Hyppää sisältöön

Tähtien sodassa Chewbaccaa näyttelevä Joonas Suotamo saa kollegoiltaan kehuja: "Hän tekee mahtavaa työtä"

Uusi Star Wars: The Last Jedi -elokuva on sydämellinen hyvästijättö tärkeällä osalle Tähtien sota -legendaa.

Joonas Suotamo esittää Tähtien sodassa Chewbaccaa. Kuva: Industrial Light & Magic / Lucasfilm Ltd.

Star Wars: The Last Jedi -elokuvan Euroopan ensi-illan mediatapahtumassa tunnelma on riehakas ja hauska. Valomiekat heiluvat takahuoneissa ja Imperiumin sotilaat matkustavat muiden joukossa hississä.

Lehdistötilaisuudessa alkuperäisten Tähtien sota -elokuvien tähti Mark Hamill vetää vitsiä toisensa perään sarkastisella otteella. Yksi uusista näyttelijöistä puolestaan tuntuu liikuttuvan kyyneliin aina kun puhuu.

Hotellin käytävillä huitelee ohi myös pitkä vaaleatukkainen mies.

Joonas Suotamo Kuva: Yle

Tähtien sodan uudessa osassa nähdään entistä enemmän juuri häntä eli suomalaista Joonas Suotamoa, joka debytoi rakastetun Chewbaccan roolissa uuden elokuvatrilogian avausosassa The Force Awakens vuonna 2015. Koripalloilijana aiemmin uraa tehnyt Suotamo kerää nyt sympatiapisteitä elokuvakollegoiltaan.

Uuden sukupolven sankaria Reyta esittävä Daisy Ridley kehuu kollegaansa vuolaasti.

– Voi Joonas, hän on mahtava. Minun tärkein omaisuuteni on Joonaksen antama Chewbacca-lelu. Hän tekee mahtavaa työtä ja on kiltti mies, Ridley suitsuttaa.

Chewbacca lähinnä mörisee turkkinsa suojista, joten ohjaaja Rian Johnson laittoi Suotamon ottamaan oppia elokuvahistorian alkutaipaleelta.

– Puvun alta ei ole helppo kommunikoida. Pyysin Joonasta katsomaan mykkäelokuvia, Buster Keatonia ja Charlie Chaplinia. Karvojen alla pitää pystyä olemaan tarkka ja tarkoituksellinen. Joonas sai homman toimimaan, kehuu ohjaaja.

Kauniit jäähyväiset Carrie Fisherille

Star Wars: The Last Jedi jatkaa taistelua valon ja pimeyden välillä kaukaisissa galakseissa. Rey suostuttelee erakoitunutta jediritari Luke Skywalkeria palaamaan taisteluun pimeää puolta vastaan. Prinsessa Leian johtama vastarinta puolestaan yrittää pitää pahan aisoissa. Star Wars: The Last Jedi on sydämellinen ja viihdyttävä seikkailu, jossa huumori näyttelee jälleen isoa osaa.

Prinsessa Leian näyttelijä Carrie Fisher menehtyi viime vuonna. Kuva: Lucasfilm Ltd.

Elokuvasta tuli myös hyvästijättö prinsessa Leian näyttelijälle Carrie Fisherille. Tähtien sodan yksi alkuperäisistä päätähdistä menehtyi viime vuonna. Vahvojen naisroolien The Last Jedi jäi hänen viimeiseksi elokuvatyökseen. Ohjaaja-käsikirjoittaja Johnsson muistelee näyttelijää lämmöllä.

– Saimme häneltä täydellisen ja kauniin roolityön. Meistä tuli ystäviä ja olen onnekas, että sain oppia tuntemaan hänet. On outoa katsoa valmista elokuvaa nyt. Olisipa hän vielä täällä meidän kanssamme. 

Elokuvan tunteellisenta antia ovat myös uuden sankarin Reyn ja vanhan jedin Luke Skywalkerin kohtaukset.

Reyn näyttelijä Daisy Ridley työskenteli paljon Skywalkerin esittäjän Mark Hamillin kanssa. Ridley ei pysty ajattelemaan kuvatessa, että tekee kohtausta legendaaristen Tähtien sota -näyttelijöiden kanssa.

– En ajattele sitä, muuten en selviäisi päivästä. Heillä on toki historia, jota meillä muilla ei ole. Loppujen lopuksi teen vain kohtausta toisen näyttelijän kanssa. Mutta elokuvassa Rey oppii paljon Lukelta ja minä Markilta, Ridley sanoo.

Nuori sankari ottaa oppia vanhalta jediritarilta. Kuva: Jonathan Olley / Lucasfilm Ltd.

Uutta sukupolvea edustavat myös elokuvan pahikset

Näyttelijä Andy Serkisin naama ei ole välttämättä kaikille tuttu, ennen kuin sitä alkaa katsomaan tarkemmin. Serkis on mestari esittämään fantasiahahmoja, jotka saavat lopullisen ulkonäkönsä tietokoneella. Näyttelijän tunnetuin hahmo on tietysti Taru sormusten herrasta -elokuvien Klonkku. Tällä kertaa näyttelijä esittää ylintä pahaa Snokea.

Klonkku-roolistaan tunnettu Andy Serkis esittää The Last Jedi -elokuvassa pahaa Snokea. Kuva: Lucasfilm Ltd.

Serkis on jälleen toteuttanut hahmonsa liikkeenkaappausteknologian avulla. 

– Myös pimeän puolen roistoon täytyy saada inhimillisyyttä. Sen sijaan, että hän olisi mielikuvituksen luoma pinnallinen roisto, täytyy miettiä kuka hän oikeasti on. Snoken hahmo perustuu todellisiin maailmanjohtajiin. Tutkin rooliin myös omaa pimeää puoltani, Serkis sanoo.

Harry Potteristakin tuttu Domhnall Gleeson on saanut herkullisen humoristisen hahmon, joka toimii Snoken juoksupoikana.

– Snoke näyttää tietysti hyvin erilaiselta kuin Andy. Mutta oikeasti näytellessä katsotaan aina toista silmiin. Andyn katse osaa olla todella pelottava, Gleeson kertoo.

– Liikkeenkaappaus on itse asiassa enemmän liikkumattomuutta kuin liikettä. Juuri tärkeissä lähikuvissa nähdään hahmon aikeet, Serkis huomauttaa.

Andy Serkis ja Domhnall Gleeson näyttelevät pimellä puolella. Kuva: Disney

Mutta millaista on työskennellä pimeällä puolelle?

– Se on upeaa. Me saamme asioita aikaiseksi. Meillä on järjestys, naureskelee hyväntuulinen Serkis.

Tähtien sota jatkuu valkokankaalla tulevinakin vuosina useana elokuvana. Sarja on osoittanut kykynsä voittaa uudet sukupolvet puolelleen. Valomiekat heiluvat taas fanien käsissä. Mutta millaista on pidellä käsissään kuvauksissa käytettävää "oikeaa" valomiekkaa?

– Se on fyysisesti haastavaa. Miekka painaa kolmesta neljään kiloa. On vaikeaa puolustautua, jos joku yrittää lyödä sillä sinua. Onneksi olin nyt fyysisesti paljon vahvempi kuin edellistä elokuvaa kuvatessa, sanoo Daisy Ridley.

.
.