Asiantuntija vuoden turhakkeeksi valitusta fleecekankaasta: Kaikilla tekstiileillä on omat ympäristöä kuormittavat ominaisuutensa

Mikromuovia irtoaa myös teknisistä urheiluvaatteista ja tekokuituneuleista.

fleece
Fleece pusakka.
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n vastuullisuus ja kiertotalouden asiantuntijan Satumaija Mäen mukaan fleece ei ole ainoa materiaali, josta on todettu irtoavan mikromuovia. Suomen luonto -lehti valitsi fleecekankaan vuoden 2017 vuoden turhakkeeksi. Valinnalla haluttiin kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

– Polyesteri on maailman eniten tuotettu kuitu. Mikromuovin yhteydessä puhutaan polyesterifleecestä ja fleeceä itsessään voi valmistaa esimerkiksi villasta, Satumaija Mäki huomattaa.

– Mikromuovia irtoaa myös muista tekstiileistä, esimerkiksi teknisistä urheiluvaatteista ja tekokuituneuleista. Muita mikromuovin lähteitä ovat esimerkiksi kosmetiikkatuotteet ja autojen renkaat, hän jatkaa.

Mäen mukaan kaksi kolmasosaa tekstiilituotteen elinkaaren ympäristövaikutuksista on todettu syntyvän pesun ja huollon yhteydessä. Mäen mukaan vasta viime aikoina huomio on kiinnittynyt mikromuoveihin ja tutkimustietoa tarvitaan vielä lisää.

– Kuluttajan kannalta olisi oleellista valita käyttötarkoitukseen mahdollisimman pitkäaikainen tuote ja huoltaa sitä oikein, Mäki sanoo.

Fleeceä käytetään ulkoiluun tarkoitetuissa välituotteissa. Esimerkiksi lapselle voi pukea fleeceasun talvipuvun alle. Mäen mielestä fleece ei välttämättä ole huono vaihtoehto, koska välikerrastoa ei pidetä suoraan ihoa vasten, eikä sitä välttämättä pestä kovin usein.

Mäki sanoo, että ympäristön hyvinvoinnin kannalta tekstiilimateriaaleja on lähes mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen.

– Meillä on hirvittävästi erilaisia materiaaleja ja niillä kaikilla on omat ympäristöä kuormittavat ominaisuutensa. Puuvillan viljelyssä käytetään runsaasti vettä ja viskoosin valmistuksessa käytetään runsaasti kemikaaleja, Mäki sanoo.

Lue myös:

Fleecekankaalle kyseenalainen kunnia – valittiin vuoden turhakkeeksi

Tutkijat ymmällään: Mikromuovin määrä Itämeren kaloissa ei ole lisääntynyt 1980-luvulta

Kylpyhuoneistamme solahtaa turhaa muovijätettä viemäriin – suomalaisilla kemisteillä on vaihtoehto