Katso suorana Putinin kyselytunti kello 11 – Kansa seisoo presidenttinsä takana, koska muita ei ole

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään torstaina perinteisen lehdistötilaisuuden, jossa hän vastaa tuntitolkulla toimittajien kysymyksiin.

Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladrimir Putin
Venäjän presidentti Vladrimir Putin kyselytunnilla.Juri Kochetkov / Epa

*MOSKOVA *On oikeastaan läpihuutojuttu kysyä, mitä mieltä venäläiset ovat presidentti Vladimir Putinista ja hänen aikeistaan pyrkiä neljännelle kaudelle ensi maaliskuun presidentinvaaleissa.

Vastaus löytyy luoteisvenäläisen Veliki Ustjugin lumisilta kaduilta.

– Putin on hyvä johtaja, sillä hän on voimistanut Venäjän nykyiselleen. 1990-luvulla kaikki romahti, mutta nyt on paljon parempi elää, sanoo eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Jelena Popova.

Popova ei äänestänyt Putinia viime vaaleissa, mutta nyt hän sanoo voivansa tukea presidenttiä. Näin ajattelee suurin osa venäläisistä.

Tutkimuskeskus Levadan mukaan Putinin suosio ei ole alittanut 80:a prosenttia kertaakaan Krimin valtauksen jälkeen vuonna 2014.

Eläkeläinen Jelena Popova voisi äänestää Putinia maaliskuussa.
Eläkeläinen Jelena Popova voisi äänestää Putinia maaliskuussa.Marjo Näkki / Yle

Putinin vaalit

Putin voittaa vaalit maaliskuussa. Siitä ovat varmoja myös 35-vuotias autonkuljettaja Pavel ja 37-vuotias poliisi Saša, jotka eivät halua mainita sukunimiään.

– Ei ole muita kelvollisia ehdokkaita. Putin on kokenut ja hänen tyylinsä tunnetaan maailmalla, miehet sanovat.

Putinin suosio on ällistyttävää, vaikka tyytymättömyys Venäjällä kasvaa.

Protesti ei kuitenkaan kanavoidu poliittiseksi toiminnaksi. Oppositioehdokas Aleksei Navalnyi kerää tukea Moskovan lisäksi alueilta, mutta hänen presidenttiehdokkuutensa torppaus on vain ajan kysymys.

Pakotteet purevat, talous ei kasva

Venäjä on yhä alikehittynyt maa, jossa alueelliset erot ovat suuria. Lännen asettamat pakotteet Krimin valtauksen jälkeen ovat tehneet omaa työtään.

Tälle ja tuleville vuosille ennustetaan nihkeää puolentoista prosentin talouskasvua, ja eriarvoistuminen on valtavassa maassa jyrkkää. Ihmisiä on liian vähän ja maastamuutto on vilkasta.

Mutta Putinin ote sisäpolitiikasta on lipsunut. Venäjällä talousuudistukset ovat jääneet tekemättä, ja maan kansainvälisen roolin muuttuminen tuntuu myös kotirintamalla.

Presidentin julkisuustempaukset eivät enää herätä samankaltaista Putin-huumaa kuin aiemmin.

Autonkuljettaja Pavel sanoo, että Putinille ei ole vaihtoehtoa.
Autonkuljettaja Pavel sanoo, että Putinille ei ole vaihtoehtoa.Marjo Näkki / Yle

KOK:n isku vyön alle

Kansainvälisen olympiakomitean päätös sulkea pois Venäjä Etelä-Korean talviolympialaisista valtiondopingin takia oli isku urheiluhullulle Putinille.

Päätöksen jälkeen sopuisasti esiintynyt Putin ilmoitti, että venäläiset urheilijat voivat edustaa neutraalin olympialipun alla.

– Kaikki pelkäävät Venäjää, Pavel ja Saša kuittaavat.

Eläkeläinen Popova pitää KOK:n päätöksen syynä muuta kuin dopingin käyttöä.

– Olen samaa mieltä Putinin kanssa. Kyse on poliittisesta pelistä Venäjää vastaan, hän sanoo.

Voitot ulkomailta

Putinia venäläisten silmissä pönkittävät poliittiset voitot on saavutettu etupäässä ulkomailla.

Lännen protestoinnista huolimatta Krimin niemimaa on jäänyt Venäjän valtaan, ja Itä-Ukrainassa soditaan.

Kiinan kanssa suhteet ovat asiallisella tolalla, vaikka Venäjä on tässä parivaljakossa altavastaajan roolissa.

Syyriassa Putin on varmistanut liittolaisensa Bashar al-Assadin vallassaolon ja sisällissodan kääntymisen tämän voitoksi. Takauksena on ollut Venäjän armeijan kaksivuotinen osallistuminen konfliktiin.

Maanantaina Putin ilmoitti vetävänsä venäläisjoukkoja takaisin kotimaahan. Toki Venäjä pitää itsellään maassa sijaitsevat kaksi tukikohtaa.

Epäilyt auttavat Putinia

Sekaantumisellaan Syyrian sotaan Putin on varmistanut paikkansa Lähi-idässä. Turkki on irrottautunut läntisten kumppaniensa kupeesta ja jopa Saudi-Arabia luo aktiivisesti suhteita Moskovaan perinteisen Washingtonin sijaan. Iran on yksi Syyrian sotilastarkkailijamaista.

Yhdysvalloissa tutkitaan Venäjän sekaantumista viime vuoden presidentinvaaleihin, ja samankaltaisia epäilyjä on esitetty myös muissa maissa. Milloin Venäjän on uskottu sekaantuneen Britannian EU-eroon eli brexitiin, milloin Katalonian kansanäänestykseen.

Informaatiovaikuttamisesta ja hakkeroinnista puhumisen kääntöpuoli on se, että Putinin Venäjä nähdään kaikkeen kaikkialla kykenevänä supervaltana.

Tänään Putin kuitenkin vastaa toimittajien kysymyksiin mieluusti, ainakin jos ne koskevat muuta kuin Venäjää itseään.

Katso Putinin kyselytunnin striimiä suorana tästä.