1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsästyskoiria tallautunut kuoliaaksi hirvien jalkoihin Lapissa – umpihanki vaarantaa jahtia

Osa hirviporukoista onkin jo vetäytynyt ennenaikaiselle joululomalle, koska lumimassat haittaavat myös metsästysmaille pääsyä.

Hirvien metsästys
Hirvi juoksee hangessa.
Heikki Rönty / Yle

SimoHirvimies ja riistanhoitopiirinsä yhteislupavastaava Lauri Karjalainen ajelee traktorilla lumia pihaltaan Simossa. Karjalaisen vanhempi metsästyskaveri haukahtelee häkissä ja uusi tulokas järsii hirvenluuta puuhun köytettynä. Kolmikolla ei ole kiire ainakaan hirvimetsälle.

– Kyllä nyt on pitänyt nostaa kädet pystyyn jo kaksi, kolme viikkoa sitten. Siellä on niin paljon lunta, että ei tämmöisiä pienikokoisia norjanharmaita auta viedä sinne tai käy huonosti.

Karjalainen viittaa kylässä tapahtuneisiin onnettomuuksiin, jossa hirvikoirat ovat olleet osallisina. Simossa on menetetty alkutalven hirvijahdissa ainakin kolme metsästyskoiraa.

– Minun tiedossa on jo kolme koiraa, jotka on hirvi tappanut. Tämmöisellä kelillä koirat eivät pääse pakoon ja pitkäjalkainen hirvi polkee ne jalkoihinsa. Kahdella tiedän olleen sisäisiä verenvuotoja ja yksi sai iskun sorkasta suoraan päähän, niin että silmät pullahtivat saman tien ulos, Karjalainen kertoo.

Lauri Karjalainen hirvikoiransa kanssa
Lauri Karjalaisen hirvikoirat eivät ole päässeet metsälle pariin kolmeen viikkoon runsaan lumen vuoksi.Kati Siponmaa / Yle

Lauri Karjalainen sanoo hyvin koulutetun hirvikoiran menevän rohkeasti hirven lähelle.

– Hyvän metsästyskoiran kuuluukin olla siinä pyynnissä mukana ja mennä hirvelle haukkumaan. Umpihangessa se on vaarallisempaa, ja tietysti mitä useampi hirvi siinä on haukuttavana.

Hirvestys ei houkuta umpihangessa

Karjalaisen mukaan metsästysmaille pääsee nyt ainoastaan moottorikelkoilla.

– Tainivaarastakin kun mennään Vellilampi-Tainivaara alueelle, niin siinä pitää ajaa kelkalla noin parikymmentä kilometriä. Sellaisella matkalla saattaa jo tunteetkin jäähtyä ja enää ei niin paljon halutakaan lihaa, Karjalainen veistelee.

Metsissä pystyisi nyt parhaiten liikkumaan suksilla, sillä hanget ovat hyvin upottavia roudan puuttumisen vuoksi. Toisaalta ojat ovat sulia ja niissä kastuneet sukset keräävät pohjiinsa kaiken lumen, että kovin sukkelaa ei ole suksellakaan tarpoa.

– Yksi seura on vasta saanut luvat täytettyä. Kyllä luulen, että nyt tuli ennenaikainen joulu monelle porukalle, koska metsästysmaille kulku on niin huonoa.

Jahdin vaikeutumisen vuoksi Lapin hirvenkaatoluvista voi jäädä käyttämättä lähes kolmannes. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Lapissa on nyt käytetty runsaat seitsemänkymmentä prosenttia luvista. Hirviä on saatu yhteensä runsaat 6800. Kaatamatta on noin 2500 lupahirveä.

Jahtikausi jatkuu vuoden loppuun asti.

Lue seuraavaksi