1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rohingyat

Lääkärijärjestö: Myanmarissa on surmattu yli 6 700 rohingyaa

Pakolaisten haastatteluihin perustuva arvio asettaa kyseenalaiseksi armeijan väitteet 400 kuolonuhrista.

Rohingya-pakolaisia, jotka saapuivat Bangladeshiin meriteitse, kulkivat kohti pakolaisleiriä jalan 9. marraskuuta. Kuva: Dibyangshu Sarkar / AFP

Ainakin 6 700 rohingya-muslimia surmattiin Myanmarin elokuussa alkaneissa väkivaltaisuuksissa, avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja raportoi. (siirryt toiseen palveluun) Kuolonuhrien joukossa uskotaan olevan yli 730 alle viisivuotiasta lasta.

Järjestön arviot uhreista perustuvat Bangladeshiin asettautuneiden pakolaisten haastatteluihin. Järjestön mukaan on selvää, että rohingyat joutuivat järjestelmällisen väkivallan uhreiksi, kun Myanmarin armeija ja poliisi aloittivat "puhdistusoperaatiot" elokuun lopulla.

– Luvut kuolonuhreista ovat todennäköisesti aliarvioita, koska emme ole tutkineet kaikkia pakolaisleirejä Bangladeshissa ja koska selvitykset eivät ota huomioon perheitä, jotka eivät koskaan selvinneet hengissä ulos Myanmarista, Lääkärit ilman rajoja -järjestön lääketieteellinen johtaja Sidney Wong arvioi.

– Olemme kuulleet kokonaisista perheistä, jota ovat kadonneet. Heidät oli lukittu koteihinsa ja talot oli sytytetty palamaan, Wong sanoo.

Myanmarin armeijan mukaan maan turvallisuusjoukkojen ja rohingya-muslimien välisissä yhteenotoissa menehtyi elo- ja syyskuussa 400 ihmistä. Armeijan komentajan mukaan 370 kuolleista oli "kapinallisia".

Lääkärit ilman rajoja -järjestön esittämä arvio perustuu 4 600 pakolaisen haastatteluihin, joiden pohjalta on tehty koko rohingya-väestöä koskeva arvio. Väkivaltaisuuksien alettua yli 626 000 rohingyaa on paennut Bangladeshiin.

Lue lisää:

Sanankäänteet kovenevat – YK syyttää nyt Myanmaria Rohingya-vähemmistön kansanmurhasta

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta? Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot