1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linja-autoliikenne

Matkahuolto ja Lappeenrannan kaupunki taipuivat kohun edessä – virkamiehet ja poliitikot eivät tienneet mistä päättivät

Lappeenrannan kaupunki on perumassa päätöstään, jolla se halusi luopua Matkahuollon seutulipusta. Päätös olisi nostanut kuukausilipun hintaa sadoilla euroilla.

Linja-autolla matkustaminen uhkasi käydä turhan kalliiksi Lappeenrannasta ympäristökuntiin. Kuva: Timo-Pekka Heima / Yle

Lappeenrannan kaupunki päätti tänä syksynä luopua Matkahuollon seutulipuista. Päätös herätti närää ihmisissä, jotka kulkevat pitkää työmatkaa julkisilla kulkuneuvoilla. Heidän matkalippujensa hinta olisi noussut tuntuvasti ensi vuoden alusta lähtien.

Esimerkiksi lappeenrantalaisen Tiina Lavikan kuukausilipun hinta olisi ensi vuonna ollut pahimmillaan 377 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä hän maksaa siitä seutulipun hinnan eli 70 euroa kuukaudessa. Työmatkaa hänellä on Lappeenrannasta Savitaipaleelle 40 kilometriä.

Lappeenranta ja Matkahuolto ovat nyt alkaneet neuvotella ja pohtivat, voisiko seutulipun korvata palvelusetelillä. Näin ollen vältettäisiin hurjat hinnannousut linja-autolla tehtäviin työmatkoihin.

Ylen juttu pani liikettä sopuun

Matkahuolto otti yhteyttä Ylen julkaiseman "Lappeenrannassa bussikorttiin hurja korotus – 40 kilometrin työmatkan hinnaksi 377 euroa kuukaudessa" -artikkelin jälkeen Lappeenrannan kaupunkiin.

Joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen kertoi aiemmin Ylelle, ettei Matkahuolto ole ollut yhteydessä kaupunkiin, vaikka he ovat yrittäneet selvittää palvelusetelin käyttöönottoa seutulipun tilalle.

– Nyt otimme yhteyttä Lappeenrannan kaupunkiin. Olemme miettineet, että olisiko joissakin kunnissa käyttöön otettu palvelusetelikokeilu ratkaisu ongelmiin, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju Matkahuollosta.

Matkahuolto ja Lappeenrannan kaupungin virkamiehet aikovat tehdä päätöksen nopeasti.

– Jos kaikki menee niin kuin Matkahuollon kanssa puhuimme, niin saisimme palvelusetelin käyttöön helmikuun alusta, ettei katkoksia asiakkaille tulisi, sanoo joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen.

Poliitikot ja virkamiehet tietämättömiä päätöksen vaikutuksista

Lappeenrannan kaupunkikehityslautakunta päätti kokouksessaan syyskuussa luopua Matkahuollon seutulipusta. Lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) kertoo, että heille ei kerrottu lippujen hinnannoususta, kun päätöstä tehtiin.

– Meille asia esiteltiin vain siten, että haluttiin luopua kahden järjestelmän päällekkäisyydestä, sanoo Grönlund.

Hinnannousu aiheutti myös ihmetystä kaupungin virkamiehissä. Asiaa lautakunnalle valmistellut elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi ei itsekään tiennyt, että kuukausilipun hinta nousisi sadoilla euroilla. Hän muun muassa kehotti katsomaan, miten työmatkalaiselle tulisi edullisimmaksi ostaa yksittäisiä matkoja ennakkoon netistä usean sadan euron kuukausilipun sijaan.

Lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund haluaa vielä käsitellä asiaa.

– Onhan tämä ihan outoa. Kyllä tähän asiaan pitää vielä palata.

Lappeenrannan kaupunki yrittää löytää ratkaisun linja-auto-ongelmaan, kun seutulippu poistuu. Kuva: Mika Moksu / Yle

Mallia muualle Suomeen, kun seutulippu loppuu kaikkialla?

Matkahuollon seutulippu loppuu kokonaan kaikkialla Suomessa vuonna 2019, jolloin uuden joukkoliikennelain siirtymäaika loppuu. Seutulipun tilalle on nyt mietittävä erilaisia malleja, joista yksi voisi olla palveluseteli.

– Me voimme nyt kevään aikana kokeilla, miten tämä malli soveltuu muidenkin kuntien tarpeisiin, toteaa joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen Lappeenrannan kaupungilta.

Palveluseteliä joukkoliikenteessä on kokeiltu muun muassa Asikkalassa, Sysmässä, Padasjoella, Urjalassa ja Juvalla.

Palvelusetelissä osan hinnasta maksaa linja-autoa käyttävä asiakas ja osan maksaa kunta tai kaupunki. Näiden yhteenlaskettu summa menee liikennöitsijälle. Matkahuolto ottaa välistä sille kuuluvan muutaman prosentin provision.

Juttua korjattu 15.12.17 klo 9.43: Otsikossa ollut luottamusmies on korjattu virkamieheksi