Terveysvaliokunnasta vahva ei ruokakaupoissa myytävälle vahvalle oluelle

Alkoholilain uudistusta eduskunnassa pohtinut erityisvaliokunta ei muuttaisi nykyistä nelosoluen myyntirajoitusta. Lopullinen kanta selviää perjantaina, kun eduskunta äänestää alkoholilaista.

olut
Oluttölkkejä.
Eveliina Matikainen / Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei korottaisi ruokakaupoissa myytävän alkoholin vahvuutta nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Tämä tarkoittaa, että valiokunta pitäisi esimerkiksi A-oluen, vahvat siiderit ja long drink-juomat Alkon hyllyssä.

Reilu enemmistö kannatti alemmassa prosentissa pitäytymistä, kertoo valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.).

Valiokunta katsoo mietinnössään, että enimmäistilavuusprosentin nosto vaikuttaisi ratkaisevasti alkoholin saatavuuteen ja kulutuksen kasvuun. Nykyään yli puolet suomalaisten juomasta alkoholista on panimotuotteita.

Valiokunnan mukaan prosentin nosto 5,5:een laajentaisi vahvempien alkoholijuomien saatavuutta nykyisestä noin 350 myymälästä yli 5 000 päivittäiskauppaan.

Tämä taas lisäisi valiokunnan mielestä olennaisesti alkoholinkulutusta sekä siitä johtuvia turvallisuushaittoja ja sosiaalisia ongelmia.

Onko etämyynti sallittu vai ei?

Valiokunta toivoo myös hallitukselta selvää kirjausta lakiin alkoholin etämyynnistä. Nyt se ei ole hallituksen alkoholilakiesityksessä kielletty, mutta perusteluissa on.

– Mietinnössä on selkeä kirjaus ja tahtotila, että hallitus lähtee selkeyttämään nykyistä epäselvää tilannetta, Heikkinen kertoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) arvosteli hallitusta, ja sanoi kiireen ajavan nyt huolellisen lainvalmistelu yli.

Valiokunta äänesti etämyynnin kirjaamisesta lakiin, mutta enemmistö ei halunnut sitä pykäliin. Lopputuloksena oli lausuma kohdan selkeyttämisestä.

– Minusta lain käsittelyyn olisi pitänyt ottaa riittävä aika, jotta tämä etämyynti olisi pystytty selvittämään kunnolla. Pikkuisella lisäajalla olisimme pystyneet muotoilemaan sen pykälän. Nyt lakipaketti menee eteenpäin niin, ettei asiaa siinä selvästi sanota, Haatainen sanoo.

Valiokunnan kielteisestä kannasta huolimatta, kaupoissa myytävän alkoholin lopullinen vahvuus selviää vasta perjantaina, kun eduskunta äänestää alkoholilaista. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa.

Alkoholilain äänestys on kytketty poliittisesti alkoholin veronkorotukseen. Heikkisen mielestä ne ovat kaksi eri asiaa. Alkoholilakia on valmisteltu pari vuotta ja veronkorotus päätettiin elokuussa budjettiriihen yhteydessä.

– Prosentilla on iso kansanterveydellinen ja taloudellinen merkitys, joten toivon että jokainen kansanedustaja harkitsee nyt tarkasti kantaansa, Heikkinen toteaa.

Lue myös:

Hallitusryhmät: Alkoholiveron korotus peruuntumassa, jos vahvempia ei sallita ruokakauppoihin

Nyt kallistuu vuorostaan alkoholi – oluiden, siiderien ja viinien hinta nousemassa reippaasti

Alkoholilaista odotettavissa tiukka äänestys eduskunnassa – Ylen kyselyssä puolet edustajista kannattaa nelosoluitten tuomista ruokakauppoihin