1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin asuntomarkkinoilla kuohuu: Hinnat laskevat nyt koko maassa

Tukholmassa asuntojen hinnat ovat päätyneet jo vuoden takaista tasoa alemmas.

Ruotsi
Tukholman kaupunkinäkymä.
Mauritz Antin / EPA

Asuntojen hinnat putoavat nyt koko Ruotsissa. Asuntojen hinnat koko maassa ovat laskeneet syys-marraskuussa neljä prosenttia kesäkuukausiin verrattuna, kertoo kiinteistövälittäjien tilastopalvelu Svensk Mäklarstatistik (siirryt toiseen palveluun).

Myös omakotitalojen hinnat ovat kääntyneet prosentin laskuun.

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat nousseet rajusti jo vuosia, mikä on herättänyt pelkoja asuntokuplasta. Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) pudotus alkoi Tukholmasta, jossa hintataso on nyt jo alemmalla kuin viime vuonna. Nyt hintojen putoaminen on levinnyt muuallekin.

Valueguard-yhtiön hintatilastot ovat vielä karumpaa luettavaa. Asuntojen hinnat putosivat koko maassa kolmen kuukauden jaksolla 8 prosenttia ja Tukholmassa 9,5 prosenttia. Tukholmassa myös omakotitalojen hinnat tipahtivat 9 prosenttia ja koko maassa 6,8 prosenttia.

Kolmen kuukauden jaksolla myös Göteborgissa ja Malmössä on nähty yli 6 prosentin hinnanlaskua, Valueguard kertoo.

Uutistoimisto TT:n haastattelema kiinteistönvälittäjien liiton edustaja toppuuttelee huolia. Hänen mukaansa hintojen laskusta ei ole syytä huolestua.

– Emme saa unohtaa, että meillä on ollut historiallisen pitkä jakso, jota on sävyttänyt historiallisen korkea hintakehitys. Asuntomarkkinat toimivat kuten muutkin markkinat: ne menevät ylös ja alas, sanoi välittäjäjärjestö Mäklarsamfundetin analyytikko Joakim Lusensky TT:lle.

Ruotsin hallitus päätti marraskuun lopulla kiristää suurten asuntolainojen takaisinmaksua. Hallituksen tavoitteena on, että kotitaloudet lainaavat vähemmän ja säästävät enemmän.

Ekonomisti: Lasku onneksi talouden vakaalla hetkellä

– Hinnat kohosivat selvästi edellisten vuosien aikana ja useimpien arvioiden mukaan kestämättömälle tasolle, ja nyt on liike toiseen suuntaan, kommentoi Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Toivetila olisi pehmeä lasku, joka tarkoittaisi vähittäistä hintojen laskua eikä äkillistä romahdusta, joka leviäisi kulutuskysyntään ja koko Ruotsin talouteen.

Reippaan hintojen putoamisen laukaisseita tekijöitä on Brotheruksen mukaan useita. Yksi niistä on asuntolainaehtojen tiukentaminen, jolla on pyritty pääsemään eroon kulttuurista, jossa lainat ovat valtavia eikä niitä juuri lyhennellä.

Ruotsissa on myös rakennettu vilkkaasti kuten Suomessakin. Lisääntynyt tarjonta on pudottanut asuntojen hintoja.

Brotherus huomauttaa, että Suomessa ei kannata tuntea vahingoniloa, koska tärkeimmän vientimaan Ruotsin taloudellinen kriisi osuisi myös Suomeen ja suomalaisyrityksiin kipeästi.

–  Jos pankit ja rakennusyhtiöt, jotka toimivat molemmissa maissa, kokisivat tappioita, ne joutuisivat supistamaan toimintaansa myös Suomessa, jotta oma toiminta olisi terveellä pohjalla.

Brotherus sanoo, että onni onnettomuudessa on, että hintojen niiaus osuus hetkeen, jolloin Ruotsin ja globaalin taloudenkin tilanne on vakaa.

*Lue myös *

Suomen Pankki: Kaksi riskiä voisi uhata pankkijärjestelmän vakautta, ei välitöntä uhkaa

Asuntokauppa porskuttaa – ekonomisti pohtii, onko kotitalouksissa varauduttu riittävästi korkojen nousuun

Pihiseekö Ruotsin pelätty asuntokupla tyhjäksi?

Lue seuraavaksi