Vähäväkinen mutta suuri Enontekiö jäämässä kokonaan ilman poliisia – Eläköityvän poliisin mielestä läsnäoloa tarvitaan jatkossakin

Jari Kaipainen on toiminut yli 20 vuotta poliisina Enontekiöllä. Hänen mielestään poliisin läsnäolo on tärkeää jatkossakin.

poliisi
Saanatunturi Kilpisjärvellä
Enontekiö on vähäväkinen, mutta pinta-alaltaan laaja ja kansainvälinen kunta.Eeva-Maria Pieskä

Enontekiö on jäämässä kokonaan ilman poliisia, kun nykyinen poliisipartio eläköityy ja lopettaa työnsä helmikuussa. Lapin poliisilaitos on ilmoittanut, ettei Enontekiölle enää sijoiteta poliisipartiota. Alueella tämä on tieto, joka aiheuttaa suurta huolta turvallisuudesta.

Ylikonstaapeli Jari Kaipainen tietää, mitä on olla poliisina omaleimaisessa Tunturi-Lapissa. Viime vuosina hän on vuorotellut myös kenttäpäällikkönä ja on junaillut poliisipartioiden toimintaa Enontekiöllä, Muoniossa ja Kolarissa. Nyt Enontekiön partiota ollaan lakkauttamassa ja yhdistämässä Muonioon, josta jatkossa operoisi kaksi kahden henkilön partiota.

– Parempi se kuin että koko Tunturi-Lapin poliisiporukka siirrettäisiin Enontekiöltä nähtynä kauas Kittilään, Kaipainen sanoo.

Lapin poliisipäällikkö on ilmoittanut, että Enontekiön partion aika täyttyy, kun Jari Kaipainen jää eläkkeelle helmikuussa.

Muonioon enontekiöläisille korvamerkitty poliisipartio?

Ylikonstaapeli Jari Kaipaisen mielestä Enontekiötä ei voida jättää turvallisuustyhjiöön ja oman onnensa nojaan.

– Jos partio lakkautetaan ja siirretään toiseksi partioksi Muonioon, niin mielelläni näkisin, että se olisi kuitenkin korvamerkitty palvelemaan enontekiöläisiä.

Jari Kaipainen kokemuksestaan tietää, että tehokas asioidenhoito edellyttää, että poliisi tuntee kylät ja tienoot ja elää siellä ajassa ihmisten rinnalla. Tärkeää Kaipaisen mukaan on paikallistuntemus: se että tuntee olosuhteet, paikat ja ihmiset, sekä näiden tavat ja kulttuurin. Tämä selkeyttää poliisin työtä.

Enontekiön kunta on omasta puolestaan karjaissut hätähuudon poliisipalvelujen säilyttämisen ja ihmisten turvallisuuden puolesta. Kunnassa harkitaan jopa oman seriffipalvelun perustamista, kun paikallinen partio katoaa kokonaan.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen muistuttaa, että turvallisuus on kansalaisen perusoikeuksia, josta valtio lupaa myös huolehtia. Se tasavertainen oikeus on yhtälailla kantaväestöllä, kuntaan saapuneilla kiintiöpakolaisilla, matkailijoilla ja kaikilla yhteisössä toimivilla. Alatörmäsen mielestä valtio tinkii nyt enontekiöläisten turvallisuudesta.

– Jos yhteiskunta ei takaa turvallisuutta, niin silloin meidän pitää ottaa asia omaan käteen ja harkita kovempia toimia, Alatörmänen sanoo.

Seppo Alatörmänen
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen muistuttaa, että turvallisuus on kansalaisen perusoikeuksia, josta valtio lupaa myös huolehtia.Jorma Korhonen / Yle