Teinien vanhemmat tuskailevat rahatilannettaan – moni haluaisi lapsille rahaa sivuun mutta säästettävää ei ole

Nordean kyselyn mukaan joka neljäs perhe säästää säännöllisesti lapsilleen.

Lapset ja nuoret
Lapset käyttävät tablettia.
AOP

Vanhemmat haluaisivat säästää lapselleen nykyistä enemmän. Joka neljänneltä se onnistuu säännöllisesti, mutta lähes joka toinen kouluikäisen lapsen vanhempi ei siihen kykene.

Nordean tekemän kyselyn mukaan vain joka kymmenes ei pidä lapselle säästämistä tarpeellisena tai asia ei ole tullut mieleen. Alle kouluikäisten lasten vanhemmista ne, jotka eivät tällä hetkellä säästä, moni suunnittelee säästävänsä lasten kasvaessa.

Ne, jotka säästävät säännöllisesti, aloittavat säästämisen jo heti lapsen syntymän jälkeen. Säännöllinen säästäminen vähenee jonkin verran lapsen varttuessa, mutta se neljännes, joka säästää, tekee sitä niin kauan kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.

Kyselyn mukaan vaikuttaa siltä, että ne jotka ilmoittavat, etteivät saa säästettyä tekevät sitä silti epäsäännöllisesti. Moni siis yrittää säästää säännöllisemmin, kun kyselyn mukaan joka viides ilmoittaa suoraan, että ei säästä lapselleen.

Lapsille laitetaan sivuun se mikä pystytään. Joka kolmas ei osaa sanoa, kuinka paljon säästöjä kertyy kuukaudessa, mutta ne jotka ilmoittavat tarkemman summan, kertovat säästävänsä eurosta ylöspäin. Noin joka kolmas kertoo säästävänsä noin 20 euroa kuukaudessa.

Lapsille säästäminen

Kymmenkunta prosenttia noin tuhannesta vastaajista ilmoittaa säästävänsä yli 50 euroa kuukaudessa. Vastauksista selviää, että yli 50:tä euroa säästetään lähinnä 15–17-vuotiaille. Teini-ikäisille säästetään yleisimmin 30 euroa.

Pitkälti yleisille tileille laitettuja rahoja ei ole suunniteltu useinkaan mihinkään erityiseen käyttöön. Viidennes säästää ajokorttia varten ja joka kymmenes ensiasuntoa varten.

Kun vanhempien tulotaso pyörii 100 000 euron tuntumassa tai enemmän, lapsille säästetään ostamalla rahasto-osuuksia ja osittain pörssiosakkeita.

Tulotaso vaikuttaa säästämiseen, erityisesti sen säännöllisyyteen. Alle 40 000 euroa tienaavista 18 prosenttia ilmoittaa säästävän säännöllisesti. Sen sijaan 94 500 euroa tai enemmän tienaavista joka toinen säästää lapsilleen.

Kulutuspaineita on, oli rahaa tai ei

Lapsiperheet ottavat lainaa enemmän kulutukseen kuin muut suomalaiset. Luotto- ja rahoituspalveluita tarjoavan Intrumin mukaan joka neljäs (siirryt toiseen palveluun)lapsiperhe on ottanut lainaa rahoittaakseen ostokset lapsille. Joka kymmenes perhe on tehnyt sitä enemmän kuin kerran viime puolen vuoden aikana.

Saman Intrumin eurooppalaisen kyselyn mukaan joka kolmas lapsiperhe kokee sosiaalista painetta kuluttaa vaikka rahaa ei siihen oikeastaan ole. Lapsille pitäisi vastaajien mielestä saada vaikka luotolla merkkivaatteita, kenkiä ja puhelimia.

Sosiaalista painetta kasaantuu muun muassa sosiaalisen median kautta. Paine suomalaisilla ei ole kuitenkaan niin kova kuin eurooppalaisilla yleisesti.

Intrumin aikaisemman kyselyn mukaan joka toinen (siirryt toiseen palveluun) suomalainen säästää säännöllisesti tulevaisuuden varalle. Keskimäärin säästetään 84 euroa kuukaudessa.

Reilu puolet ei säästä mihinkään erityiseen kohteeseen. Kolmannes säästää matkaa varten. Viidennes säästää eläkepäiviä varten.

Lue myös:

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa