Uusnatsit pysyvät otsikoissa – Oliko asema-aukion hyppypotku pahoinpitely vai kuolemantuottamus?

Helsingin hovioikeus aloittaa vuoden takaisten asema-aukion tapahtumien käsittelyn tänään perjantaina.

uusnatsismi
asema-aukio mielenosoitus
Valvontakamerakuvaa Asema-aukion pahoinpitelystä

Menneinä viikkoina suomalaisten uusnatsien ympärillä on käyty runsaasti julkista keskustelua.

Viimeisimpänä aihetta on käsitelty itsenäisyyspäivän yhteydessä, kun uusnatsit marssivat omassa Kohti vapautta -kulkueessaan ja liittyivät myöhemmin äärikansallismieliseen 612-soihtukulkueeseen.

Samaan aikaan järjestetty lasten alpakkatapahtuma puolestaan näyttäisi pyrkineen siirtämään huomiota pois 612-tapahtumasta. Poliisi selvittää lastentapahtuman paikan vaihtoa pois Töölöntorilta.

Viikko ennen itsenäisyyspäivän tapahtumia Pirkanmaan käräjäoikeus päätti lakkauttaa uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) sekä Pohjoinen Perinne -yhdistyksen. Käräjäoikeus katsoi, että yhdistykset ovat hyvän tavan vastaisia ja levittävät vihapuhetta.

Tuomioistuimen ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Rekisteröimätöntä yhdistystä ole asetettu toimintakieltoon, joten PVL saa toistaiseksi jatkaa toimintaansa.

Hyppypotku tapahtui syyskuussa 2016

Seuraavaksi tuomioistuimessa käydään läpi reilun vuoden takaista, niin kutsuttua asema-aukion hyppypotkua.

Epäilty pahoinpitely tapahtui PVL:n mielenilmauksessa Helsingin Asema-aukiolla. Syytettynä on PVL:n rahoittajana tunnetun Pohjoinen Perinne -yhdistyksen puheenjohtaja Jesse Torniainen.

Tapahtumat alkoivat, kun PVL:n mielenosoituksen edestä kävellyt mies sylkäisi maahan, sanoi jotain ja jatkoi matkaansa. Torniainen juoksi miehen kiinni ja potkaisi tätä hyppypotkulla rintaan.

Torniaisen potku kaatoi uhrin ja hänen päänsä osui asfalttiin. Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan isku aiheutti hänelle kallonmurtuman, aivoruhjeen sekä aivoverenvuodon.

Uhri menehtyi viikko tapahtuman jälkeen sairaalassa. Hänet oli omasta vaatimuksestaan kotiutettu vain puolitoista päivää aiemmin.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta

Helsingin käräjäoikeus antoi tapahtumista tuomion vuosi sitten. Torniainen sai kaksi vuotta ehdotonta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä.

Käräjäoikeus katsoi, että pahoinpitelyllä ja uhrin kuolemalla ei ollut syy-yhteyttä, ja hylkäsi syytteet törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeus hyväksyi syyttäjän kahdesta koventamisperusteesta vain toisen eli Torniaisen väkivaltarikostaustan.

Tuorein tuomio Torniaisella on Pirkanmaan käräjäoikeudesta, kun hänet tuomittiin marraskuussa 50 päivän ehdottomaan vankeuteen järjestyksenvalvojien pahoinpitelystä. Torniainen on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Syyttäjä vaatii rangaistuksen koventamista

Helsingin hovioikeudessa käsitellään asema-aukion hyppypotkua perjantaina. Pääkäsittely kestää yhden päivän. Hovioikeuden ratkaisu on odotettavissa alkuvuodesta.

Käräjäoikeuden tuomiosta valittivat hoviin kaikki osapuolet eli kihlakunnansyyttäjät Anja-Riitta Rinkinen ja Jouni Peräinen, syytetty Jesse Torniainen sekä uhrin omaiset.

Kihlakunnansyyttäjät vaativat Torniaiselle 5,5–6 vuoden ehdotonta tuomiota törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Rangaistusvaatimus on sama kuin käräjäoikeudessa.

Asianomistajat yhtyvät syyttäjän vaatimuksiin ja vaativat oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Sekä syyttäjät että asianomistajat näkevät, että kyse on törkeästä kuolemantuottamuksesta. Heidän mukaansa Torniaisen uhriin kohdistama hyppypotku aiheutti uhrin kuoleman.

Lisäksi tapauksessa tulisi syyttäjien ja asianomistajien mukaan käyttää rasistista motiivia koventamisperusteena. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen, että tuomioistuin hylkäsi rasistisen motiivin liian ehdottomasti.

Syytetyn mukaan käräjäoikeuden tuomio on liian kova

Torniainen on myöntänyt pahoinpitelyn, mutta kiistänyt kuolemantuottamuksen. Puolustuksen näkemyksen mukaan uhrin kuolema johtui hänen hoidosta kieltäytymisestä ja päihteidenkäytöstä.

Lisäksi puolustus näkee, että Torniaisen aiempi rikostausta on vanhentunutta, joten sitä ei voisi käyttää koventamisperusteisesti.

Puolustuksen mielestä tapauksessa tulee myös soveltaa kohtuullisperustetta, sillä Torniaisesta on tehty julkisuuden henkilö hänen oman tahtonsa vastaisesti.

Syyttäjien mukaan Torniainen on kuitenkin itse tuonut tapauksen julkisuuteen omalla nimellään. Tähän liittyen syyttäjät tuovat hovioikeuteen uuden todisteen Torniaisen tililleen syyskuussa 2016 lisäämästä twiitistä.

Hovioikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa Torniainen kiistää syyttäjän ja asianosaisten valitukset ja muutosperusteet.

Puolustuksen mukaan Torniainen on tuomittava alle kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue myös

Asema-aukion hyppypotkusta vankeuteen tuomittu on tyytyväinen – hovioikeuskäsittely ei huoleta

Asema-aukion hyppypotku: 2 vuotta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä

Epäillyn asianajaja Asema-aukion jutun uutisoinnista: Se on lähtenyt liiallisuuksiin

7 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää suomalaisista uusnatseista

Natsijohtaja, jonka usko loppui