Miten lapsen saisi lukemaan enemmän? Kirjailija Roope Lipasti antaa 5 vinkkiä

Joulukuussa Anni Polva -palkinnon saanut Roope Lipasti tietää, miten lapsi houkutellaan lukemaan.

lukeminen
Lapsi lukee kirjaa.
Tiia Hemminki / Yle

Suomessa on pitkään oltu huolissaan siitä, että lapset – ja erityisesti pojat – eivät lue joko lainkaan tai ainakaan tarpeeksi. Kirjailija Roope Lipasti sanoo, että tällaisessa tilanteessa jokaisen hänen oman ammattikuntansa edustajan on syytä katsoa peiliin.

– Pitää tehdä sellaisia kirjoja, jotka ovat kiinnostavia, Lipasti lataa alkuun.

Kiinnostavia lasten- ja nuortenkirjoja kuitenkin on paljon, ja uusia kirjoitetaan Suomessa jatkuvasti. Lipasti sanookin, etteivät hyvät kirjat yksin riitä innostamaan lapsia ja nuoria lukemaan. Tärkeämpää hänen mielestään on se, miten kirjoihin ja lukemiseen suhtaudutaan kotona.

Jos jaksoit lukea tähän asti, niin nyt helpottaa entisestään: alla on lueteltu Roope Lipastin viisi konstia lasten lukuinnon lisäämiseen.

Ikkkuna-kolumnisti kirjailija Roope Lipasti.
Kalle Mäkelä / Yle

1. Lukeminen mukaan elämän alusta alkaen

– Kaikki alkaa kotoa jo lasten ollessa pieniä. Jos lapsi on 13-vuotias eikä ole lukenut yhtään kirjaa, niin onnea vaan matkaan vanhemmille siihen lukemisen opettelemiseen.

2. Ääneen lukeminen on äärimmäisen tärkeää

– Kotona tulisi lukea ääneen pienestä pitäen. Iltasatuhetken tärkeyttä ei voi koskaan korostaa kylliksi. Iltasatua kannattaa jatkaa niin kauan kuin lapsi haluaa kuunnella.

3. Isät lukemaan

– On edelleen liian itsestään selvää, että äidit lukevat. Isien pitäisi lukea enemmän iltasatuja. Varsinkin poikien olisi tärkeä nähdä se, että isät ylipäätään lukevat. Se antaisi heille hyvän signaalin, että miehetkin lukevat.

4. Lapsi on mallioppija

– Lasten olisi hyvä nähdä, että aikuiset lukevat kotona – siis muutakin kuin vain iltasatuja tai mobiilia. Jos haluaa opettaa lapsen juomaan Koskenkorvaa, niin juo paljon Koskenkorvaa. Jos haluaa opettaa lapsen lukemaan, niin lukee.

5. Kouluun enemmän lukemista

– Opettajat, lukekaa ääneen! Lapset ja nuoret tykkäävät kuunnella. Ovat hyviä hetkiä, kun kaikki ovat koolla ja saavat hyviä kokemuksia hyvistä kirjoista. Joku saattaa siitä innostuneena mennä kirjastoon lainaamaan jonkun kirjankin.