Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi Saara Saarela – taustalla tasa-arvokohu ja tapaus Sīmanis

Latvialaisohjaaja Dāvis Sīmanisin valintaa professoriksi arvosteltiin kovin sanoin keväällä 2016. Nyt elokuvaohjauksen professorina aloittaa Saara Saarela.

kulttuuri
Taru Mäkelä, Saara Saarela ja Auli Mantila
Myös ohjaajat Taru Mäkelä, Saara Saarela ja Auli Mantila hakivat professoriksi. Värikkäiden vaiheiden jälkeen virkaan päätyi Saarela.AOP ja Yle

Ohjaaja Saara Cantellin Facebook-päivitys toukokuussa 2016 johti tapahtumasarjaan, joka saatiin vasta nyt päätökseen.

Cantell kysyi silloin, syyllistyikö Aalto-yliopisto tasa-arvorikkomukseen valitessaan elokuvaohjauksen professoriksi latvialaisen ohjaajan ja elokuvateoreetikon Dāvis Sīmanisin.

Muut loppusuoralle valitut hakijat olivat Taru Mäkelä, Saara Saarela ja Auli Mantila – kaikki kokeneita elokuvaohjaajia, joilla on alan tutkinto toisin kuin Sīmanisilla.

Tasa-arvokysymyksestä kohistiin sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa.

Aalto-yliopisto ja sen opiskelijat seisoivat valinnan ja Sīmanisin takana. Sīmanis teki kuitenkin omat johtopäätöksensä: latvialaisohjaaja ei lopulta ottanut vastaan hänelle tarjottua professuuria.

Dāvis Sīmanis.
Dāvis Sīmanis.Latvian kansallinen elokuvakeskus

Tarinaan saatiin käänne, kun Sīmanis yllättäen aloittikin Aalto-yliopistossa osa-aikaisena asiantuntijana (Adjunct Professor). Vuoden mittainen pesti päättyi tänä syksynä.

Aalto-yliopisto oli ilman elokuvaohjauksen professoria puolitoista vuotta. Nyt korkeakoulu laittoi asialle pisteen ja valitsi elokuvaohjauksen professoriksi jo alkujaan neljän parhaan hakijan joukossa olleen ohjaajan Saara Saarelan. Saarelan viiden vuoden mittainen kausi alkaa keväällä 2018.

Henkilökunnalle valinnasta ilmoitettiin tiistaina, mutta mediatiedotetta asiasta ei lähetetty.

Sīmanis palasi osa-aikaisen työjaksonsa jälkeen Latviaan, mutta todennäköisesti yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa jatkuu tavalla tai tosella. Yliopistolla arvostettu ohjaaja saattaa esimerkiksi tulla vetämään workshopeja opiskelijoille.