Hyppää sisältöön

Terttu Utriainen Kittilän tilanteesta: "Jos vuosikausia toimitaan tällä tavalla, ulkomaailmalle sokeudutaan"

Rikosoikeuden emeritaprofessorin mielestä Kittilän hallintosotku on hyvin poikkeuksellinen. Hän uskoo, että kunta saadaan kuriin Lex Kittilällä.

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen Ylen A-studiossa 13.12.2017. Kuva: Yle

Kittilän kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa istuu ihmisiä, jotka ovat saaneet virkarikossyyteen.

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriaisen mielestä Kittilän tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

– Se, että mennään rikossyytteisiin ja -tutkintaan, on täysin poikkeuksellista. Se on viimeinen kontrollimahdollisuus, kommentoi Utriainen Ylen A-studiossa.

Kunnanvaltuusto kokoontui keskiviikkona ja totesi lausunnossaan valtiovarainministeriölle toimineensa lakien mukaan, vaikka syytteessä olevia päättäjiä ei olekaan pidätetty luottamustoimesta.

Kittilän mukaan luottamustoimesta pidättämiseen ei ole tarvetta, vaan päättäjät voivat jäävätä itsensä tapauskohtaisesti asioista päätettäessä.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen sanoi jo lokakuussa, että elleivät syytteessä olevat eroa, heidät on erotettava. Nyt näyttää siltä, että valtio puuttuu peliin ja voimaan tulee Lex Kittilä.

Utriainen uskoo, että kunta saadaan kuriin Lex Kittilällä.

Kittilä kuin villi länsi

Lapin yliopiston emeritaprofessori muistuttaa Kittilän muuttuneen paljon viimeisten 30–40 vuoden aikana.

– Se on kasvanut kuin joku villin lännen kaupunki. Kasvu on tapahtunut yrittäjien, poliitikkojen ja virkamiesten yhteistyöllä.

Kittilän kunnassa asuu hieman yli 6 000 henkilöä.

– Niin kuin usein pienillä paikkakunnilla, syntyy klaanimainen päätöksentekokulttuuri. On mennyt niin kovaa, että tietyssä vaiheessa on tullut vauhtisokeus.

Terttu Utriainen toteaa, että kun päätöksenteko tapahtuu pienessä piirissä, ovat sukulais- ja tuttavuussuhteet vaarana vaikuttaa hyvinkin helposti.

– Jos vuosikausia toimitaan tällä tavalla, ulkomaailmalle sokeudutaan.

Monet virkarikossyytteen saaneista valtuutetuista istuvat edelleen Kittilän kunnan erilaisissa päättävissä elimissä. Utriaisen mielestä puolueiden olisi syytä katsoa omien listojensa valtuutettujen perään.

Paikallisen päätöksenteon uhoa?

Myös Pyhäjärvellä on meneillään oikeusprosessi, jossa syyttäjä vaatii rangaistusta virka-aseman väärinkäyttämisestä.

– Kyse on paikallishallinnon ja valtion keskushallinnon välisestä kissanhännänvedosta. Ilmassa on tarvetta paikalliseen päätöksentekoon – joskus vähän uhoakin, Utriainen pohtii.

Katso koko keskustelu Yle Areenassa.

Lue lisää: