua saunaa.

Saunakylän pelastaminen poiki Suomen Saunakulttuuri ry:lle nyt jo toisen tunnustuksen, kun yhdistys pokkasi Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon. Kesäkuussa yhdistys sai valtakunnallisen Löylynhenki-palkinnon.

Pelkästään saunojen siirto kesti yli viisi vuotta, joten tuo uutta intoa, kun huomaa, että muutkin pitävät työtämme tärkeänä.

Saija Silén

– Tuntuu todella hyvältä. Me olemme kaikki tavallisia ihmisiä ja teemme tätä vapaa-aikanamme. Pelkästään saunojen siirto kesti yli viisi vuotta, joten tuo uutta intoa, kun huomaa, että muutkin pitävät tärkeänä sitä työtä, mitä teemme, Suomen saunakulttuuri -yhdistyksen puheenjohtaja Saija Silén toteaa.

Kulttuuriympäristöpalkinnon myöntänyt Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU katsoo yhdistyksen edistäneen paitsi saunakulttuuria myös perinteistä rakentamista. Saunakylässä on järjestetty kunnostusnäytöksiä ja halukkaat ovat päässeet osallistumaan töihin.

– Talkooväkeä on tullut pitkän matkaa takaa. Esimerkiksi pärekattotalkoissa valtaosa osallistujista oli pääkaupunkiseudulta, Silén kertoo.

Vanhan savusaunan kiuas Jämsän saunakylässä.
Toistaiseksi vain yksi saunakylän saunoista on siinä kunnossa, että sen voi lämmittää.Petri Aaltonen / Yle

Historiallisille savusaunoille saatu kummeja Japanista saakka

Ensi kesänä yhdistyksen tavoitteena on saada kunnostettua toinenkin savusauna lämmityskuntoon. Rahoitusta ja tukea on tulossa saunakummeilta.

– Japanilainen Saunaseura otti yhden savusaunan kummisaunakseen. Sen lisäksi mukaan on lähtenyt paljon jämsäläisiä yrityksiä, kuten Himos-Lomat ja Jämsän seudun Osuuspankki, Jämsän Metalli ja Kuljetus. Myös Suomen Saunaseuralla ja Kansainvälisellä Savusaunaklubilla on omat historialliset saunansa, Silén kertoo.

Sauna on yllättävällä tavalla tärkeä myös ulkomaalaisille.

Saija Silén

Saunakulttuurin herättämästä kiinnostuksesta kielii myös se, että kylä houkutteli matkailijoita jo ennen valmistumistaan.

– Viimeisen kahden vuoden ajan saunakylän liepeillä on piipahtanut muun muassa tanskalaisia, japanialaista ja bulgarialaisia. Välillä on tuntunut, että ai kauhea, eihän näissä saunoissa ole vielä kattojakaan, mutta he ovat olleet hyvin kiinnostuneita saunojemme historiasta ja käytöstä. Sauna on yllättävällä tavalla tärkeä myös ulkomaalaisille, Silén lisää.

Vanhan savusaunan lauteet.
Historialliset savusanat kiehtovat ulkomaalaisia matkailijoita.Petri Aaltonen / Yle

Kulttuuriympäristöpalkinnon tavoitteena on nostaa esiin kulttuuriympäristön hoidon hyviä esimerkkejä, puurtajia ja osaajia. Aiempien vuosien palkintojen saajiin voi tutustua tarinakartan avulla (siirryt toiseen palveluun) (Ely-keskus).

Tänä vuonna kartalle päätyivöt Suomen Saunakulttuuri -yhdistyksen Lemettilän matkailutila Petäjävedellä ja Hankasalmen kotiseutuyhdistys.

Lemettilän matkailutila ansaitsi kunniamaininnan monipuolisesta matkailuyrittämisestä, jossa on onnistuttu hyödyntämään tilan vieressä sijaitsevaa Unescon maailmanperintökohdetta, Petäjäveden vanhaa kirkkoa. Hankasalmen kotiseutuyhdistys taas saa kiitosta kansanperinteen vaalimisesta. Yhdistys ylläpitää kattavaa kotiseutuarkistoa, valokuva- ja esinekokoelmaa sekä museokylää.

Lue seuraavaksi