Markkinaoikeudelta tuomio linja-autoalan kartelliepäilystä – yritysten ja liiton maksettavaksi 1,1 miljoonaa

Markkinaoikeus hylkäsi osan Kilpailu- ja kuluttajaviraston vaatimuksista. Myös seuraamusmaksu oli viraston vaatimusta pienempi.

linja-autoliikenne
Bussipysäkki
Viivi Sihvonen / Yle

Markkinaoikeus tuomitsi useita linja-autoyhtiötä, Linja-autoliiton ja Matkahuollon maksamaan seuraamusmaksuna yhteensä 1,1 miljoonaa euroa kielletystä kilpailun rajoittamisesta. Markkinaoikeus hylkäsi osan Kilpailu- ja kuluttajaviraston vaatimuksista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaati yhteensä yli 30 miljoonan euron seuraamusmaksuja, koska yhtiöt ja liitto olivat viraston mielestä vuodesta 2008 lähtien rikkoneet kilpailulakia ja sitä edeltänyttä kilpailunrajoituslakia harjoittamalla kiellettyä kilpailijoiden välistä yhteistyötä.

Markkinaoikeus katsoi, että yhtiöt ja Linja-autoliitto eivät olleet edunvalvontatoimiensa ja niihin liittyneiden keskustelujen ja neuvottelujen yhteydessä syyllistyneet kiellettyyn kilpailun rajoittamiseen. Myöskään reittiliikennelupien myöntämisen vastustamista ei pidetty kiellettynä kilpailun rajoittamisena, markkinaoikeus kertoo tiedotteessaan.

Markkinaoikeus katsoi, että Matkahuollon palvelusopimusuudistus ei ollut kilpailua rajoittava. Markkinaoikeus hylkäsi Kilpailu- ja kuluttajaviraston esityksen näiltä osin.

_Lue myös: _ "Olemme pettyneitä" – Ainakin kaksi yritystä ja virasto saattavat valittaa bussialan kartellituomiosta

Aikatauluista, lipunmyynnistä ja rahdista poissulkeminen rajoitti kilpailua

Markkinaoikeus katsoi, että yhtiöt ja Linja-autoliitto olivat kuitenkin sulkemalla uudet reittiliikennevuorot Matkahuollon matkapalvelujen, kuten informaatio- ja lipunmyyntipalvelujen, ulkopuolelle ja jättämällä myöntämättä näille rahdinkuljetusoikeuksia, pyrkineet rajoittamaan kilpailua.

Näihin toimiin oli ryhdytty linja-autoalaa koskeneen lainsäädäntöuudistuksen murroksessa siirtymäkauden aikana. Toimet olivat saattaneet vaikeuttaa uusien yrittäjien pääsyä markkinoille, mutta ne eivät olleet pystyneet sitä estämään.

Markkinaoikeus katsoi, että toimet olivat pikemmin murrosvaiheessa tehty äkkipikainen reaktio uuteen tilanteeseen. Matkapalvelujen osalta toimet kestivät joulukuusta 2010 syyskuuhun 2012 ja rahtipalvelujen osalta joulukuusta 2010 joulukuuhun 2015.

Markkinaoikeus tuomitsi yhdeksän bussiyhtiötä tai niiden yhteenliittymää. Yhtiöt ovat J. Vainion Liikenne, Koiviston Auto, Länsilinjat, Pohjolan Liikenne, Pohjolan Matka, Savonlinja ja Väinö Paunu, ja näiden lisäksi Linja-autoliitto ja Matkahuolto.

Markkinaoikeus tuomitsi näistä kunkin maksamaan seuraamusmaksuna 100 000 euroa eli yhteensä 1,1 miljoonaa euroa. Yhtiörakenteen vuoksi Savonlinja-konserniin kuuluville yhtiöille seuraamusmaksuja tuli kaikkiaan 300 000 euroa.

Yhtiöt voivat halutessaan hakea muutosta päätökseen valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös

Bussiyhtiöitä uhkaavat jättisakot kartellista (25.1.2015)