STT sai Googlelta rahaa uutisrobotiikan kehittämiseen

Helsingin Sanomat sai tukea hankkeeseen, jossa kehitetään koneoppimiseen perustuvaa journalistisen sisällön suosittelua.

Innovaatiorahoitus
Googlen logo toimitilan seinässä
Daniel Deme / EPA

Suomen Tietotoimisto on saanut Googlelta innovaatiorahoitusta uutisrobotiikan kehittämiseen. U-Botiksi kutsuttava robotti tuottaa uutistekstiä automaattisesti sille annettuun dataan ja aiempiin uutisteksteihin perustuen.

Helsingin Sanomat sai tukea hankkeeseen, jossa kehitetään koneoppimiseen perustuvaa journalistisen sisällön suosittelua. Lisäksi Google myönsi kahdelle muulle suomalaismedialle kehitysrahoitusta.

STT saa Googlelta tukea 220 000 euroa. Helsingin Sanomien osuus miljoonan euron kokonaispotista on 490 000 euroa.

– Uutisrobotiikan tavoitteena on siirtää manuaalista työtä ihmiseltä koneelle. Tässä projektissa siirrämme uutisten kirjoittamisen lisäksi robotin käyttämien tekstipohjien luomisen koneelle, kertoo STT:n uutiskehittäjä Maija Lappalainen.

Lappalaisen mukaan nykyiset uutisrobotit perustuvat käsin kirjoitettuihin tekstipohjiin, jotka ovat työläitä tuottaa ja samalla myös toistuvia. Modernin tekoälyn avulla STT toivoo kehittävänsä monipuolisempaa uutistekstiä entistä tehokkaammin.

Lappalainen sanoo, että tarkoitus ei ole korvata ihmisiä toimitustyössä, vaan siirtää rutiinitöitä robotille. Ihmistoimittajille pitäisi siten jäädä enemmän aikaa tehdä sitä, mihin robotti ei pysty: analysoimaan, havainnoimaan ja pyytämään kommentteja.

STT:n kumppaneina projektissa ovat Turun yliopiston TurkuNLP-kieliteknologiaryhmä sekä teknologiayritys Namia, joka on erikoistunut tekoälyyn perustuviin palveluihin. Projekti on kaksivuotinen.

HS haluaa tuntea yksittäisten käyttäjien tavat

Helsingin Sanomat kertoo, että sisältöjä suosittelevan järjestelmän tarkoituksena on oppia tuntemaan yksittäisten käyttäjien käyttötavat ja osata tarjota käyttäjälle juuri häntä kiinnostavaa sisältöä oikeaan aikaan ja oikeassa asiayhteydessä.

– Lukijoillemme on tärkeää, että he saavat perehtyä eri aihepiireihin monipuolisesti ja syvällisesti. Lukijoita kiinnostavan sisällön lisäksi on oleellista tarjota lukijoille vaihtoehtoista lukemista myös heidän oman uutiskuplansa ulkopuolelta, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Google Digital News Initiative jakaa eurooppalaisille medioille kaikkiaan 20 miljoonaa euroa rahoitusta erilaisiin kehityshankkeisiin.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma on STT:n suurin omistaja.

Lähteet: STT