Sähkönjakeluyhtiö Elenia saa uudet omistajat

Kaupan kohteena on koko Elenia-konserni. Elenia on ollut nykyisillä omistajilla tammikuusta 2012.

sähkönjakelu
Sähkönkulutuksen seurantasovellus Elenia Mukana kännykässä
Nina Keski-Korpela / Yle

Sähkönjakeluyhtiö Elenia saa uudet omistajat, kertoo Ilmarinen tiedotteessa. Kaupan kohteena on koko Elenia-konserni. Konserniin kuuluvat sähköverkkoyhtiö sekä lämpö- ja asiakaspalveluliiketoimintaa.

Tämän hetkiset omistajat GS Infrastructure Partners, 3i ja Ilmarinen ovat sopineet kaupasta, jolla ne myyvät yhtiön osakekannan konsortiolle, johon kuuluvat Allianz Groupin puolesta Allianz Capital Partners, Macquarie Infrastructure and Real Assets sekä Valtion Eläkerahasto VER.

Allianz Capital Partners on Münchenissa pääkonttoria pitävä eurooppalainen finanssialan yritys. Macquarie Infrastructure and Real Assets on yhdysvaltalainen, maailman suurimpiin kuuluva infrastruktuurihankkeisiin keskittynyt yhtiö.

Elenia perustettiin vuoden 2012 alussa sen ostaessa Vattenfallin Suomen sähköverkot ja lämpöpalvelut. Elenia huolehtii sähkönsiirrosta 420 000 yksityis- ja yritysasiakkaalle sadan kunnan alueella Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Elenian sähkönjakeluverkko on Suomen toiseksi suurin 12 prosentin markkinaosuudella. Elenia on ollut nykyisillä omistajilla tammikuusta 2012.

Kohteena koko konserni

Tiedotteen mukaan uudet omistajat jatkavat Elenian nykyistä strategiaa, johon kuuluvat sähkönsiirtojärjestelmien uudistaminen ja suojaaminen säiden vaihtelulta.

– Tämä on ollut meille oikein hyvä sijoitus, ja on täyttänyt reilulla marginaalilla työeläkevarojen sijoittamiselle asetetut tuotto-odotukset tällä omistusajanjaksolla, sanoo Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

– Tämä hintataso, missä nytkin liikutaan on yksi esimerkki, mihin hinnat ovat nousseet, kun korkotaso on näin allhaalla. Eli erilaiset infrastruktuurihankkeethan ovat maailmanlaajuisesti erittäin kovan kiinnostuksen kohteena.

Kauppa vaatii viranomaisten hyväksynnän, ja sen arvioidaan toteutuvan vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä.