1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Räjähderikos

Räjähdekoira Heila on nuuskinut runsaasti ruutia lentorahdista – ilotulitteiden luvaton maahantuonti lisääntyy

Helsinki-Vantaan tullitarkastuksissa lentorahdista on löytynyt useita kymmeniä kiloja ilotulitteita. Ulkomailta tilattuja paukkuja on jäänyt kiinni myös Turun Tullissa.

Tullin räjähdekoira Heila on löytänyt marras-joulukuun aikana kymmeniä kiloja ilotulitteita Helsinki-Vantaalla. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Syksyllä työnsä aloittanut Tullin ase- ja räjähdekoira Heila on ollut tarkkavainuinen.

Se on haistanut ruudinkäryä Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulleen rahdin seassa, ja liikennevirroista on löydetty noin 40 kiloa ilotulitteita.

– Heilan valmistumisen jälkeen lokakuussa lähetyksiä on paljastunut aikaisempaa enemmän. Kymmeniä kiloja erilaisia ilotulitteita on löytynyt marras-joulukuun aikana, toteaa Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi Helsinki-Vantaalta.

Maanantaiaamuna labradorinnoutaja Heila vainusi lentorahdin seasta Puolasta tulleen ilotulituspaketin, jonka raketit olivat tavallisen kuluttajan käyttöön liian vahvaa tavaraa.

– Meillä liikkuu tämän tyyppistä tavaraa, aseita ja räjähteitä, ja sen takia Heila on sijoitettu tänne Lentotulliin. Heila on osoittautunut oikein tarpeelliseksi, kehuu Pitkäniemi.

Tullin takavarikoimia ilotulitteita. Kuva: Tulli

Ulkomailta tilattujen ilotulitelähetysten määrä on Tullin mukaan lisääntynyt edellisvuosista. Verkkokaupan yleinen kasvu siivittää myös rajoitusten alaisten ja kiellettyjen tuotteiden maahantuontia.

– Kun nämä kulkevat merkitsemättömissä laatikoissa, ja niissä on varsin paljon pyromassaa eivätkä pakkauksetkaan täytä kaikkia vaatimuksia, on aina vaara, että jotain tapahtuu. Eli lähetys syttyy palamaan. Näitä tulee maanteitse ja lentoteitse, joten riskit ovat suuret, arvioi ylitarkastaja Mikko Ojala Tukesista.

Tulli sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvovat maahantuotavia ilotulitelähetyksiä tehostetusti loppuvuoden ajan (siirryt toiseen palveluun).

Osa raketeista ilman hyväksyntää

Valtaosa Suomeen tulevista lähetyksistä kulkee Helsinki-Vantaan Lentotullin kautta. Kaikkiaan Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulee maahamme vuosittain yli 15 miljoonaa verkkokauppalähetystä.

Postilähetyksiä kulkee myös Turun lentoaseman kautta. Luvattomia ilotulitteita on otettu haltuun Turussakin, ja tapauksia tutkitaan epäiltyinä räjähderikoksina.

– Ihan viimeisin trendi on, että muutamia ilotulitteita on jäänyt meillä kiinni. Ei valtavasti, mutta sesonkihan on vasta alkamassa, joten jännityksellä odotamme, mitä tällaisten lähetysten osalta tapahtuu, sanoo tutkinnan päällikkö Stefan Aniszewski Turun Tullin valvontaosastolta.

Tullin takavarikoimia ilotulitteita. Kuva: Tulli

Osa Turussa kiinni saaduista ilotulitteista on ollut Stefan Aniszewskin mukaan hieman vahvempia kuin kotimaan markkinoilta löytyvät paukut. Kaikilla ei ole ollut vaadittua hyväksyntää.

– Monenlaista mahtuu sinne sekaan. Meille on tullut CE-merkinnällä varustettuja paukkuja, mutta myös sellaisia, joiden alkuperää ja sisältöä on jouduttu tarkemmin tutkimaan tullilaboratoriossa.

Ilotulitteiden tilaaminen verkkokaupasta suoraan kotiosoitteeseen on kielletty.

Porukka saattaa niin sanotusti varautua.

Stefan Aniszewski

Ostaminen verkosta on mahdollista vain, jos tilatut tuotteet noudetaan pelastusviranomaisten hyväksymästä myyntipisteestä. Tällöin voidaan varmistaa, että ilotulitteiden luovutukseen liittyviä määräyksiä noudatetaan.

Suomessa myynnissä olevia ilotulitteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes riskiperusteisin pistotarkastuksin.

Virheelliset merkinnät voivat aiheuttaa vakavaa vaaraa

Luvatta ilotulitteita maahantuova saattaa syyllistyä myös eri kuljetusmuotoihin liittyvien turvallisuusmääräysten rikkomiseen.

Lentoliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi ilmailulaissa on annettu yksityiskohtaisia määräyksiä eri aineille. Vastaavat määräykset turvaavat myös meri-, raide- ja maantieliikennettä.

Ilotulitteiden verkkokauppa aiheuttaa Tukesin mukaan suuren turvallisuusriskin koko kuljetusketjussa, jos pakkausmerkinnät ja kuljetusasiakirjat ovat puutteellisia.

– Kuljetuksessa on riskejä, koska nämä saapuvat merkitsemättömissä laatikoissa. Käsittelijä ei voi tietää, että laatikossa on räjähteitä. Tuotteet ovat kiellettyjä Suomessa normaalilta kuluttajalta, eli siellä on hyvinkin vahvoja paukkutuotteita ja niissä on omat riskinsä, sanoo ylitarkastaja Mikko Ojala Tukesista.

Tullin takavarikoimia ilotulitteita. Kuva: Tulli

Määräysten mukaisilla merkinnöillä varmistetaan, että lähetyksen vaarat tunnistetaan kaikissa vaiheissa. Näin ilotulitteet eivät päädy esimerkiksi sellaiselle lennolle, jolla vaarallisia aineita ei ole sallittua kuljettaa.

Malta suosiolla välipäiviin

Ilotulitteita ulkomailta tilaamalla saattaa syyllistyä räjähderikkomukseen tai -rikokseen, suuremman erän ollessa kyseessä salakuljetukseen. Rangaistusasteikko vaihtelee sakoista kahteen vuoteen vankeutta.

Tullin takavarikoimia ilotulitteita. Kuva: Tulli

Tutkinnan päällikkö Stefan Aniszewski Turun Tullista arvelee, että houkuttimena ulkomailta tilaamiseen saattaa olla verkkokaupan helppous ja kotimaata halvempi hintataso. Tai hätäisimmille se, että raketteja ylipäätään saa jo ennen välipäiviä.

– Yksi syy voi olla, että Suomessa paukkumyynti ei ole vielä alkanut, mutta Euroopasta niitä kuitenkin jo saa. Porukka saattaa niin sanotusti varautua, hymähtää Aniszewski.

Lue myös:

Tulli ja Tukes muistuttavat kuluttajia ulkomailta tilattavien ilotulitteiden riskeistä (siirryt toiseen palveluun)

Tukes: Ilotulitteiden kuluttajatuontia säädellään monin rajoituksin (siirryt toiseen palveluun)