Sortumisvaara, käyttökielto ja pitkät tutkimukset – suojeltu Vaasantalo korjataan nyt Seinäjoella

Vaasantalo on saatu syksyn mittaan vakautettua. Varsinaisiin korjaustöihin päästään ensi vuoden alussa.

Rakentaminen & kiinteistöt
Sortumisvaarassa Seinäjoen keskustan työmaan laidalla olleen Vaasantalon a-rappu on yhä käyttökiellossa.
Sortumisvaarassa Seinäjoen keskustan työmaan laidalla olleen Vaasantalon a-rappu on yhä käyttökiellossa.Anne Elhaimer / Yle

Seinäjoen keskustassa sijaitsevan laajan rakennustyömaan laidalla havahduttiin keväällä siihen, että vuonna 1935 rakennetun Vaasantalon A-rapun seiniin ilmestyi halkeamia ja talo alkoi vajota.

– Ensimmäiset vaurioilmoitukset tulivat A-rapusta maaliskuun viimeisenä päivänä. Ei siellä vielä mitään hätää ollut, mutta päivä päivältä tilanne eteni ja joka päivä tuli ilmoituksia, kertaa isännöitsijä Pirjo Kulmakorpi Realia Isännöinniltä.

Tilanne johti lopulta siihen, että osa asukkaista ja talossa toimivista yrityksistä evakuoitiin. A-rappu asetettiin käyttökieltoon.

– Kysymys oli henkilöturvallisuudesta. Käyttökieltoon asettaminen on äärimmäinen toimenpide. Onneksi se pystyttiin purkamaan tosi nopeasti, Kulmakorpi sanoo.

Talon asukkaille ja yrityksille keväästä alkoi poikkeuksellinen aika talon kunnon tutkimisen ja akuuttien korjaustoimenpiteiden keskellä.

– Heille tämä on varmaan ollut tosi raskasta aikaa, kun ei tiedä mitä tapahtuu ja tuntuu siltä, ettei mitään tapahdu, vaikka taustalla tapahtuu, Kulmakorpi sanoo.

Korjaustöihin tammikuun alussa

Nyt, noin 8 kuukautta myöhemmin, vajonneen Vaasantalon tulevaisuus näyttää jo paremmalta. Rakennus on syksyn mittaan saatu vakautettua ja varsinaiset korjaustyöt pääsevät alkamaan vuoden vaihteessa.

– Tähän mennessä on tehty varmistavia toimenpiteitä niin, että painuneessa tilassa oleva seinä pysyy ylhäällä. Olennaista on, että liike on pysäytetty eikä lisävaurioita tule, sanoo Sweco Rakennetekniikan osastopäällikkö Jaakko Passinmäki.

Vaasantalo saa esimerkiksi tukea vieressä olevan vanhan SYPin talon kellarin seinästä.

– Tapituksella yhdistettiin vanhan SYP:n talon antura auttamaan Vaasantalon anturaa ja saatiin kantavuutta lisää, Passinmäki sanoo.

Seinäjoen Vaasantalon vauriot ovat osittain silmin nähtävissä.
Seinäjoen Vaasantalon vaurioita kuvattuna toukokuussa 2017.Mirva Hakala / Yle

Tavoitteena korjaaminen entiselleen

Vaikka seinäjokiset ovat välillä kyselleet, eikö uudistuvan keskustorin laidalla oleva talo kannattaisi jo purkaa, on sen säilyttäminen ja pelastaminen ollut päämääränä alusta asti.

– Koko ajan on ollut tavoitteena, että se korjataan. Sehän on julkisivultaan suojeltu kohde, joten purkaminen ei tule edes kysymykseen, sanoo Pirjo Kulmakorpi.

Korjaustyössä ja sen suunnittelussa ovat museoammattilaiset olleet mukana tarvittaessa.

Suojeltu julkisivu on pidettävä ennallaan, mutta rakennuksen sisällä on mahdollista tehdä hiukan muutoksia.

– Julkisivu jää ja sisäpihan puolella parvekkeiden ovet ja ikkunat ovat alkuperäisiä. Ne kunnostetaan ja palautetaan entiselleen. Porrashuoneissa tavoite on kunnostaa alkuperäiset porraskaiteet ja palauttaa ne paikalleen, Jaakko Passinmäki sanoo.

Passinmäen mukaan korjaustöitä tehdään halkeama kerrallaan ja korjaustapa mietitään halkeamakohtaisesti.

Vaasantalon vieressä on suuri työmaa. Kuvattu 23.8.2017
Vaasantalon vieressä ollut työmaa elokuussa 2017.Hanne Leiwo / Yle

Kustannusarvio vielä arvoitus

Vaasantalon korjaustyöt alkavat tammikuun alussa. Runkovaihe on tarkoitus saada valmiiksi toukokuun loppuun mennessä ja kokonaan valmista on tavoiteaikataulun mukaan syyskuussa 2018.

Arviota siitä, mitä korjaustyöt maksavat, tehdään parhaillaan. Parin viikon päästä ollaan asiassa viisaampia. Korjaustöiden maksaja on kuitenkin jo tiedossa.

– Ympäröivien rakennusliikkeiden vastuuvakuutuksista tämä lysti nyt sitten maksetaan. Sulassa sovussa. Meidän tehtävämme ei ole ottaa kantaa eikä etsiä syyllistä. Tapahtunut, mikä on tapahtunut ja nyt korjataan jäljet ennalleen, Pirjo Kulmakorpi sanoo.

Vaasantalon tyyppiset rakennusten vajoamiset ovat Suomessa harvinaisia. Kolmisenkymmentä vuotta alalla ollut Jaakko Passinmäki muistaa Vaasantalon lisäksi yhden vastaavantyyppisen tapauksen.

– Se oli Lapuan taidemuseo, joka kärsi Paukun räjähdyksessä. Siinä tehtiin vastaavantyyppisiä toimenpiteitä, kun se kunnostettiin, Passinmäki miettii.

Passinmäki on luottavainen, että rakennustöiden jälkeen vanha talo kestää taas.

– Talo tulee ilman muuta kestämään, hän sanoo.