Bensan kallistuminen hivutti inflaation Suomessa prosentin tuntumaan – suklaa taas halventunut

Inflaatiota hillitsivät muun muassa omakotitalokiinteistöjen halpeneminen ja asuntolainojen laskeneet korot.

inflaatio
Bensapistooli.
Oliver Berg / EPA

Kuluttajahinnat kohosivat marraskuussa 0,8 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio oli näin hieman ripeämpää kuin lokakuussa, jolloin lukema oli 0,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan inflaation lievä kiihtyminen johtuu lähinnä bensiinin kallistumisesta. Myös ajoneuvovero, sähkö ja savukkeet olivat kalliimpia kuin vuotta aiemmin.

Kuluttajahintojen nousua hillitsivät matkapuhelinten, käytettyjen autojen ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen. Myös asuntolainojen korot laskivat.

Tupakoivilla automiehillä kallista, suklaan hinta laskussa

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen totesi Twitterissä, että inflaatio oli tupakoivilla automiehillä marraskuussakin muita nopeampaa.

OP-finanssiryhmän ekonomistit kommentoivat inflaatiolukemien sivuavan jopa euroajan pohjalukemia Suomessa. Taustalla on vaikuttanut muun muassa kiky-sopimus.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi myös elintarvikkeiden hintamuutoksia, joissa varsinkin suklaan hinta on ollut laskussa.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan Suomen inflaatio oli marraskuussa 0,9 prosenttia, kun koko euroalueella hinnat kohosivat 1,5 prosenttia. Yhdenmukaistettu indeksi ei ota huomioon esimerkiksi omistusasumista, rahapelejä ja ajoneuvoveroa.

Eurostatin marraskuun lopulla julkaiseman inflaatioarvion mukaan varsinkin energian hinta nousi nopeasti euroalueella.

*Lue myös *

S-pankki nostaa ennustettaan Suomen talouden kasvusta – ei usko korkojen nousevan vielä ensi vuonna

Palkansaajien verotus ennallaan – yli 74 200 euroa vuodessa tienaavilta peritään solidaarisuusveroa