Uutistoimistot vaativat internet-jäteiltä tekijänoikeusmaksuja uutissisällöistä

Internetin lupaus ilmaisesta tiedosta on uutistoimistojen mukaan myytti, sillä uutisten ja tiedon tuottaminen maksaa rahaa.

uutistoimistot
Mies kävelee Google-logon ohi.
Boris Roessler / EPA

Yhdeksän eurooppalaista uutistoimistoa, muun muassa ranskalainen AFP, saksalainen DPA ja ruotsalainen TT, vaatii internet-jättejä maksamaan tekijänoikeusmaksuja niiden käyttämistä uutissisällöistä. Vaatimus seurasi EU parlamentissa käytyjä keskusteluja direktiivistä, jolla Facebook, Google ja Twitter sekä muut suuret internet-toimijat maksaisivat miljoonista uutisista, joita ne käyttävät tai linkittävät.

– Facebookista on tullut maailman suurin media, uutistoimistot kirjoittavat Le Monde -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

– Facebookilla tai Googlella ei kuitenkaan ole uutistoimitusta… kummallakaan ei ole toimittajia henkensä uhalla Syyriassa tai toimistoa Zimbabwessa selvittämässä Mugaben lähtöä.

– Ilmaisen tiedon piti olla internetin suuri voitto, mutta se on vain myytti, lataavat uutistoimistot.

Uutiset on toiseksi tärkein syy, perheen ja ystävien jälkeen kirjautua Facebookiin, toteavat uutistoimistot vetoomuksessaan ja muistuttavat että, esimerkiksi Facebook kolminkertaisti tuottonsa viime vuonna.

Uutistoimistojen mukaan internet-jätit keräävät suuret voitot muiden työstä. Suuri osa mainostuloista menee internetin suuryrityksille siinä missä uutismedioiden mainostulot laskevat, yksistään Ranskassa laskua oli yhdeksän prosentti viime vuoden aikana. Uutistoimitusten huolena on, että tulojen vähentyessä monipuoliset ja luotettavat uutislähteet ovat uhattuina.

Uutistoimistot vaativat, että EU linjaisi tekijänoikeusmaksuista, koskien internet-jättejä. EU parlamentti oli kuitenkin huolissaan uutisten vapaasta saatavuudesta internetissä.

– Käyttäjille ei olisi vaikutusta, ainoastaan niille yrityksille, jotka rohmuavat kohtuuttoman suuren osan mainostuloista, perustelivat uutistoimistot vaatimustaan.

Lähteet: AFP