Kongossa raiskatut tytöt saivat vihdoin oikeutta – miehet tuomittiin kymmenien lasten raiskauksista

Kongon demokraattisessa tasavallassa aseelliseen ryhmään kuuluneet miehet saivat elinkautisen rangaistuksen 37 lapsen raiskauksesta. Nuorin uhreista oli vauva.

seksuaalirikokset
Kongolaiset lapset heijastuvat maassa olevasta vedestä.
Kongolaisten lasten kasvot peilautuvat vesilätäköstä. Kuvan lapset eivät liity juttuun. Dai Kurokawa / EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa lasten raiskauksiin syyllistyneille miehille on luettu kovat tuomiot. Djeshi ya Yesu– eli Jeesuksen armeija–nimiseen ryhmään kuuluneet 11 miestä tuomittiin paikallisessa oikeusistuimessa elinkautisiin lasten raiskauksista.

Miehet raiskasivat tyttöjä vuosina 2013-2016 Kavumussa, Kongon demokraattisen tasavallan Kivun alueella. Uhreista nuorin oli kahdeksan kuukauden ikäinen ja vanhimmat olivat 12-vuotiaita.

Ryhmään kuuluvat miehet uskoivat, että neitsyitä raiskaamalla he saisivat yliluonnollisia voimia, joilla he voisivat suojella itseään. Useat raiskauksista tapahtuivat yöaikaan.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät tuomioita merkittävinä. Kongon hallitusta on syytetty vitkastelusta raiskausten tutkimisessa.

–Uhrit ovat odottaneet pitkään. Tämä on voimakas viesti niille, jotka harkitsevat tämäntyyppisten rikosten tekemistä, uhrien asianajaja Charles Cubaka Cicura painotti.

Ryhmän johtaja oli paikallinen kansanedustaja Frederic Batumike, joka myös tuomittiin oikeudenkäynnissä. Raiskauksen lisäksi miehet tuomittiin myös murhista, kapinallisjärjestöön kuulumisesta ja laittomien aseiden hallussapidosta. Oikeuden mukaan raiskaukset ja murhat olivat lisäksi rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Raiskausten uhrit ja murhattujen perheenjäsenet saivat myös korvauksia kärsimyksistään.

Kivun alueella toimii kymmeniä aseellisia ryhmiä, jotka vainoavat paikallista väestöä ja kamppailevat saadakseen haltuunsa alueen mittavia luonnonvaroja. Ryhmät käyttävät aseenaan myös raiskauksia.

Aiheesta muualla:

Militiamen jailed in DR Congo's Kavumu for raping 40 children (siirryt toiseen palveluun)