1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen talous takoo ennätyksiä – Vaarana talouden ylikuumeneminen ja Eurooppaan asti ulottuva taantuma

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin verouudistuksessa piilee talouden ylikuumenemisen riski, arvioi Nordean analyytikko.

noususuhdanne
Diilerit tarkastelevat monitoreita New Yorkin pörssissä.
New Yorkin pörssi 4. joulukuuta.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltojen talouskasvu on tänä vuonna ollut ennustuksia vauhdikkaampaa.

Talous on kasvanut keväästä lähtien yli kolmen prosentin vauhtia, ja loppuvuonna pörssiennätykset ovat menneet säpäleiksi yksi toisensa jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Donald Trumpin kannalta asiat näyttävät siis suotuisilta, sillä talouskasvun kiihdyttäminen oli yksi hänen keskeisistä vaalilupauksistaan.

Suomalaispankki Nordea on analysoinut Trumpin ensimmäisen vuoden talousvaikutuksia. Nordean päästrategi Lippo Suomisella on yksioikoinen vastaus, kun kysytään onko kasvu Trumpin ansiota.

– Pääasiassa kasvu tapahtuu Trumpista huolimatta. Yhdysvaltain talous ja maailmantalous kääntyivät parempaan suuntaan jo ennen Trumpin valintaa. Trumpin ansio on, että hän ei ole kääntänyt sitä huonompaan suuntaan.

Varsinkin alkuvuosi oli Suomisen mukaan suoranainen ”tussahdus”, sillä Trumpin valinta ei tuonut juuri mitään uutta, vaikka vaalien aikana lupailtiin paljon. Nyt republikaanien ajama verouudistus on kuitenkin saanut vauhtia rattaisiin.

Nordean päästrategi Lippo Suominen.
Nordean päästrategi Lippo Suominen.Yle

– Veroale on iso juttu, se auttaa yrityksiä ja yksityishenkilöitä ja piristää taloutta Yhdysvalloissa. Se on myös ensimmäinen merkittävä asia, jonka Trump on saanut aikaan, Suominen sanoo.

Trumpin suunnitteleman veroalennuksen mittakaava on huomattava: yritysveroprosentti on tarkoitus laskea 35 prosentista 20 prosenttiin. Yhdysvaltojen yritysveroaste on ollut korkea verrattuna muuhun maailmaan. Lisäksi uudistuksessa leikataisiin maltillisesti tuloveroja.

Senaatin joulukuun alussa hyväksymän uudistuksen arvioidaan hyödyttävän erityisesti yrityksiä ja isotuloisia.

Taantuma saattaa kolkutella 2020-luvun taitteessa

Jos verouudistus menee läpi, voidaan Yhdysvaltain talouskasvuun odottaa siis vielä kovempia kierroksia. Riskinä kuitenkin on, että kuumana käyvä talous kuumenee liikaa.

Moni ihmettelee, onko juuri nyt oikea aika vahvistaa taloutta, kun pitkän nousukauden ansiosta taloudessa menee jo valmiiksi hyvin.

– Trumpin mielestä on. Totta kai tässä on ylikuumenemisen riski, eli työvoimapula, jonka johdosta palkat nousevat, ja keskuspankki joutuu kiristämään enemmän kuin toivottaisiin. Silloin tulisi noususuhdanteen loppu, mutta ei se ihan nurkan takana vielä ole odottamassa, Suominen sanoo.

Vaikka kehitys on riskialtis, sitä pidetään siis toistaiseksi positiivisena. Taantumaa povataan aikaisintaan muutaman vuoden päähän.

– Ongelmat saattavat kärjistyä vuosikymmenen lopussa tai 2020-luvun alussa. Nousukausi on kestänyt nyt pitkään ja näyttää edelleen jatkuvaan hyvänä ensi vuonna, mutta jossain kohtaa se taantuma yleensä tulee, Suominen arvioi.

Seuraa pörssiä ja korkojen kehitystä

Trumpin talouspolitiikan laineet lyövät aina Suomen rannoille asti. Yhdysvaltain talouskasvun ansiosta vienti vetää nyt Euroopassa ja Suomessa.

Suomalaisten kannattaakin seurata tarkasti merkkejä Yhdysvalloista.

– Pörssi on kuumemittari, joka kertoo mitä taloudessa odotetaan tapahtuvan. Jos pörssi menee ylöspäin, niin se kertoo, että on vahva luottamus tulevaisuuteen.

Lisäksi Suominen kehottaa seuraamaan korkojen kehitystä.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on kiristänyt nousukauden myötä rahapolitiikkaansa ja tehnyt tänä vuonna pari maltillista koronnostoa.

Suominen arvelee suunnan jatkuvan samanlaisena myös ensi vuonna, sillä noususuhdanteen aikana korkotasoa on hyvä normalisoida.

– Riski on, että talouden ylikuumetessa korkoa joudutaan nostamaan enemmän kuin oli tavoitteena. Jos korot lähtevät nousemaan, niin se voi tässä korkean velkasuhteen maailmassa kääntyä ongelmaksi, Suominen summaa.

Lue seuraavaksi