Fleecekankaalle kyseenalainen kunnia – valittiin vuoden turhakkeeksi

Aiempina vuosina samaisen tittelin ovat saaneet muun muassa hyönteisansa ja muovikassi.

fleece
Fleece kankaita pinossa.
iPowahFX Studio / Wikimedia Commons

Suomen Luonto –lehti on valinnut vuoden 2017 turhakkeeksi fleecekankaan. Vuoden turhake valittiin lehden lukijoiden lähettämien ehdokkaiden joukosta, joita oli tänä vuonna yli 400.

Suomen luonnonsuojeluliitto kertoo tiedotteessa, että pesututkimusten perusteella fleecetakista irtoaa yhden pesukerran aikana jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa.

Mikromuovien suhteen fleecekangastakin pahempi vaihtohto on softshell-kangas ja tekniset urheiluasut, sanoo puolestaan ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta.

Tekokuitujen aiheuttamia ympäristöhaittoja, kuten mikromuovien irtoamista, on alettu tutkia vasta hiljattain. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan polyesterivaatteita pestäessä irtoaa vuosittain 154 000 kiloa mikromuovia. Valinnalla halutaan kiinnittää huomiota juuri polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Fleecekangas on 18. vuoden turhake. Aiemmin kyseisen tittelin ovat saaneet muun muassa muovikassi, hyönteisansa, mönkijä ja vaipankätkijä. Vuoden turhakkeeksi valitaan jotakin, joka on turhaa, hyödytöntä, käsittämätöntä tai häiritsevää ja jolla on haitallisia ympäristövaikutuksia.

Lue myös:

Tutkijat ymmällään: Mikromuovin määrä Itämeren kaloissa ei ole lisääntynyt 1980-luvulta

Vuoden turhaketta vähennetään kaupoista – lisää muutoksia vuodenvaihteen jälkeen

Vuoden turhake on valittu – suomalainen käyttää 55 muovikassia vuodessa

Vaipankätkijä, ilotulite ja huuhdottava vessapaperihylsy… Tutkija: Vuoden turhake -nimitys voi aiheuttaa haittaa yritykselle