Lukiolaisten vetoomus tuotti tulosta: kevytmaito tulee koulupöytään Kannuksessa

Kannuksessa kouluruokailussa tarjotaan joululoman jälkeen rasvattoman maidon rinnalla kevytmaitoa. Kokeilu kestää ensi kevään, jonka jälkeen asiaa tarkastellaan uudelleen.

maito
Kouluruokailua.
Hanna Othman / Yle

Kevytmaito tulee Kannuksen kouluruokailuun vuoden vaihteessa. Kaupungin sivistyslautakunta taipui opiskelijoiden tahtoon saada kevytmaito koululaisten ruokajuomaksi.

Lisäksi yksitoista kannuslaista päättäjää teki asiasta valtuustoaloitteen. Aloitteen tekijät ovat huolissaan siitä, että lapset ja nuoret siirtyvät juomaan vettä maidon sijaan, jos tarjolla on vain rasvatonta maitoa.

Lukion opiskelijakunta kannattaa kevytmaitoa muun muassa siksi, että se tuo koulupäivään lisää energiaa.

Aiemmin Kannus siirtyi monen muun kunnan tapaan tarjoamaan kouluissa vain rasvatonta maitoa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaisesti.

Maidonjuonti vähentynyt

Ravitsemustyöntekijä Paula Leppälä lukion ruokalasta on laskenut, että rasvattomaan maitoon siirtyminen on vähentänyt koululaisten maidonjuontia. Hänen mukaansa vielä keväällä ruokailussa kului 80–120 litraa maitoa viikossa, kun taas nykyisin sitä menee enää 50-80 litraa viikossa. Mukana laskelmissa ei ole laktoosittoman maidon kulutus, joka on pysynyt suurin piirtein samana.

Maidon kulutukseen on voinut vaikuttaa myös se, että oppilasmäärä on viime keväästä hiukan vähentynyt.

Kaupunginjohtaja Terttu Kortteen mukaan maitopäätös tulee maksamaan Kannukselle 2500 euroa eli koulumaitotuen verran. Tukea saa vain rasvattomalle maidolle, eikä rinnalla saa tarjota rasvaisempia vaihtoehtoja.

Keski-Pohjanmaalla Lestijärvi, Toholampi, Veteli ja Halsua tarjoavat edelleen vaihtoehdoksi rasvatoman sijaan myös kevytmaidon, Halsualla päiväkodissa on tarjolla perheiden toiveesta jopa punaista maitoa.