Anneli Auer haluaa koppikorvauksia myös seksirikostuomionsa ajalta – vaadittu summa paisuu liki 2,5 miljoonaan

Auerin mukaan vangitsemiset romuttivat suhteen lapsiin.

Ulvilan surma
Anneli Auer
Anneli Auer Varsinais-Suomen käräjäoikeuden pääkäsittelyssä Turussa 13. joulukuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Miehensä murhaan syyttömäksi todettu Anneli Auer vaatii Suomen valtiolta korvauksia myös ajasta, jolloin hän istui seksuaalirikostuomiotaan.

Auer vangittiin epäiltynä miehensä tappamisesta syksyllä 2009. Useiden oikeudenkäyntien jälkeen hänet todettiin lopulta virallisesti syyttömäksi joulukuussa 2015. Ennen sitä Auer kuitenkin tuomittiin erillisessä oikeudenkäynnissä muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Seksuaalirikostuomio on lainvoimainen.

Auer vaatii nyt valtiolta miljoonakorvauksia ajasta, jonka hän istui syyttömänä murhasta. Valtiokonttori maksoi Auerille viime vuoden syksynä jo noin puoli miljoonaa euroa niin kutsuttuja koppikorvauksia ja tulojen vähentymisiä.

Valtiokonttorin mukaan Auer istui syyttömänä vankilassa 611 päivää. Auer vaatii korvaussumman korottamista jopa liki 2,5 miljoonaan euroon. Auer laskee, että vankeuspäiviä kertyi yli tuhat, kun otetaan huomioon ne, joiden aikaan hän oli murhasta tutkintavankeudessa ja istui samalla seksuaalirikostuomiotaan.

Tapasi lapsia harvoin

– Jos murhatutkintavankeutta ei olisi ollut, olisin päässyt koevapauteen (seksuaalirikostuomiosta) jo aiemmin. Olisin voinut myös hakea avotaloon, jossa perhevapaat olisivat olleet pidemmät ja jossa olisin voinut opiskella ja työskennellä, Auer sanoi keskiviikkona Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, jossa järjestettiin Auerin ja valtion välisen riitajutun pääkäsittely.

Auerin mukaan murhajuttuun liittyneet pitkät vapaudenmenetykset romuttivat hänen välinsä kolmeen nuorimpaan lapseensa.

– Vuoden 2011 kesällä olen viimeksi pari kertaa nähnyt nuorimmat lapseni. Sen jälkeen olen tavannut vain vanhinta tytärtäni, Auer kertoi.

Auer vaatii 400 000 euroa nettibisneksestä Valtio pitää Auerin vaadetta perusteettomana. Valtiokonttorin viimevuotisessa ratkaisussa päiväkohtainen korvaus nousi jo ennätysmäiseen 800 euroon. Tavanomainen korvaus on noin 100 euroa päivältä.

Valtion asianajaja Kimmo Kariola korosti, että koevapauteen ja vankilomalle pääseminen on harkinnanvaraista.

– Ne ovat osa vankeusaikaa. Korvausta voidaan maksaa vain menetetystä vapaudesta, Kariola sanoi.

Erimielisyyttä nettiyrityksen tulokehityksestä

Valtio ja Auer ovat erimielisiä myös siitä, olisiko Auerin nettiyritys jatkanut kasvuaan, jos Aueria ei olisi vangittu murhasta epäiltynä.

Valtiokonttori myönsi Auerille viime vuonna korvausta tulojen vähentymisestä 57 000 euroa, mutta Auer vaatii 400 000:ta euroa.

Auerin oikeudelle toimittaman liiketoimintasuunnitelman mukaan hänen pyörittämänsä verkkosivustot olisivat tuottaneet ainakin yli 700 000 euroa viidessä vuodessa. Valtio ei tähän usko.

– Kun takalautana on kuitenkin se, että syyskuussa 2011 alkoi toinen vankeusrangaistus (seksuaalirikoksista), joka olisi viimeistään lopettanut tulonmuodostuksen, Kariola sanoi.