1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentinvaalit

Ylen vaalikone uudistui – Nyt näet presidenttiehdokkaiden vastaukset suoraan kysymyksen yhteydessä

Tarkoitus on tarjota taustatietoa ja tuoda esiin ehdokkaiden mielipiteiden kirjo. Uudistus on tehty käyttäjätestien perusteella.

presidentinvaalit
Ylen vaalikone presidentinvaaaleissa 2018.
Ylen vaalikone presidentinvaaaleissa 2018.Jarkko Ryynänen / Yle

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun) presidentinvaaleja varten on nyt julkaistu. Uutuutena se toimii niin, että käyttäjä näkee kunkin kysymyksen kohdalla, miten ehdokkaat ovat siihen vastanneet ja perustelleet vastauksensa.

Näin vaalikone antaa muutamalla silmäyksellä lisätietoa siitä, miten kukin kysymys jakaa ehdokaskenttää ja millä perustein. Tarkoitus ei ole ohjata sitä, miten vaalikoneeseen pitää vastata, vaan tarjota tietoa mielipiteen muodostamista varten.

Käyttötestissä uudistusta on pidetty valtaosin hyvänä asiana. Sen on nähty helpottavan mielipiteen muodostamista ja vaalikoneen käyttöä. Monet haluavat perehtyä vaalikoneen kysymysten aihepiireihin ennen vastaamista, ja siihen tarpeeseen ehdokkaiden näkökantojen aiempaa selkeämpi esittely tuo apua. Erityisesti vähemmän politiikkaa seuraavat kokevat, että tällä tavalla he saavat vaalikoneesta luotettavampia tuloksia.

– Ylen vaalikone on suosittu ja toimiva. Nyt tavoittelemme sitä, että se auttaisi erityisesti nuorempia äänestäjiä saamaan tietoa miksi eri ehdokkaat ajattelevat niin kuin ajattelevat, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan verkko- ja mobiilikehityksen päällikkö Aki Kekäläinen.

Toinen uutuus vaalikoneessa on se, että sitä voi käyttää myös englannin kielellä, suomen ja ruotsin ohella.

Vaalikone löytyy verkosta osoitteesta yle.fi/vaalikone (siirryt toiseen palveluun). Vaalikoneen tekijät kuulevat mieluusti palautetta, jota voi antaa vaalikoneessa olevalla lomakkeella.

Lue seuraavaksi