Kuppauksesta tulee ensimmäisenä mieleen vanhat mummot, hämärät saunat ja veriset lattiat. Loitsujen ja kuppaussarvien avulla imetään hoidettavasta "paha veri" pois.
Vantaan Tammistossa Hyvinvointikeskus Ecocaren tiloissa odottaa hieman toisenlainen näky. Keski-ikäinen mies makaa hierontapöydällä siistissä hoitohuoneessa ja toinen keski-ikäinen mies asettelee hänen selkäänsä kauniin värisiä palloja imukuppeineen.

Fysioterapeutti Pekka Mykkänen tekee kuppausta pari kertaa viikossa muiden töiden ohessa Helsingissä ja Vantaalla. Asiakkaat ovat työikäisiä, pääosin naisia.
– Miehet yleensäkin tulevat hoitoihin huonosti, he mieluummin kiroilevat kotona. Naiset hakevat helpommin apua vaivoihin, Mykkänen arvelee.
Kuppauksesta haetaan apua muun muassa niska- ja hartiakipuihin, päänsärkyyn sekä ihottumaan. Mykkäsen mukaan osa hänen asiakkaistaan on tullut lääkärin suosituksesta hakemaan apua myös korkeaan verenpaineeseen.

Mykkänen itse pitää kuppausta fysioterapiaan tai hierontaan verrattavana hoitona, joka auttaa esimerkiksi lihaskireyksiin.
– Vähän kuin tehostettua akupunktiota, Mykkänen sanoo.
Kuppaussarvet Mykkänen asettelee lämpötyynyn avulla lämmitetyn selän aku- ja triggerpisteisiin. Sarvia voidaan myös laittaa esimerkiksi jalkoihin tai niskaan. Sarven imu nostaa veren ihon pintaan.

Seuraavaksi hän irrottaa sarvet yksi kerrallaan, pistelee sarven jättämän imujäljen sisäpuolelle pieniä reikiä ja laittaa sarven takaisin paikoilleen.
Perinteisesti iho rikotaan niin kutsutulla kuppauskirveellä. Mykkänen käyttää kertakäyttöisiä verilansetteja eli pientä neulaa muistuttavaa välinettä. Mykkänen ei halua käyttää kirvestä, koska se jättää ihoon arvet ja veri jää hoidon jälkeen usein tihkumaan.
– Tässä voi laittaa heti vaikka valkoisen paidan päälle, ei tihku mitään.

Sarviin alkaa kertyä verta. Mykkänen tyhjentää sarviin kertyvän veren pahviseen kuppiin. Tyhjennyksiä tarvitsee Mykkäsen mukaan tehdä kahdesta kolmeen hoidon aikana.
Verentulon päätyttyä sarvet poistetaan ja iho puhdistetaan. Tällä kertaa kaksi tyhjennyskertaa riittää.

Kun näkee kuppiin kertyneen veren, voi hyvin ymmärtää, miksi sitä on aiemmin kutsuttu pahaksi vereksi.
– Tämä on vähän kuin kiisseliä tai hyytelöä, Mykkänen kuvailee.
– Kun lihas on täynnä tällaista paksua möhnää, lihaksen aineenvaihdunta ei toimi ja sydän joutuu ylitöihin. Nyt sinne tulee uutta happirikasta verta tilalle ja sitten se lihas toimii taas kuin nuorella pojalla.
Verta kertyy kaikkiaan vajaat puoli kuppia.

Hoidon jälkeen on noustava varovasti ylös, koska verenpaine laskee hoidon aikana. Mykkäsen mukaan myös vettä on hyvä juoda hoidon jälkeen paljon.
Uimahalliin tai yleiseen saunaan Mykkänen ei suosittele menemään muutamaan päivään.
– Omaan saunaan ja suihkuun kyllä voi mennä, siellä on omat pöpöt.

Hygieniavaatimukset saivat monet kupparit lopettamaan
Pöpöjen suhteen ollaankin nykyään hyvin tarkkoja. Aiemmin kuppauskirveen ja sarvien puhdistamiseen riittivät viina ja kiehuva vesi. Nykyisin välineet pitää steriloida huolella.
Valvira laati kolme vuotta sitten hygieniatason huolehtimisesta selkeät ohjeet (siirryt toiseen palveluun), joissa vaaditaan, että kuppauksessa käytettävien välineiden on oltava steriilejä tai kertakäyttöisiä.
Suomen kupparit ja saunaterapeutit ry pitää jäsenilleen hygieniakoulutusta, jossa neuvotaan, miten sterilointi tehdään uusien vaatimusten mukaisesti.
Yhdistyksen puheenjohtaja Mervi Hongisto kertoo, että monet heidän jäsenistään ovat lopettaneet kuppaamisen uusien hygieniavaatimusten myötä. Sterilointi ja kertakäyttöisyys tulevat kalliiksi eikä monet jaksa nähdä sitä vaivaa.
Välineiden desinfiointiin kuluu Mykkäseltäkin aikaa yhtä kauan, kuin itse kuppaushoito kestää. Kaikkiaan noin puolitoista tuntia. Samassa ajassa hän voisi ottaa kahdesta kolmeen hieronta-asiakasta.
Siksi hän kertoo tekevänsä kuppausta vain niille asiakkaille, joille uskoo siitä olevan hyötyä.
– En kyllä kerro tästä oikeastaan kenellekään. En halua ryhtyä päätoimiseksi kuppariksi. Ei tämä niin mukavaa hommaa ole.
Mykkäsen tyyli kupata on hyvin erilainen kuin vuosisatoja harjoitettu, Museoviraston kansalliseen elävän perinnön luetteloonkin (siirryt toiseen palveluun) listattu kuppaus.
– Ei kuppausta saa tehdä ilman saunaa. Se ei ole oikeaa kuppausta, puheenjohtaja Hongisto napauttaa.