91-vuotiasta häätävä tamperelainen taloyhtiö perustelee päätöstään: "Heitti siivoojan kaksi kertaa ulos"

Iäkkään naisen häätämiseen liittyvä kiista kuohuttaa Tampereella. Asiasta kertovista jutuista on tullut poikkeuksellisen paljon palautetta.

häätö
Kerrostaloja Tampereen keskustassa
Hämeenpuiston ja Puutarhakadun kulmassa olevassa asuntoyhtiössä on kymmeniä asuntoja useassa eri rapussa.Marko Melto / Yle

Tampereella on menossa erikoinen kiista taloyhtiön ja iäkkään naisen välillä. Asuntoyhtiö aikoo häätää 91-vuotiaan Liisa Tiukan omistusasunnostaan Tampereen keskustassa jouluviikolla.

Yle on kirjoittanut Liisa Tiukan ja taloyhtiön riidasta 8. ja 13. joulukuuta. Olemme saaneet jutuista poikkeuksellisen paljon palautetta ja yhteydenottoja niin Ylen nettisivujen, sähköpostin, puhelimen kuin myös Facebookin (siirryt toiseen palveluun) välityksellä. Lukuisat ihmiset ovat ilmaisseet huolensa vanhan naisen tilanteesta. Yhteydenotoissa on toivottu erityisesti, että tapausta seurataan loppuun asti.

Tänään torstaina Asunto Oy Salmisentalo lähestyi tiedotusvälineitä lehdistötiedotteella, jossa avataan kiistan perusteita. Tiukka omistaa talossa kaksi asuntoa.

Tiedotteessa yhtiö perustelee elokuussa 2016 tehtyä huoneistojen hallintaanottoa sillä, että tuolloin asunnot olivat erittäin siivottomia ja niissä havaittiin luteita. Ennen ylimääräisessä yhtiökokouksessa tehtyä hallintaanottopäätöstä Tiukalle annettiin kaksi varoitusta.

"Tiukalle annettiin mahdollisuus järjestää/sallia huoneistojen siivous ja tuholaistorjunta vapaaehtoisesti, mutta tämä ei Tiukalle sopinut. Tiukka ei mm. päästänyt asuntoyhtiön edustajaa ja tuholaistorjuntaan erikoistuneen yrityksen asiantuntijaa huoneistoihinsa. Tiukka ei moittinut päätöstä huoneistojen hallintaanotosta."

Asuntoyhtiö on sallinut Tiukan asua omistamassaan huoneistoissa erillisen sovintosopimuksen perusteella. Osana sopimusta asuntoyhtiö sitoutui siihen, ettei se hae häädön täytäntöönpanoa, mikäli huoneistojen viikoittaiset siivoukset onnistuvat, ja Tiukka noudattaa muita sopimusehtoja.

Taloyhtiön tiedotteen mukaan viikkosiivoukset ovat epäonnistuneet Tiukan estelyjen ja käytöksen vuoksi syyskuussa ja lokakuussa 2017.

"Syyskuun loppupuolella 2017 siivousyritys ilmoitti irtisanovansa sopimuksen, koska Tiukka "heitti" asunnostaan siivoojan kaksi kertaa ulos, eikä antanut suorittaa sovittuja siivouksia. Tämän jälkeen tilalle hankittiin toinen siivousyritys. Tämä yritys purki sopimuksen lokakuun puolivälissä, koska Tiukka ei antanut suorittaa siivouksia ja hänen käytöksensä ja kielenkäyttönsä olivat siivoojia kohtaan erittäin loukkaavaa."

"Asuntoyhtiö ei pysty aikaisemmat tapaukset huomioon ottaen luottamaan siihen, että siivoukset onnistuisivat myöskään jatkossa."

Lainaukset ovat taloyhtiön tiedotteesta.

Nyt siivousta hoitaa asukkaan valitsema yritys

Juridisesti Tiukan häädölle omasta kodista on olemassa perusteet, sillä häätö on lainvoimainen. Yle on tutustunut Pirkanmaan käräjäoikeuden päätökseen. Sen mukaan kiistan taustalla on vain huoneiston huono hoito. Asiakirjoista ei ilmene muita syitä.

Päätöksestä olisi ollut mahdollista valittaa, mutta Liisa Tiukan asianajajan, Mika Miesmäen mukaan näin ei tehty, koska asiasta saatiin aikaan sovintosopimus, josta on kerrottu edellä.

– Sovintosopimus tehtiin tuomioistuimessa. Ehtona oli, että Liisa myöntää kanteen oikeaksi ja suorittaa oikeudenkäyntikulut. Lisäksi sovittiin siivouksista ja taloyhtiö sitoutui ehdollisesti olemaan hakematta häädön täytäntöönpanoa, Miesmäki sanoo.

Miesmäki myöntää, että Tiukka on rikkonut sopimusta siinä, että siivous on epäonnistunut kahden kuukauden sisällä kaksi kertaa. Lisäksi asukas ei ole kelpuuttanut taloyhtiön valitsemaan siivousfirmaa. Miesmäki peräänkuuluttaa kuitenkin inhimillisyyttä.

– Tällä hetkellä Tiukka rikkoo sopimusta siinä, että taloyhtiö ei ole valinnut siivousyritystä, vaan sen olemme tehneet minä ja asukas. Asunto on siivottu viimeksi eilen keskiviikkona. Siivousyrityksen kuittauksen mukaan kolmen tunnin siivous on sujunut ongelmitta ja asiasta on raportoitu sopimuksen mukaan myös taloyhtiölle, Miesmäki sanoo.

Mietitään vielä, tässä ei ole kuin häviäjiä.

Mika Miesmäki

Tiukan asunnon siivousta hoitaa tällä hetkellä KotiPuhtaaksi -niminen yritys. Yrityksen toimitusjohtaja Henri Hahon mukaan Tiukan kanssa on sovittu siivouksen periaatteista. Yritys ottaa huomioon mm. sen, että Tiukka on herkkä äänille; esimerkiksi imuroinnin sijaan asuntoa siivotaan kosteapyyhinnällä niin paljon kuin mahdollista.

Tiukka on koko ajan maksanut kotinsa siivouksen itse. Hän on myös suorittanut taloyhtiölle 13 500 euroa kiistan alkuvaiheessa tehdystä siivouksesta ja tuholaistorjunnasta aiheutuneita kuluja. Tiukan omistama toinen asunto on tyhjillään.

Häätö toteutetaan jouluviikolla?

Liisa Tiukan armonaika asunnossaan on päättymässä perjantaina. Sen kuluessa Tiukan pitäisi muuttaa asunnostaan pois. Tiukan asianajajan saaman tiedon mukaan häätö aiotaan toteuttaa maanantaina.

Miesmäki kertoo olleensa yhteydessä taloyhtiön lakimieheen viimeksi tänään torstaina.

– Olen ehdottanut taloyhtiölle, että asiaa katsottaisiin vaikka kuukausi kerrallaan. Viestini on, että mietitään vielä, tässä ei ole kuin häviäjiä, Miesmäki sanoo.

Käytännössä häädön toteuttaa ulosottomies. Ylen aiemmin haastatteleman kihlakunnanvouti Kari Virtasen mukaan häätöasiassa ollaan yhteydessä sosiaaliviranomaisiin. Häädön suorittavalla ulosottoviranomaisella ei ole oikeutta tutkia häätötuomion oikeudellisuutta. Häädön pystyisi perumaan vain asunto-osakeyhtiö.

Kiinteistöliiton mukaan huoneiston huono hoito on hallintaanoton perusteena melko harvinainen. Yleisimmin oikeutta käytetään silloin, kun asunnon osakkeenomistaja laiminlyö vastikkeen maksamisen tai rikkoo järjestyssääntöjä.

Liiton päälakimiehen, Jenni Huplin mukaan ehdot ovat samat kuin huoneenvuokrasuhteen purkuperusteet. Rikkomisella pitää kuitenkin olla vähäistä suurempi merkitys.

Huplin mukaan epäsiistejä huoneistoja ilmenee aina silloin tällöin, mutta yleensä varoituksella saadaan asia kuntoon.

Hallintaanotossa taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaan joko vapaaehtoisesti tai häädön kautta ja vuokraa sen kolmannelle osapuolelle. Vuokratulot taloyhtiö on velvollinen tilittämään osakkaalle.

Tiukan ja taloyhtiön välisestä kiistasta on kertonut myös Iltalehti (siirryt toiseen palveluun), joka uutisoi asiasta ensimmäisenä. Jutut voit lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

91-vuotiasta uhkaa häätö omistusasunnostaan joulun alla: "En lähde kotoani kahtena kappaleenakaan!"

Taloyhtiö ei peräänny vanhuksen häädöstä – 91-vuotiaan Liisan armonaika päättyy perjantaina

Iltalehti:Liisa, 91, häädetään omasta asunnostaan jouluksi, osasyynä asunnon sotkuisuus: ” En lähde palasinakaan omasta kodistani” (siirryt toiseen palveluun)

Iltalehti:Liisan, 91, häädöstä joulun alla ei ole päästy sopimukseen - ystäviltä kirje presidentille (siirryt toiseen palveluun)

Katso alla olevalta videolta, miltä Liisan kotona näytti 7. joulukuuta, kun Yle Tampereen kuvaaja ja toimittaja vierailivat paikalla.

Liisa Tiukka
Yle Uutiset Pirkanmaa vieraili Liisa Tiukan asunnossa itsenäisyyspäivän jälkeen.

Artikkeliin on lisätty faktalaatikko 15.12. kello 16.12.