Itsemurhien ehkäisyyn laaditaan Käypä hoito -ohjeet, myös kansallinen itsemurhien ehkäisyohjelma laitetaan uusiksi

Ministeriö ja eduskunta kasvattavat itsemurhien ehkäisyn rahoittamista yhteensä lähes 400 000 eurolla.

itsemurha
Osallistujat sytyttivät kynttilät itsemurhan tehneiden muistoksi kynttilätapahtumassa Vanhan kirkon edustalla Helsingissä 19. marraskuuta 2017.
Osallistujat sytyttivät kynttilät itsemurhan tehneiden muistoksi kynttilätapahtumassa Vanhan kirkon edustalla Helsingissä 19. marraskuuta 2017. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö STM on myöntänyt 80 000 euroa Duodecim-seuralle Käypä hoito -suosituksen tekemiseksi itsemurhien ehkäisemiseen.

Duodecim teki päätöksen suosituksen laatimisesta jo lokakuussa. STM:n rahoitus mahdollistaa suosituksen laatimisen niin, että se ei vie rahoja muulta samaan aikaan tehtävältä suositustyöltä.

Suositusten tekeminen arvioidaan vaativaksi Käypä hoito -hankkeeksi. Niiden laatiminen kestää arviolta kaksi vuotta ja STM:n myöntämä määräraha kattaa valtaosan työn kustannuksista

Suositusten tavoitteena on luoda yhtenäiset ja vaikuttavat käytännöt itsemurhien ehkäisemiseen, minkä lisäksi ne auttavat itsemurhayrityksen tehneiden potilaiden hoidossa. Suositukset auttavat hoitohenkilöstöä myös itsemurhan tehneen tai sitä yrittäneen omaisten kohtaamisessa.

Eduskunnalta rahaa itsemurhien ehkäisyohjelmaan

Eduskunta päätti eilen myöntää ensi vuodelle 300 000 euroa itsemurhien ehkäisyohjelman käynnistämiseen. Suomalaiset tekevät edelleen enemmän itsemurhia kuin muut pohjoismaalaiset.

Suomen kansallinen itsemurhien ehkäisystrategia on vuodelta 1991 ja se on täysin vanhentunut. Uudistetun strategian on määrä olla valmis keväällä 2019.

Mielenterveysjärjestöt ovat pitkään toivoneet itsemurhien ehkäisyohjelmaa, joka parantaisi muun muassa erillisten hankkeiden yhteensovittamista.

Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi pitää myös Käypä hoito -suositusten laatimista tärkeänä askeleena.

– Suomessa ei ole pitkään aikaan ollut itsemurhien ehkäisyohjelmaa ja kuitenkin meidän itsemurhatilastot ovat aika synkkiä. On todella hienoa, että siihen koordinointiin olisi nyt tulossa resursseja.

– Ja tämä Käypä hoito –suositus on erittäin tärkeä, koska aivan liian usein itsemurhayrityksen tehnyt jää yksin ilman riittävää apua ja tukea, ja kuitenkin me tiedetään, että itsemurhaa yrittäneellä on erittäin suuri riski yrittää uudestaan ja onnistua siinä, sanoo Aalto-Matturi.

Lue myös:

Itsemurhien ehkäisyohjelma puuttuu Suomesta – sitä on vaadittu jo vuosikausia