Hyppää sisältöön

Joululelumarkkinoilta löytyi 5 vaarallista lelua – Tukes varoittaa palo- ja tukehtumisvaarasta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on löytänyt vakavia vaaroja viidestä joulumarkkinoilla myynnissä olevasta lelusta. Testissä tutkittiin 20 suosikkilelua.

Rubie’s Ryhmä Hau Sampan (Marshall) -rooliasu – vakava palovammavaara ja tukehtumisvaara. Puku syttyy liian helposti ja pakkausmateriaalina on käytetty liian ohutta muovipussia, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran Kuva: Tukes

Tukes on löytänyt joulumarkkinoilla olevista suosikkileluista kolme pieniä osia sisältävää puulelua, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua. Yhdestä rooliasusta löytyi vakava palovammavaara, ja saman lelun pakkauspussi aiheutti tukehtumisvaaran. Viidennen lelun merkinnöissä oli vakavia puutteita, joiden takia lelun turvallinen käyttö vaarantuu.

Seuraavissa leluissa havaittiin vaaraa lasten turvallisuuden kannalta:

Rubie’s Ryhmä Hau Sampan (Marshall) -rooliasu – vakava palovammavaara ja tukehtumisvaara. Puku syttyy liian helposti ja pakkausmateriaalina on käytetty liian ohutta muovipussia, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Pintoy-vieterivetoinen ralliauto – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia.

Hape ABC-nuppipalapeli – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia.

New Classic Toys City Tour Bus – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia.

Crystal-kiteidenkasvatussarja – tuotteessa ei ole turvallisen käytön kannalta tarvittavia käyttöohjeita eikä kemikaalien luetteloa suomeksi ja ruotsiksi. Kuluttajia kehotetaan poistamaan yllämainitut tuotteet käytöstä ja seuraamaan niitä koskevaa yritysten ilmoittelua ja ohjeita jatkotoimista.

Lelujen turvallisuus on yrittäjien vastuulla. Tukes kehottaa kuluttajia poistamaan vaarallisiksi havaitut lelut käytöstä ja seuraamaan yrittäjien ohjeita jatkotoimista.

Tukes testasi 20 lelua. Testiin valittiin tuotteita, joista arvioitiin mahdollisesti löytyvän turvallisuuspuutteita.

Hape ABC-nuppipalapeli – tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia. Kuva: Tukes

Lapsille suunnattu kosmetiikka todettiin turvalliseksi

Tukes valvoi myös kosmetiikkatuotteita, joiden pakkaukset on tehty lapsille houkutteleviksi esimerkiksi koristelemalla niitä lasten suosimilla hahmoilla.

Kahdestakymmenestä tutkittavaksi valitusta tuotteesta ei löytynyt kiellettyjä aineita. Kuudesta tuotteesta puuttuivat kuitenkin lain edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Sauna- ja huonetuoksuista puuttui varoitusmerkintöjä

Tänä syksynä tarkastelussa olleiden sauna- ja huonetuoksujen varoitusmerkinnöissä havaittiin runsaasti puutteita. Tutkittavina oli 85 tuotetta. Puutteita oli 80 prosentissa tuotteista. Ne vaihtelivat lievistä puutteista varoitusmerkintöjen puuttumiseen kokonaan.

Esimerkiksi saunatuoksuista useimmat on luokiteltu herkästi syttyviksi ja terveyshaittoja aiheuttaviksi, ja siksi niissä pitää Tukesin mukaan olla syttymis- tai allergiavaarasta varoittavat merkinnät.